מחקר מתריע: ישנים מעט מדי? אתם בסיכון להתקף לב
חוקרים אמריקנים שבדקו אלפי מבוגרים מצאו כי מחסור בשעות שינה או עודף בשעות שינה, גורמים ללב להזדקן משמעותית ומגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מהן שעות השינה האופטימליות להפחתת הסיכון?
מבוגרים שישנים מעט מדי נמצאים בסיכון גבוה להתקף לב או לשבץ מוחי, כך מגלים מדענים שמצאו כי הלב מזדקן כתוצאה ממחסור בשעות שינה. הממצאים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת Sleep לרפואת שינה.
החוקרים ועמיתיהם ניתחו נתונים מסקר שנאסף מ-12,755 משתתפים בין השנים 2007 עד 2014. הנבדקים היו בגילאי 30 עד 74 שנים, ללא היסטוריה של מחלות לב ושבץ מוחי. בין היתר נשאלו הנבדקים על שעות השינה שלהם במהלך הלילה.
הנבדקים חולקו לחמש קבוצות. כ-13% מהם ישנו חמש או פחות שעות בלילה, 24% ישנו שש שעות, 31% ישנו שבע שעות, 26% ישנו 8 שעות וכ-5% ישנו תשע או יותר שעות בלילה.
קיראו עוד:
הנחיות חדשות: כמה צריך לישון בכל גיל?
מחקר בדק: האם אפשר להשלים מחסור שעות שינה בסופ"ש?
מדריך: אלו הסיבות שבגללן אתם לא ישנים טוב בלילה
החוקרים חישבו את גיל הלב בהתאם לגילם, מינם, רמות לחץ הדם, האם טופלו בתרופות ליתר לחץ דם, האם עישנו, האם לקו בסוכרת או ברמות שומנים גבוהות של הנבדקים. בשלב הבא עיבדו החוקרים את הנתונים ותירגמו אותם לכדי "שנות גיל לב".
גיל הלב נקבע על פי פרופיל סיכון שנקבע בשנת 2008 במחקר לב נרחב הקרוי "פרמינגהם". ככל שגיל זה גבוה מגילו של האדם, כך גובר הסיכון למחלות לב. כך למשל, כאשר אדם בן 40 הוא בעל גיל לב בן 44 שנים שנקבע על סמך גורמי הסיכון שלו (כמו רמות שומנים גבוהות, סוכרת, יתר לחץ דם ועישון), פירושו של דבר שהלב שלו "זקן" בארבע שנים מגילו הכרונולוגי.
החוקרים מצאו כי אלה שישנו שבע שעות בלילה, היו בסיכון הנמוך ביותר לפגיעה בלב, שחושב כ-3.7 שנות הזדקנות מעבר לגיל הכרונולוגי של הלב. בהשוואה, אלה שישנו שש או שמונה שעות סבלו מהזדקנות הלב ב-4.5 שנים יותר מגילם הכרונולוגי. אלה שישנו חמש או פחות שעות, היו בסיכון הגבוה ביותר להזדקנות הלב – 5.1 שנים יותר מהגיל "האמיתי" של הלב.
"תקופות ארוכות של מחסור בשינה הן בעלות השפעה שלילית על מערכות רבות בגוף כולל הלב וכלי הדם", אומר ראש צוות החוקרים, קאנהי יאנג מהמרכז לבקרת מחלות האמריקני באטלנטה, "מחקרים כבר הראו קשר משמעותי בין משך השינה לבין גורמי סיכון ללב, כולל יתר לחץ דם, עישון, רמות גבוהות של כולסטרול והשמנה.
"שינה רבה מדי או מועטה מדי מגבירה את הסיכון לבריאות", אמרו החוקרים, "חישוב גיל הלב על סמך שעות השינה עשוי לשכנע יותר אנשים, במיוחד צעירים, לישון בכמות האופטימלית שהיא 7 שעות בלילה".
ההמלצות: כמה שעות צריך לישון בכל גיל?
על פי ההנחיות האחרונות של האיגודים האמריקנים לגריאטריה, רפואת ריאות, פסיכיאטריה ונוירולוגיה, קובעים המומחים שמרביתנו ישנים פחות מהמומלץ ולא מתייחסים ברצינות הראויה לחשיבות השינה בחיינו.
אצל תינוקות שזה עתה נולדו, ההנחיות ממליצות על 14 עד 17 שעות תנומה ביממה. תינוקות בגילאי 3 חודשים ומעלה זקוקים ל-12 עד 15 שעות שינה ביממה.
בישראל: ישנים פחות מבעולם
אף שכשליש מחיינו אנו מבלים בשינה, והיא נחוצה לא רק למנוחה אלא גם לעיבוד המידע מהיממה שעברה עלינו, הרי על פי סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל, שעות השינה של הישראלי הממוצע נמוכות בהרבה מההמלצות.
מהסקרים עולה כי גברים ישנים לרוב פחות מנשים, וכי הישראלי הממוצע ישן 6 שעות ו-55 דקות בממוצע. עם הגיל קיימת ירידה בשעות השינה בשני המינים, למעט עלייה קלה אחרי גיל 65.
בני 21-34 ישנים ביממה כ-7 שעות לעומת בני 45-54 הישנים 6 שעות ו-50 דקות. בני 65 ומעלה ישנים 6 שעות ו-50 דקות. אגב, על-פי מחקר שנעשה על-ידי האיחוד האירופי בשנים 1998-2002, במרבית המדינות באירופה ישנים בממוצע כ-8 שעות ביממה.
ואם אתם מחסידי ה"סייסטה" או ה"שלפשטונדה", אתם לא לבד: כשליש מהישראלים ישנים בצהריים, וזמן השינה הממוצע בשעות אלה עומד על כשעה ורבע.
ואיך תוכלו להתגבר על עייפות הצהריים? צפו בשיטת השנ"צ קפה: