שתף קטע נבחר
 

מחקר: אלסקה הייתה "אוטוסטרדה" לדינוזוארים נודדים

חוקרים מעריכים כי הדרוזאוריים והתריזינוזאורוסים נדדו מיבשת אסיה לאמריקה דרך אלסקה

נדידת הדינוזאורים: מאובנים שהתגלו לאחרונה מעידים כי לפני כ-100 מיליון שנה הדרוזאוריים והתריזינוזאורוסים נדדו בין מרכז אסיה לצפון אמריקה - דרך אלסקה.

 

איור שפורסם במחקר (איור: קארן קאר, מתוך המחקר)
איור שפורסם במחקר(איור: קארן קאר, מתוך המחקר)

 

השרידים הקדומים, המתוארכים לתקופת הקרטיקון המאוחרת, שוחזרו מתוך התצורה הגאולוגית בקאנטוול שבפארק הלאומי דנאלי שבאלסקה. מדובר בתגלית הראשונה שבה עצמות של דרוזאוריים ותריזינוזאורוסים נמצאו זו לצד זו בצפון אמריקה.

 

הדרוזאוריים, הידועים כדינוזוארים בעלי מקור ברווז, היו נפוצים באזור שהוא כיום אלסקה, אבל תריזינוזאורוסים, אוכלי העשב בעלי הצוואר הארוך, מקושרים יותר לאזור של מרכז אסיה.

 

"הדרוזאוריים מאוד שכיחים ושרידיהם נמצאים באזור של הפארק הלאומי דנאלי", הסביר אנתוני פיורילו, האוצר וסגן הנשיא של תחום המחקר והאוספים במוזיאון "פרוט" לטבע ומדע בדאלאס. "אבל עד כה, הם לא נמצאו לצד תריזינוזאורוסים בדנאלי".

 

הצמד הזה נמצא בעבר באסיה, אבל עד כה לא נמצאו שרידים בצפון אמריקה. "במונוגוליה, שבה תריזינוזאורוסים מוכרים היטב, למרות שלא נמצאו שם עקבות שנקשרים אליהם, שלדים של הדרוזאוריים ותריזינוזאורוסים הופיעו ביחד ביחידת סלע אחת. באלסקה זה היה ממצא יוצא דופן, אז זה עורר אצלי עניין", הוסיף פיורילו. "מהמחקר שלנו עולה כי עקבות של דרוזאוריים ותריזינוזאורוסים במקום אחד הם ממצא יחיד מסוגו בצפון אמריקה".

 

בנוסף לחקר העקבות המשותפים במאובנים, צוות של סדימנטולוגים (העוסקים בחקר סלעי משקע), גאולוגים, מומחים בפלאובוטינקה (חקר הצומח במאובן) ובפלאואקולוגיה (חקר הסביבה הקדומה), אפיינו את בית הגידול באלסקה בתקופת הקרטיקון המאוחרת. הממצאים שלהם, שפורסמו בכתב העת Nature Communications"", מציעים כי חלקים מדנאלי סיפקו סביבות רטובות דמויות ביצות, בדומה לסוגי בתי הגידול בהם נאספו דרוזאוריים ותריזינוזאורוסים באסיה.

 

"המחקר הזה עוזר לתמוך ברעיון שאלסקה הייתה שער המעבר לדינוזאורים שנדדו בין אסיה וצפון אמריקה", אומר יושיצוגו קובאיאשי, חוקר מהמוזיאון של אוניברסיטת הוקאידו.

 

למחקר המלא:

https://www.nature.com/articles/s41598-018-30110-8

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: קארן קאר, מתוך המחקר
הדמיה;
איור: קארן קאר, מתוך המחקר
מומלצים