סערת הבורקה: שר החוץ הבריטי לשעבר הפתיע עם פיג'מה ותה
מאז שעורר מהומה כשכינה נשים שלובשות בורקה "תיבות דואר" נמנע בוריס ג'ונסון מיצירת קשר עם התקשורת. כשסוף סוף החליט לצאת לעיתונאים שהמתינו בקור מחוץ לביתו, הוא סירב להגיב לסערה שדבריו יצרו: "אין לי מה להגיד מלבד להציע כוס תה". צפו
לאחר שעורר סערה כשכינה נשים שלובשות בורקה "תיבות דואר", נמנע שר החוץ הבריטי לשעבר בוריס ג'ונסון משיחות עם עיתונאים. אמש (יום א') הוא יצא לעיתונאים שהמתינו שעות ארוכות בקור מחוץ לביתו בניסיון לחלץ ממנו תגובה למהומה שדבריו יצרו - אך הוא, מצידו, הסכים רק להציע להם תה חם.
בסרטון שפורסם ברשת החדשות הבריטית ITV, נראה ג'ונסון יוצא מביתו לבוש בחולצה ביתית ומכנסיים קצרים, שנראים כמו מעין פיג'מה, עם מגש עמוס בכוסות תה. "האם אתה מתחרט על דבריך?", נשמעת הכתבת שואלת בהיסוס - וג'ונסון עונה בחיוך: "האם תרצי כוס תה?".
"I have nothing to say about this matter except to offer you some tea..." @BorisJohnson greets the media armed with a tray of mugs amid burka row pic.twitter.com/5wknsuUBTH
— ITV News (@itvnews) August 12, 2018
העיתונאים במקום הופתעו מהסיטואציה ונשמעים צוחקים בקול קם, למעט הכתבת שהמשיכה להתעקש: "האם אתה מתחרט על דבריך, אדוני?", היא שואלת, וג'ונסון עונה "אני רוצה שתשתי כוס תה". בתגובה שאלה הכתבת "אם אשתה כוס תה אתה תענה על השאלה שלי?", וג'ונסון השיב: "לא, אני כאן רק לצורך משימה הומניטארית. יש לך הרבה סבלנות ואני ממש מתנצל, אבל אין לי מה להגיד על הנושא מלבד להציע לך כוס תה".
הכתבת הרצינית הגיבה בצחוק לדבריו של ג'ונסון, והשתכנעה לקחת כוס תה. "אני מרגיש ממש אשם על כך שחיכיתם כאן", הוסיף שר החוץ לשעבר.
דבריו של ג'ונסון שעוררו סערה פורסמו בשבוע שעבר בטור שכתב ל"דיילי טלגרף". מלבד הכינוי "תיבות דואר", הוא אמר שנשים שלובשות בורקה נראות כמו שודדות בנקים.
ג'ונסון התייחס בטורו להחלת האיסור על לבישת בורקה בדנמרק.
שר החוץ לשעבר אמר כי הוא מרגיש "רשאי לחלוטין" לצפות מנשים שיסירו את כיסוי הפנים כשהן מדברות איתו במשרד שלו. לטענתו, בתי ספר ואוניברסיטאות צריכים להיות מסוגלים לנקוט את אותה גישה אם התלמידה "מופיעה כאילו היא שודדת בנק". הוא הוסיף: "זה מגוחך לחלוטין שאנשים צריכים לבחור להסתובב כשהם נראים כמו תיבות דואר".
הפוליטיקאי הבריטי אמר כי עסקים וסוכנויות ממשלתיות צריכים להיות מסוגלים "לאכוף קוד לבוש" שיאפשר להם לראות את פניהם של הלקוחות. הוא הוסיף: "אם תאמרו לי שהבורקה מדכאת – אני אתכם. אם תאמרו שזה מוזר וסוג של בריונות לצפות מנשים לכסות את פניהן – אני מסכים לחלוטין ואף הייתי מוסיף שאני לא מוצא שום מקור כתוב למנהג הזה בקוראן".
דבריו של ג'ונסון עוררו סערה גדולה בממלכה המאוחדת. בכיר במפלגת הלייבור היריבה שלח מכתב זועם להנהגת המפלגה השמרנית שבו טען כי דבריו של שר החוץ לשעבר הם "איסלאמופוביה מכוערת ועירומה" וכי על הנהגת השמרנים להעניק לחברי המפלגה הכשרה מגוונת למאבק באיסלאמופוביה.
ראש הממשלה תרזה מיי קראה לו להתנצל על דבריו ודחקה באנשים להיות "זהירים מאוד" בצורה שבה הם מתבטאים בנושאים רגישים. כשנשאלה אם ג'ונסון היה איסלאמופוב בדבריו ענתה מיי: "אמרתי שברור מאוד שכל מי שמדבר על הנושא צריך לחשוב היטב על השפה שהוא נוקט ועל ההשפעה שיש לדברים על האנשים. ברור שהשפה שבוריס השתמש בה פגעה באנשים".