ארדואן איים על ארה"ב: "ביי ביי למי שמעדיף טרור", הלירה הטורקית בשפל חדש
נשיא טורקיה תקף את הנשיא טראמפ וארה"ב וטען שהיא מעדיפה קרבה לארגוני טרור על פני בת ברית ושותפה אסטרטגית. שר האוצר וחתנו של ארדואן בקרב בלימה, בשעה שהלירה הטורקית ממשיכה בצניחה חופשית. אנקרה זכתה לתמיכה מגרמניה ומאיטליה
המתיחות בין אנקרה לוושינגטון מסלימה: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתח אמש (א') ביקורת נוקבת על ארצות הברית ועל הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ואמר כי אנקרה תגיד "ביי ביי" למי שמעדיפים טרוריסטים על פני השותפים האסטרטגיים שלהם. ברקע הנאום, הלירה הטורקית הגיעה לשפל חדש מול הדולר ואנקרה זוכה לתמיכה של חלק ממדינות אירופה.
"אנחנו נגיד 'ביי ביי' לאלו שמקריבים את השותפות האסטרטגית שלהם ואת בריתם עם מדינה של 81 מיליון תושבים על מזבח קשריהם עם ארגוני טרור", אמר ארדואן והתייחס למאמצי ארה"ב לשחרור הכומר האמריקני שנעצר בחשד למעורבות בניסיון ההפיכה במדינה.
"אנחנו לא שותפים אסטרטגיים?", פנה ארדואן לוושינגטון. "מה קרה לכם עכשיו? למה אתם הורסים את השותפות?". בנאומו באירוע של פעילי מפלגת הצדק והפיתוח בטרבזון שבצפון-מזרח המדינה הוא קרא לטראמפ לפעול לפי הצדק: "אין אף גוף, מדינה, או סוכנות דירוג אשראי שיכולים לאיים על טורקי ועל העם הטורקי".
המשבר בין טורקיה לארה"ב התפתח על רקע סירוב אנקרה לשחרר את הכומר האמריקני אדוארד ברנסון, שנעצר לפני כשנתיים על סיוע לכאורה לניסיון ההפיכה שארגן איש הדת פתהוללה גולן.
טורקיה טוענת כי בתיק נגד הכומר יש ראיות, אך מזכיר המדינה האמריקני פומפאו טוען כי הראיות אינן מהימנות. בתחילת החודש הטיל טראמפ סנקציות נגד שרי הפנים והמשפטים של טורקיה, סולימאן סוילו ועבדולהמיט גול. בסוף השבוע הוא הודיע על הכפלת המכסים על יבוא אלומיניום ופלדה מטורקיה.
בנאומו אמר אתמול ארדואן כי ארה"ב הציבה אולטימטום לשחרור הכומר האמריקני - יום רביעי שעבר ב-18:00. הוא הוסיף כי וושינגטון איימה שתטיל סנקציות אם אנקרה תסרב לשחרר את הכומר.
בעקבות הסנקציות והתגובה החריפה של אנקרה, הלירה הטורקית ממשיכה בצניחה חופשית והשלימה ירידה של כ-40 אחוזים מתחילת השנה. במסחר המוקדם במזרח הרחוק נסחר הדולר תמורת 7.24 לירות טורקיות, בהשוואה לשער של דולר תמורת 6.9 לירות ביום שישי.
שר האוצר הטורקי וחתנו של ארדואן, בראט אלביירק, אמר שהיחלשות הלירה היא "מתקפה ברורה". הוא הוסיף שהרשויות ינקטו בצעדים הנחוצים בשיתוף פעולה עם הבנקים. בריאיון לעיתון "הורייט", אמר כי לטורקיה יש טיוטה של תוכנית פעולה למשק, שמושפע ביותר מהתנודות במט"ח. הוא ציין שיוענק סיוע לבנקים ולעסקים בינוניים כדי להתמודד עם תנודות במט"ח: "מיום שני בבוקר, המוסדות שלנו ינקטו את הצעדים הנחוצים. כל התוכניות מוכנות", אמר אך לא ציין אילו פעולות יינקטו.
ארדואן אמר שטורקיה תפנה לשווקים חדשים, שותפים חדשים וכלים פיננסיים אלטרנטיביים. "אם תלחץ עלינו דרך הדולר, נמצא דרכים אחרות... נגיב לאדם שהכריז מלחמה נגד כל העולם, כולל ארצנו, על ידי פנייה לשווקים חדשים, שותפים חדשים ובריתות חדשות".
תמיכה אירופית
בתוך כך, טורקיה זוכה לתמיכה מצד שתי מדינות אירופאיות - גרמניה ואיטליה. שר הכלכלה הגרמני, פיטר אלטמאייר, מתח ביקורת חריפה על מדיניות הסנקציות והמכסים של טראמפ.
"מלחמת הסחר הזאת מאטה את הצמיחה הכלכלית ומשחיתה אותה. היא יוצרת אי-ודאויות חדשות", אמר אלטמאייר בראיון ל"בילד" והוסיף כי הצרכנים הם שמשלמים את המחיר הגבוה כי המכסים העלו את מחירי המוצרים.
"אנחנו צריכים מכסים נמוכים יותר, יותר שווקים פתוחים ופחות מדיניות הגנה ברחבי העולם", הוא אמר בהתייחסות לסנקציות שהטיל טראמפ על טורקיה וסין. השר הגרמני המשיך לתקוף את מדיניות הנשיא האמריקני ואמר כי גרמניה ובעלות בריתה באיחוד האירופי ימשיכו לתמוך בחברות שעושות עסקים עם טהרן, למרות הלחץ של ארה"ב. "לא נניח לארצות הברית להכתיב לנו עם מי לעשות עסקים. לכן אנחנו דבקים בהסכם הגרעין, כדי שאיראן לא תוכל לייצר נשק גרעיני", אמר אלטמאייר.
התמיכה הגרמנית מצטרפת לזו שהתקבלה אתמול מאיטליה. שר החוץ, אנזו מואברו, אמר כי טורקיה משחקת תפקיד מרכזי באיזונים בים התיכון ולכן "המחשבה הראשונה שלי היא לתמוך בה". הוא הוסיף כי "משברים כאלה הם חדשות רעות לכולנו".