בכיר במשרד הבריאות: "לא לטבול בנחלים שבהם אין זרימה חזקה"
על רקע התפרצות העכברת מאשר פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, בריאיון לאולפן ynet שיש סימנים לבעיות בנהר הירדן וביובליו: "ייתכן שזה נובע מחזירי בר, זה לא בשליטתנו". עד הבוקר אובחנו 14 חולים, בהם חמישה תלמידים, וחלקם אושפזו
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מאשר הבוקר (יום ד') בריאיון לאולפן ynet בעקבות התפרצות מחלת העכברת כי קיימים סימנים לזיהום בירדן וביובליו - בנוסף לנחלים ברמת הגולן שבהם נאסרה הרחצה: "כרגע אנחנו מדברים על הירדן ויובליו. שלושת היובלים - חצבני, הבניאס ונחל דן - והירדן עצמו. כרגע עוד לא ודאי. זה בעיקר הירדן". הבוקר נמסר כי חמישה תלמידים ששהו בפארק הירדן פיתחו את סימני המחלה, אושפזו וטופלו.
לדברי פרופ' גרוטו, עד לשעות הבוקר אובחנו 14 חולים בחיידק הלפטוספירוזיס ומצבם יציב. חלקם אושפזו וקיבלו טיפול אנטיביוטי, "מקווה שלא נראה סיבוכים", הוסיף. פרופ' גרוטו הבהיר כי "יש ארבעה מקומות שבאופן ודאי אנשים נדבקו שם - נחלי זאכי, יהודיה, זוויתן והמשושים, ויש עוד כמה מקומות שנמצאים כרגע בבדיקה. עד הצהריים אני מניח שנדע סופית". הוא ציין כי בזמן הקרוב תתקבל החלטה אם לאסור את הרחצה בנחלים נוספים.
פרופ' גרוטו אמר כי לא ידוע על הימצאות של החיידק במוקדי מים במרכז הארץ. הוא הסביר שמה שעשוי לפתור את בעיית הזיהום בנחלי הצפון הוא רק חידוש זרימה חזקה.
זאת אומרת שיכול מאוד להיות שהכניסה לנחלים ברמת הגולן תיאסר עד דצמבר-ינואר?
"יכול להיות, אולי יהיה גשם קודם לכן, אני לא יודע. אני מניח שגשם אחד רציני יכול לשטוף, אבל זה צריך לבוא, הגשם הזה".
אם תגלו בחמש אחר הצהריים בעקבות הבדיקות שעוד נחל נגוע והציבור המשיך להיכנס לאורך היום? אולי כדאי לציבור לא להסתכן.
"קודם כל אנחנו לא מוצאים את החיידק בתוך המים. זה יותר מורכב כי צריך לקבל נתונים, לראות אם אנשים שנדבקו באותו מקום היו רק שם ולא במקום אחר, זו הצלבה של נתונים מהרבה מקורות. זה לא ייקח עד חמש, אנחנו נקבל את ההחלטה הזאת קודם. בכל אופן, אם למישהו יש ספק אז כמובן שלא ייכנס".
אם אתה עכשיו מטייל עם המשפחה שלך בנחלים ברמת הגולן, תיתן להם להיכנס למים?
"אחד השיקולים הוא למשל עוצמת הזרימה, במקום שיש בו זרימה חזקה זה לא קורה".
אז מה היית אומר לאנשים בקרבתך?
"אני חושב שאם למישהו יש איזשהו חשש והוא רואה שיש מקומות שאין בהם זרימה חזקה, אז שם בטח לא כדאי לטבול".
באשר למקור המחלה אמר פרופ' גרוטו כי ייתכן שהמקור הוא בריבוי הטבעי הגדול של חזירי הבר: "אני לא יודע אם אפשר היה למנוע. זה לא רק עדרי בקר. נראה שמה שמדביק את עדרי הבקר ואולי גורם גם לחלק מהתחלואה כאן זה חזירי בר, זה לא משהו שנמצא בשליטתנו ואנחנו לא יכולים כמובן לדעת מה מצב התחלואה. זה קורה, זה חלק מהחיים שלנו כנראה בטבע, ובטח עם התחממות כדור הארץ וההתייבשות של הנחלים נראה יותר תופעות כאלה גם בעתיד, לצערי".
הוא התייחס גם לסוגיית איכות המים של מי עדן, שעצרה את הייצור באחרונה בגלל חריגות שהתגלו בבדיקות שערכה: "כרגע הבדיקות תקינות. כל יום עושים בדיקות, ואם יש בדיקה חיובית אז כמובן שמיד יודיעו לנו, ואז אני מניח שגם במקרה הזה יודיעו לציבור. זה חלק מהתהליך השוטף: יש תוצאה חריגה - מפסיקים ייצור, זה התהליך שמתבצע, וזה משהו שנמצא גם בפיקוח הדוק מאוד שלנו".
אז למה יש שיבושים באספקת מי עדן?
"הייתה תקופה שהיתה בעיה, אני לא יודע להסביר אם זה קשור לזה או לא, יכול להיות שפשוט זה סתם עודף ביקוש של הקיץ והם פשוט לא עומדים בכמות הביקוש".
אתה אומר שהציבור יכול לשתות את המים הללו בלי חשש?
"כן, גם אם יש בעיה אז מפסיקים את הייצור, לכן המים שנמצאים כיום בשוק לא מושפעים מזה, המים נבדקים בכניסה למפעל ואחרי היציאה מהמפעל".
