תוניסיה: מחאה נגד שוויון לנשים ונגד הכרה בהומוסקסואליות
המפגינים מחו על המלצות ועדה שמינה הנשיא, לפיהן יש לבטל את האיסור בחוק על הומוסקסואליות ולשנות את המצב שבו נשים מופלות בתחום הירושה. "עוד נגמור עם נישואים גאים" אמר אחד המפגינים
אלפי תוניסאים יצאו שלשום (שבת) להפגין מול בניין הפרלמנט בתוניס הבירה, במחאה על כוונת הממשלה לנקוט בצעדים שמטרתם קידום השוויון בין גברים לנשים והכרה בחוק בהומוסקסואליות. המהלך לשינוי החקיקה החל לפני שנה, באוגוסט 2017, כאשר נשיא תוניסיה באג'י קאיד אסבסי מינה את ועדת "זכויות הפרט והשוויון", והורה לה להכין דו"ח לצעדים הדורשים שינוי חוקתי בנושא.
הוועדה המליצה לבטל את החוק שמגדיר הומוסקסואליות כעבירה פלילית, שהעונש בגינה עומד על שלוש שנות מאסר. היא המליצה גם לשנות את המצב במדינה המוסלמית שבו גברים זוכים לזכויות רבות יותר מנשים בתחום הירושה. עוד המליצה הוועדה לבטל את עונש המוות ולבטל את המוהר כתנאי לחתונה.
הנשיא קאיד אסבסי צפוי להתייחס לנושא מחר, שבו יחול יום האישה בתוניסיה. טרם ברור אם ההמלצות יוצגו בפני הפרלמנט כהצעת חוק. הוועדה ציינה כי ההיגיון מאחורי החלטתה הוא הרצון, בין היתר, לקדם את מעמד האישה שחולקת עם הגבר את אותה אחריות כלכלית במשפחה. עם זאת, היא השאירה את אפשרות הבחירה בידי מי שמתנגד לחוק המוצע לחלק את הירושה לפי ראות עיניו.
המפגינים טוענים כי ההמלצות פוגעות בקדושת האיסלאם ומנוגדות לערכיו הבסיסיים, וכי אם ייושמו הן עלולות לפגוע בזהות התוניסאית. מכיוון שנושא זה רגיש בחברה המוסלמית, התגובות בשטח היו בהתאם.
בהפגנה לקחו חלק פוליטיקאים ופעילים פוליטים מכמה מפלגות, אשר השמיעו קריאות לבטל את ההצעות ונשאו שלטים שעליהם נכתב, בין היתר, "העם רוצה לבטל את התוכנית" ו"תוצאות התוכנית יגרמו למלחמת אחים ולפירוק המשפחה".
אחד המפגינים, בשנות ה-50 לחייו, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "המהפכה שהתרחשה בתוניסיה נועדה להביא לצדק חברתי, לחסל את העוני ואת בעיות הפריפריה והאבטלה, ולא להכות בזהות התוניסאית. התוכנית הזו פוגעת בערכים העמוקים של האסלאם. אפילו באירופה כנראה לא היו מקבלים את זה, אז מדינה מוסלמית?".
דרה פרח, בת 22 שהשתתפה בהפגנה, אמרה לרשת אל-ערביה: "באנו להגן על עקרונות הדת שלנו, אני מתנגדת להכרה בזכויות להט"בים ולשוויון בירושה". סביחה (56) הגיעה להפגנה עם בתה: "אי-השוויון בירושה הוא קו אדום שקבע הקוראן ואסור לחצות אותו". היא הצדיקה את המצב הנוכחי בכך ש"לגבר אין ברירה מלבד לצאת לעבודה, עליו למלא את צרכיי הבית - ולכן הוא יורש יותר". בתה אמנה הוסיפה: "אני לא חייבת לצאת לעבוד, ואם כן אז אני שומרת את הכסף לעצמי".
חברי הוועדה אמרו כי ההמלצות בדו"ח עולות בקנה אחד עם חוקת תוניסיה משנת 2014 ועם התחייבויותיה הבינלאומיות. "אין פה התנגשות עם מצוות האיסלאם, אלא קריאה נאורה שלהן, שמתאימה אותן להתפתחות החברה", אמר פרופסור עבדלמאג'יד שארפי, אחד מחברי הוועדה.
המפגינים כנראה לא השתכנעו מהדברים. אחד מהם, טארק עזוז, הביע דאגה כי ההצעות נועדו "להשמיד את ערכי המוסר" באמצעות ההכרה בחוק בהומוסקסואליות. אם ההצעה תמומש, אמר, "אנחנו נגמור עם נישואים גאים".