ארדואן נגד טראמפ: "לכם יש אייפון? אנחנו נקנה סמסונג"
נשיא טורקיה הכריז חרם על מוצרים אלקטרוניים המיוצרים בארה"ב – וקרא לאזרחיו לקנות סמרטפונים מדרום קוריאה. בצל המשבר: טראמפ מעכב העברת מטוסי F-35 לטורקיה. באיסטנבול התיירים חוגגים את קריסת הלירה – וקונים בזול שאנל ולואי ויטון: "באתי עם 3 מזוודות, חסכתי 1,000 דולר"
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הודיע בצהריים (יום ג') כי ארצו מתכוונת להחרים מוצרים אלקטרוניים המיוצרים בארה"ב בשל הסנקציות שהטיל הממשל האמריקני על טורקיה. "אם יש להם אייפון, במקומות אחרים יש סמסונג. לנו יש וסטל", אמר ארדואן. "וסטל" היא חברה טורקית שהחלה בשנים האחרונות לייצר סמרטפונים, וסמסונג היא חברה דרום קוריאנית.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בדבריו בצהריים לא הבהיר ארדואן אם בכוונתו לאכוף את החרם בעזרת שלטונות טורקיה וכיצד. הוא שב וקרא לטורקים להמיר את הדולרים שברשותם ללירות טורקיות כדי לחזק את המטבע הטורקי, ואמר כי עיכוב הייצור והמרת לירות למטבע זר פירושם כניעה לאויב. ארדואן הדגיש כי על הטורקים לשמור על עמדה פוליטית קשוחה ואחידה, וטען כי הוא נוקט את הצעדים הדרושים בכל הקשור לכלכלה.
בחודשים האחרונים נזכיר, נשחק מאוד ערכה של הלירה הטורקית, ובשבוע האחרון הפכה השחיקה הזו להתרסקות של ממש בעקבות הסנקציות שהטיל ממשל טראמפ על טורקיה בשל סירובה לשחרר כומר אמריקני הכלוא אצלה באשמת מעשי טרור וסיוע לניסיון ההפיכה נגד ארדואן. מאז תחילת השנה איבדה הלירה הטורקית כמעט מחצית מערכה, ושלשום היא הגיעה לשפל חדש – 7.23 לירות לדולר. היום חלה עלייה קלה בלבד בערכה, וכעת הוא עומד על 6.55 לירות לדולר.
כמה ארגונים בעלי השפעה בעולם העסקים הטורקי פרסמו היום קריאה לממשלת טורקיה להשקיע מאמצים דיפלומטיים כדי לפתור את המשבר עם ארה"ב ולשפר את היחסים עם האיחוד האירופי, שהוא שותף הסחר הגדול ביותר של טורקיה. בשנים האחרונות הידרדרו מאוד היחסים בין טורקיה לאיחוד על רקע הצהרותיו של ארדואן נגד אירופה, ובין השאר התעמת נשיא טורקיה עם גרמניה ועם הולנד והשווה את מנהיגיהן לנאצים.
עם 3 מזוודות בלואי ויטון
אתמול נפגש היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון בולטון עם שגריר טורקיה בוושינגטון בניסיון למצוא פתרון לסוגיית מעצרו של הכומר האמריקני אנדרו ברנסון. ברנסון נעצר בטורקיה באוקטובר 2016 בגין סיוע לכאורה לניסיון ההפיכה נגד ארדואן, ניסיון הפיכה שטורקיה מאשימה באחריות לו את איש הדת פתהוללה גולן, החי בארה"ב. אם יורשע בעבירות שמייחסת לו טורקיה עלול הכומר ברנסון להישלח ל-35 שנות מאסר. טורקיה דחתה שוב ושוב את דרישת ארה"ב שתשחרר אותו, וטענה כי החוקה אוסרת על הנשיא ועל הממשלה להתערב בהחלטות מערכת המשפט.
אחרי שמאמציה של ארה"ב לשכנע את אנקרה לשחרר את ברנסון עלו בתוהו הטיל הנשיא האמריקני דונלד טרמאפ סנקציות על שני בכירים טורקים והטיל מכסים חדשים על סחורות מטורקיה. בתגובה האשים ארדואן את ארה"ב כי היא תוקעת סכין בגבה של טורקיה – ואיים שאנקרה תפנה את גבה לארה"ב ותמצא לעצמה בעלות ברית חדשות.
בצעד נוסף המעיד על עומק המשבר בין ארה"ב לטורקיה חתם טראמפ על עיכוב במשלוח של מטוסי F-35 לטורקיה. לפי החלטתו, הפנטגון יעביר אליו בתוך 90 ימים דו"ח על היחסים בין טורקיה לארה"ב, ועד אז המשלוח יעוכב. טורקיה תכננה לרכוש 100 מטוסי F-35 בשנים הקרובות.
בינתיים יש גם מי שנהנה מקריסתה של הלירה. כתבים שסיירו אתמול באיסטנבול דיווחו כי לחנויות היוקרה בעיר נוהרים תיירים המנצלים את הערך הנמוך של המטבע המקומי. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, בחנויות של שאנל ולואי ויטון השתרכו תורים ארוכים, בעיקר של תיירים ערבים. "אנחנו קונים בגדים, איפור, מותגים", סיפרה פטימה עלי מכוויית, שבאה לטייל באיסטנבול עם שתי בנותיה. "המחירים נמוכים מאוד". עלי באה מצוידת בשלוש מזוודות כדי למלא אותן בכל טוב.
תייר אחר, ממצרים, סיפר כי להערכתו בקניית הבגדים בטורקיה במקום בארצו חסך כ-1,000 דולר. תייר אחר, חאלד אל-פאחד מכוויית, אמר: "אנחנו מקווים בשביל טורקיה שהמטבע שלה יתחזק, אבל באותו זמן אנחנו מקווים בשביל הלקוחות כאן שזה לא יקרה".