ישראלים באיטליה: "האווירה לאחר קריסת הגשר - כמו אחרי פיגוע בארץ"
אייל לרנר היה אמור לעבור על הגשר שקרס בצפון איטליה - אך בגלל עיכוב של הרגע האחרון ניצל. "זה ממש פיגוע של הטבע". רב הקהילה בגנואה: "לא ידוע על מעורבות ישראלים ויהודים". עדי, תושב העיר ב-9 השנים האחרונות, אמר: "ההתמוטטות תהיה אסון לוגיסטי לעיר"
אחרי אסון קריסת הגשר באיטליה שבו נהרגו עד כה 30 בני אדם, סיפר היום (ג') ל-ynet אייל לרנר (46), מוזיקאי ישראלי המתגורר בגנואה, כי הוא עצמו היה אמור להיות על הגשר שקרס מוקדם יותר בגנואה. "הייתי אמור לעבור על הגשר בזמן שהוא קרס, אבל למזלי הרכב שלי לא עבר טסט והתעכבתי", אמר, "אני ממש בר מזל. בגלל שלא החלפתי את מיכל הגז ברכב איחרתי לנסיעה וניצלתי. סביר להניח שהייתי קורס יחד עם שאר הרכבים".
לרנר סיפר כי מדובר בגשר גבוה ורחב במיוחד על כביש A10 שמחבר בין העיר גנואה לבין שאר הערים באזור - ומוביל עד צרפת. "ממה ששמעתי בתקשורת המקומית - הסיבה לקריסה היא פגיעת ברק ישירה".
לרנר השווה את האווירה בדקות שלאחר הדיווחים הראשוניים על קריסת הגשר להלך הרוח אחרי פיגועים בישראל. "כמובן שרצות המון הודעות בווטסאפ, שם בכל קבוצה שואלים אם כולם בסדר. למרבה המזל, לפי מה שאני יודע כרגע אני לא מכיר מישהו שהיה בסביבת הגשר. זה ממש פיגוע של הטבע". במשרד החוץ מסרו כי עד לרגע זה לא התקבלו פניות מישראלים לגבי האסון בגנואה.
לפי הדיווחים באיטליה, הגשר קרס על בניינים, פסי רכבת ולתוך הנהר. לפחות עשרה כלי רכב היו עליו בעת הקריסה. סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה כלי תקשורת באיטליה שלפיהם יש "עשרות הרוגים" באירוע. באתר האינטרנט של העיתון הנפוץ "לה רפובליקה" צוין כי ייתכן שעשרות כלי רכב היו על הגשר בשעת הקריסה. כבאי אמר לרשת הטלוויזיה הממלכתית RAI שכ-20 כלי רכב נפגעו בקריסת הגשר.
הרב יוסף מומיליאנו, רב הקהילה בגנואה, המונה 300 יהודים, אמר: "לא ידוע לנו שיש יהודים או ישראלים שמעורבים באסון, אנשי הקהילה התקשרו אלינו והודיעו שהכל בסדר בעזרת וואטסאפ. זה אסון מאוד קשה, זה הכביש הראשי מהעיר לכל האזור. אני מתפלל שמספר הקורבנות לא יגדל".
הוא הוסיף: "הרבה פעמים נסעתי בכביש הזה, אף פעם לא היו בעיות איתו. זה גשר בן שישים שנה בערך. זה אסון לעיר כי בתקופה האחרונה הייתה התפתחות של תיירות כאן וזה כמובן יפגע בזה. רוב היהודים בעיר נמצאים בחופשה וקשה לאסוף את רובם לתפילה מיוחדת בעקבות האירוע. הקהילה כמובן משתתפת באבל הנורא שנפל על העיר".
סרג'יו דה-לה פרגולה, מומחה לדמוגרפיה באוניברסיטה העברית בירושלים הנמצא מערבית לטוסקנה, אמר: "הגשר קרס ממש כמו בדומינו, קטע אחר קטע. מדובר ב-150 מטר של האוטוסטרדה העיקרית שמשמשת את צפון איטליה לאורך רצועת החוף. הוא משמש למעבר מהקטע המערבי לקטע המזרחי, זו אוטוסטרדה מאוד עמוסה וחיונית לכל התחבורה באזור.
"אני נהגתי בגשר הזה כמה פעמים, הוא מאוד מוכר ויוקרתי. לאחר עבודות השיפוץ שנעשו בשנת 2016 התעוררו חששות לגבי היציבות של הגשר. היו מי שחשבו שיש צורך בעבודות חיזוק נוספות עבורו. הגשר הזה עובר מעל שכונת מגורים וקרס מעל שכונת מגורים ומקטע של רכבת. לכן כרגע כל התחבורה באזור גנואה ממש משותקת - בשיא עונת התיירות. האירוע הזה מאוד טרגי, בימים האחרונים ירד הרבה מאוד גשם, וייתכן שזו הסיבה להתמוטטות הגשר. לא זכורה לי טרגדיה בסדר גודל כזה באיטליה בשנים האחרונות".
שרה ליפסקי, המתגוררת עם בעלה ברומא בשלוש השנים האחרונות, סיפרה: "אנחנו היינו בבית בזמן שזה קרה מכיוון שמזג האוויר היום לא כל כך טוב. מיד כששמענו על זה כתבתי על זה בוואטסאפ המשפחתי ואחותי סיפרה שיצא לה לנסוע על הגשר הזה עשרות פעמים. הגשר שופץ ב-2016, ייתכן שלאסון הזה יש קשר לאותו שיפוץ. רוב הגשר נפל אל תוך הנהר, זו ממש טרגדיה".
עדי נטף, תושב גנואה בתשע השנים האחרונות שנמצא ברגעים אלו בחופשה בצפון איטליה, סיפר: "נסעתי מאות פעמים על האוטוסטרדה הזו שמחברת את גנואה לכביש המהיר. מכיוון שזו עיר חוף שנמצאת מאחורי שרשרת הרים, היא יחסית מנותקת משאר איטליה, והגשר הזה הוא מאוד חשוב. מזל שזה קרה בשיא החופשה, אחרת מתחת לגשר היו הרבה יותר אנשים בשכונת המגורים".
נטף אמר כי "גם על הכביש היו פחות מכוניות מאשר בשאר השנה - בדרך כלל ארבעת הנתיבים על הגשר עמוסים לחלוטין, הגשר עצמו מאוד גבוה ואין סיכוי שמישהו ישרוד נפילה כזו. זאת טראומה רצינית בשביל גנואה, וההתמוטטות תהיה אסון לוגיסטי לעיר. אנחנו נצטרך להתמודד עם הבעיה הזו כי אין שום דרך להתחבר לכביש המהיר בצורה קלה מלבד הגשר. אנחנו מקבלים נהר של הודעות וטלפונים, אבל ככל שהשעות עוברות התמונה מתבהרת".