אנדרואיד פאי: אלה החידושים העיקריים
פאי 9.0, הגרסה החדשה של אנדרואיד, יצאה לדרך - אבל יעבור זמן עד שתגיע גם אלינו. החידוש העיקרי: בינה מלאכותית לפעולות אוטומטיות
כמו אפל עם עדכוני ה-iOS שלה, גם גוגל מנצלת את מסורת העדכון השנתי כדי לשלב במערכת ההפעלה ממשקים, טכנולוגיות ויכולות חדשות. לעדכון השנתי תמיד נוספים בהמשך עדכוני־משנה מינוריים יותר וכן טלאי אבטחה תכופים.
לא לעכב עדכונים
אנדרואיד פאי הוא עדכון גדול וחשוב, אבל כבר אינו קריטי כמו עדכוני העבר. באופן מפתיע, זו דווקא בשורה טובה: מאז ימיה הראשונים של אנדרואיד, נתקלה גוגל בבעיה: היא אמנם הפיצה עדכונים ליצרני המכשירים, אך אלה נזקקו לבדיקות ולהתאמות, וגם כאשר הוציאו גרסה מתוקנת מתחת ידיהם - היא הועברה להפצה על ידי המפעילות הסלולריות, שגם הן "לקחו את הזמן". התהליך הזה עיכב את העדכונים, עיצבן לקוחות נאמנים, פגע ביכולת של גוגל לחדש ואפילו הכריח אותה לתמוך בתוכנה מיושנת.
לכן, כבר כמה שנים שגוגל מנסה להפוך את אנדרואיד למודולרית. בשנה שעברה הועבר העדכון ליצרניות הטלפונים כך שהוא כלל הפרדה בין מערכת ההפעלה לבין החלקים הקשורים לחומרה - מה שאיפשר להן לשחרר את העדכונים למכשיריהן בצורה מהירה יותר. עוד לפני כן הוציאה גוגל חלק מהשירותים שלה ממערכת ההפעלה וריכזה אותם במעין אפליקציה, שנקראת Google Play Services ומתעדכנת כמו כל אפליקציה אחרת.
אז מה כוללת אנדרואיד 9.0 החדשה?
שלום לסרגל הניווט
התרגלתם לשלושת הכפתורים בתחתית המסך ("חזור", "בית", ו"אפליקציות
שרצות ברקע")? תגידו להם שלום. גוגל עוברת לצורת ניווט דומה לזו שבאייפון X - תנועות אצבע במקום כפתורים. נכון, יישאר כפתור חצי שקוף אחד בתחתית המסך, אבל רוב הפעולות ידרשו הזזת אצבע למעלה, למטה ולצדדים מאחד משולי המסך.
לא תרצו? לא נורא: לעת עתה, סרגל הניווט הקלאסי יישאר כאופציה, אבל בניסיון לנצל את כל שטח המסך שהטלפון מאפשר, תפריט כפתורים קבוע פשוט מפריע לתחושת ה"אין שוליים".
ועוד בענייני ניווט: החיפוש המובנה יוכל כעת להציג תוכן מתוך אפליקציות. למשל, כפתור הזמנת משלוח, המופיע בכלל באפליקציה של מסעדה, יופיע מעתה ישירות בתוך תוצאות החיפוש. בגוגל מדגימים זאת באפליקציית הזמנת מונית: כפתור ההזמנה יופיע מיד כשמתחילים לחפש את שם האפליקציה. החלק הזה מאנדרואיד 9, אגב, עוד לא הושק. הוא יגיע רק בסתיו.
שחור-לבן ולמיטה
עוד חלק משמעותי של אנדרואיד פאי, שצפוי להגיע רק בחודשים הקרובים, הוא אוסף של כלים שמטרתם לנתק אותנו קצת מהטלפון. לוח בקרה חדש יציג בפנינו כמה זמן אנחנו משתמשים בכל אפליקציה במהלך היום, ואף יסייע לקבוע מגבלה, שלאחריה האפליקציה פשוט תסרב לפעול עד ליום הבא (אלא אם נשנה את ההגדרות).
אותו מסך גם ימחיש לנו עד כמה אנחנו תלויים בטלפון: הוא יספור כמה דקות ביום הצג דלוק, כמה פעמים פתחנו את הסמארטפון רק "כדי לראות משהו", וכמה התראות קיבלנו.
מצב נוסף, שמטרתו להקל עלינו ללכת לישון, יכבה את כל ההתראות ויהפוך את התצוגה מצבעונית לשחורה-לבנה. אפל, יש לציין, עובדת גם היא על ערכת כלים דומה אך לא זהה, שתושק בסתיו הקרוב כחלק מ-iOS 12.
להתכתב בחלונית
לצד כל אלה, כוללת פאי עוד עשרות שינויים משמעותיים. כך, ניתן לערוך צילומי מסך מיד אחרי הצילום; אפשר להתכתב ולנהל צ'טים דרך חלונית ההודעה בלי להיכנס לאפליקציה עצמה; מצב "נא לא להפריע" חדש, שמכבה את כל ההתראות ולא מציג אותן בשום מקום; ממשק חדש למעבר בין אפליקציות; שיפור בניצול זמן סוללה, באמצעות מעקב שוטף שמבצעת המערכת אחר השימוש במכשיר וכיבוי אפליקציות לא פעילות; מצב "לומד" לקביעה של בהירות המסך במצבים שונים על פי העדפה אישית, ועוד.
מי יקבל 9?
חוץ ממכשירי הפיקסל של גוגל והטלפון של Essential, המכשירים שצפויים לקבל את אנדרואיד פאי עד סוף הסתיו הם הסמארטפונים שהשתתפו בתכנית הבטא של גוגל: Sony XZ2, נוקיה 7, Oppo R15 Pro, Vivo X21/X21UD, Xiaomi Mi Mix 2S ו־OnePlus 6.
מה עם כל השאר? היחידות שהכריזו בינתיים על תמיכה רשמית בעדכון הן OnePlus עבור כל מכשירי סדרה 3 ו-5, HTC (דגמי U11, U11 פלוס ו-U12 פלוס), וסוני, עבור סדרות XZ1 ו-XZ2.
סמסונג, שהכריזה רק בשבוע שעבר על גלקסי נוט 9, משיקה אותו בינתיים עם אנדרואיד 8.1 ולא עם מערכת ההפעלה החדשה. סביר שתעדכן אותו ואת מכשירי הדגל האחרים שלה, אבל אין בינתיים מועד לכך. אותו הדבר נכון לגבי LG, וואווי, שיאומי ויצרניות גדולות אחרות, שיתחילו כנראה לטפטף הכרזות בנושא בחודשים הקרובים.