"החלום הכי גדול": הדרך של האוהדת האיראנית לצפות בכדורגל
פריסה פורטהיריאן בת ה-26 לא הצליחה להיכנס לאצטדיון בצפון איראן, אך מצאה דרך יצירתית לצפות ולתעד את המשחק - באמצעות מצלמה עם עדשת טלפוטו מגג בניין סמוך. "החלום הכי גדול היה ונשאר לראות נשים באיראן נהנות מזכות שווה כמו גברים להיכנס למשחקי כדורגל"
צלמת ואוהדת כדורגל איראנית שלא יכלה להיכנס לאצטדיון בצפון המדינה מצאה דרך יצירתית לצפות ולתעד את המשחק - היא עלתה על גג בניין סמוך וצפתה במשחק מבעד לעדשת טלפוטו. היא גם צילמה כמה תמונות שאותן שיתפה ברשת, אך התמונה שגנבה את אור הזרקורים הייתה דווקא תמונה שלה בפעולה, שתפס צלם שנכח במקום.
האירוע התרחש בשבוע שעבר בעיר קאאמשהר שבצפון איראן. הצלמת, פריסה פורטהיריאן בת ה-26, ביקשה לצפות במשחק כדורגל אולם כניסתה לאצטדיון נמנעה. למרות שהחוק באיראן שונה לאחרונה וכבר אין איסור על כניסת נשים למגרשים, בפועל עדיין מונעים את כניסתן. העובדה שפורטהיריאן היא גם צלמת ועיתונאית רק הקשתה עליה עוד יותר.
בריאיון לרשת BBC בערבית סיפרה פורטהיריאן כי הגיעה למקום כשלוש שעות לפני תחילת המשחק, והשקיעה מחשבה רבה בניסיון למצוא מקום שממנו היא תוכל לצפות בו. "חיפשתי מבנה בקרבת מקום אבל לא מצאתי, משום שכל בעלי הבניינים סירבו לאפשר לי להיכנס. זה לא עצר בעדי והמשכתי עד שהצלחתי בסוף המחצית הראשונה לשכנע את אחד מבעלי הבתים ליד המגרש לאפשר לי להשתמש בגג הבניין".
היא ציינה כי לא חשבה על תגובות שיהיו למעשה הזה, והתרכזה רק בתיעוד המשחק. עוד היא סיפרה בריאיון: "עשיתי מאמץ לעשות את העבודה למרות שהיה עץ שהסתיר לי חלק מהמגרש. לא פחדתי. המשטרה ראתה אותי במגרש ולא עשתה שום דבר, השוטרים הניחו לי לצלם. התרגשתי מאוד לצלם את המשחק הזה".
פורטהיריאן העידה בריאיון כי היא "אוהדת כדורגל מושבעת", וסיפרה שהיא טסה בעבר לטורקיה כדי לצלם משחק ידידות של איראן לפני משחקי גביע העולם בכדורגל. בנוסף היא מתעדת עוד ענפי ספורט, בהם כדורעף, אך ציינה שעיקר ההגבלות חלות דווקא על המשחק האהוב עליה ביותר - הכדורגל.
"אני חולמת לצלם ולו פעם אחת את קבוצת מנצ'סטר יונייטד", הוסיפה. "אני חולמת להיות צלמת מקצועית שיכולה לטייל בכל העולם ולצלם תמונות משלל תחרויות, ואני אעשה מאמץ כדי להשיג את זה. אבל החלום הכי גדול היה ונשאר לראות נשים באיראן נהנות מזכות שווה כמו גברים להיכנס למשחקי כדורגל".
פורטהיריאן מפעילה חשבון אינטגרם שאחריו עוקבים יותר מ-16 אלף בני אדם, ובו היא משתפת תמונות מחיי היומיום שלה ושל צעירים באיראן. בין תמונות מבתי קפה, נופים עירוניים ונפי טבע באיראן, יש גם תמונות משפחתיות לצד אמירות פוליטיות מרומזות. התמונה שבה היא מצולמת, כאמור, הפכה לוויראלית.
נושא הנשים במגרשי הכדורגל באיראן עלה לאחרונה לכותרות בעקבות משחקי המונדיאל. נשים מאיראן טסו לרוסיה כדי לצפות במשחקים ולעודד את הנבחרת - ותועדו במגרשים ללא כיסוי ראש.