עוד הבהיר הבכיר במשרד הבריאות כי ניתן לשתות מי שתייה בכל מקום בארץ ללא חשש, "אין לנו שום אינדיקציה שיש איזושהי בעיה, כולל מים מינרליים מכל המקורות, זה גם נושא שנבדק ונמצא במעקב הדוק. כרגע אין לנו מידע חדש בנושא, כל מה שנמצא בשטח תקין".
המקור: "כמות אדירה של חזירי בר"
ד"ר דורון טיומקין, רופא וטרינר מומחה למחלות בקר, הסביר בריאיון לאולפן ynet כי באחרונה התרבו מקרי ההפלות בעדרי הבקר, "התחקינו אחרי סוג הגורם ומצאנו שם באמת את הלפטוספירה על כל גוניה, הרבה גוונים, בעיקר זן מיוחד שנקרא לפטוספירה פומונה, שהמאגר הטבעי שלה זה חזירי בר וחיות בר. לאחרונה ברמת הגולן בכלל, ואני יודע שבפרט באזור שאני חי בו, יש כמות אדירה של חזירי בר, יש ריבוי אדיר של חזירי בר וכפי הנראה הם נמצאים בתוך הנחלים האלה, מתחבאים בתוך הסבכים של הנחל, מפרישים שם את השתן שלהם ומעבירים את המחלה".
ד"ר טיומקין הסביר כי עדרי בקר חוסנו ודגימות הועברו לשירותים הווטרינריים, שהיו אמורים לדווח למשרד הבריאות: "אנחנו כרופאים קליניים בשטח לא מדווחים למשרד הבריאות".
עד כמה הסיטואציה הזו חריגה לעומת שנים קודמות?
"היא קיימת כל הזמן, המחלה הזאת נמצאת כל הזמן, אבל לא ברמות כאלה. אנחנו בשנת בצורת. רוב החזירים מסתתרים במהלך היום, נמצאים בתוך סבכי הנחלים, שם יש להם צל, ושם הם עושים את כל ההפרשות. דרך השתן מפרישים את החיידקים לתוך המים, והמים זורמים בנחלים לכיוון הכינרת".
חמישה תלמידים אושפזו
הבוקר דיווח המרכז הרפואי מעייני הישועה בבני ברק כי חמישה תלמידים בני 14, 15 ו-17 אושפזו בחשד שנדבקו בעכברת במסגרת טיול בנהר הירדן. הארבעה טיילו בפארק הירדן במסגרת חינוכית של ארגון נוער. אתמול הודיע משרד הבריאות כי לפחות 12 בני אדם לקו בזיהום וקרוב ל-50 חשודים שחלו בו. בהודעת בית החולים נאמר כי הארבעה שהו באתר קיאקים בפארק הירדן, וכשבועיים לאחר מכן החלו לגלות תסמיני מחלה הדומים לתסמיני העכברת שבה נדבקו מטיילים בנחלי הגולן.
פרופ' אלי סומך, מנהל אגף הילדים במרכז הרפואי מעייני הישועה, אומר כי "שניים מהתלמידים אושפזו ביום שני בערב ושניים נוספים ביום שלישי. מאחר שלנערים תסמינים קליניים ובדיקות מעבדה המחשידים לעכברת, הם מטופלים בנוזלים ובאנטיביוטיקה ספציפית. חדר המיון במעייני הישועה נערך לקליטתם של תלמידים נוספים במהלך היממה הקרובה. נער בן 17 טייל בפארק הירדן בנפרד מקבוצת הילדים. הנער הגיע ביום שישי, ואולם בשל מצבו החמור הוא הועבר לטיפול נמרץ בשניידר. אתמול, לאחר שמצבו השתפר, חזר הנער למחלקת הילדים במעייני הישועה להשלמת טיפול".
עוד ציין פרופ' סומך כי המרכז הרפואי דיווח למשרד הבריאות על החשד להידבקות במחלה של הנערים, תוך דגש כי מדובר באזור שונה מאותם אזורים בגולן שלגביהם פרסם משרד הבריאות אזהרה למטיילים. המנהל הרפואי של המרכז הרפואי מעייני הישועה, פרופ' מוטי רביד, ציין כי הבדיקות נשלחו למעבדה וכי תוצאות ודאיות יגיעו בעוד כיומיים.
מהי עכברת?
לפטוספירוזיס, או עכברת, היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי חיידק הלפטוספירה שנמצא אצל בעלי חיים, הסבירה פרופ' מיכל חוברס, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר. "בעלי החיים מזהמים מקווי מים ונחלים, ואנשים שמתרחצים באותם נחלים או נוגעים בשתן של עכברים בשדה, במטע או במקומות שמסתובבים בהם בעלי חיים יכולים להידבק במחלה. מדובר במחלה שיכולה להיות קלה בחלק מהמקרים, אבל במקרים אחרים היא קשה מאוד ועלולה להגיע עד למצב של אי ספיקה של הכליות והכבד".
תסמיני העכברת האופייניים דומים לאלה של מחלת השפעת: חום, כאבי ראש וכאבי שרירים. עם זאת, אצל חלק מהחולים תיתכן פגיעה בתפקודי כבד וכליה.
ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, קרא למשרד הבריאות, לרשות המים ולרשות הטבע והגנים "לעשות פעולה מקיפה ומיידית על מנת לחקור ולאתר את מקור הזיהום בנחלים בצפון. ביחד נפעל למגר אותו ולאפשר רחצה בטוחה. בטיחות ובריאות הציבור הן מעל לכל! אנו מאחלים לכל מי שחלה החלמה מהירה. מי שתכנן את חופשתו בצפון הארץ מוזמן לבוא לעשרות אתרי הטיולים והאטרקציות שאינם כוללים מים, וליהנות ממגוון מסלולי הליכה בנופים היפים של הצפון".