שתף קטע נבחר

 

זעם במגזר הערבי בעקבות דו"ח המבקר: "המשטרה מפקירה אותנו"

את הנתונים והמסקנות של דו"ח מבקר המדינה מכירים במגזר הערבי מקרוב. תושבת נצרת: "אם הנשק היה פוגע ביהודים הם היו עושים הכל כדי למצוא את הרוצחים". אב שכול: "הפושעים לא דופקים חשבון למשטרה ועושים מה שבא להם"

דו"ח מבקר המדינה שפורסם אמש (ד') והציג את הכישלון של הרשויות במניעת הפשיעה ואירועי הירי במגזר הערבי לא הפתיע את התושבים. רבים מהם טענו: "המשטרה מפקירה אותנו ומזלזלת בתופעה החמורה". תושבים נוספים אמרו: "חוסר המקצועיות של המשטרה מאפשר לפושעים להמשיך בירי ובפשיעה".

 

לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, כתב כי בשנים 2014 עד 2016 שיעור עבירות הירי בקרב אוכלוסיית החברה הערבית היה גבוה פי 17.5 משיעור אותן עבירות באוכלוסייה היהודית. שיעור הנפגעים באירועי אלימות שנעשה בהם שימוש באמל"ח בקרב האוכלוסייה הערבית גבוה פי 2.5 עד פי 12 משיעור הנפגעים באירועי אלימות כאלה במגזרים אחרים בחברה הישראלית.

 

תושבי המגזר: "המשטרה לא עוזרת לי"

תושבי המגזר: "המשטרה לא עוזרת לי"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנאל, תושבת נצרת, אמרה בשיחה עם ynet: "המשטרה מזלזלת באירועי הירי ומסכנת את חיינו. אם הנשק הזה היה פוגע ביהודים - אני בטוחה שהם היו עושים את כל המאמצים כדי שיגיעו לפושעים ולרוצחים".

 

"הטענה של המשטרה היא תמיד שהאזרחים לא משתפים פעולה - הטענה הזאת שקרית", הוסיפה מנאל. "היו הרבה אנשים ששלחו למשטרה סרטונים והצביעו על היורים - והמשטרה לא עצרה אותם. היא נתנה להם להסתובב באופן חופשי ובסוף אנחנו משלמים את המחיר הקשה".

 

הקשיים העומדים בפני משרדי האח
(מתוך דו"ח מבקר המדינה 2018)

לפי נתוני "מרכז העוצמה החברתית", בהנהלת חמדאן זמירו, עד כה היו השנה 862 אירועי ירי במגזר הערבי. 32 בני אדם נרצחו באירועים האלה, בהם שמונה נשים.

 

"אנחנו בבעיה. בשנת 2017 היו 1,220 אירועי ירי במגזר, השבוע הגענו ל-862 אירועי ירי עם 32 נרצחים", אמר זמירו. "הרציחות והירי קורים כמעט כל לילה בכפרים ובערים של המגזר הערבי. אלו רק המקרים שדווחו, יש עוד אירועים רבים שלא מדווחים".

 

הביקורת של זמירו מכוונת גם לממשלה: "המשטרה לא עושה כלום וזה כנראה בגיבוי הממשלה. זה נראה ומרגיש כמו מדיניות. אנחנו צריכים לחשוב מה אפשר לעשות".

נזיה מוחמד מסארוה תושב טייבה (צילום: באדיבות המשפחה)
נזיה מסאורה. "למה עד היום לא יודעים מי רצח אותו? לא ייתכן שלא יודעים"(צילום: באדיבות המשפחה)

הטענה על אוזלת היד של המשטרה בכל הקשור לאיתור הרוצחים במגזר הערבי נשמעת בהרבה מקרי רצח שנותרו לא פתורים. מוחמד מסארוה, תושב טייבה, הוא אביו של נזיה - שנרצח לפני כשנה לאחר שסיים את עבודתו בחתונה. הוא ואשתו יושבים כל יום בחצר הבית, מסתכלים על תמונת הבן ומחכים לשמוע מהמשטרה שהרוצח נתפס.

 

"המשטרה עדיין לא עדכנה אותי על מעצרים או שמצאה משהו שיכול להוביל אותם. אני כבר שנה יושב בחצר ומחכה לבן שלי. המשטרה לא עוזרת לי", אמר מסארוה. "למה עד היום לא יודעים מי רצח אותו? לא ייתכן שלא יודעים".

 

מסאורה הוסיף: "יש הרבה רציחות בחברה הערבית. זה לא מפסיק כי הפושעים לא דופקים חשבון למשטרה ועושים מה שבא להם. פעם באום אל-פחם ופעם בטייבה. זה לא נכון שיש ירידה באירועי הירי. זה לא נגמר, אלא ממשיך".

עבדאללה עלאא סלאמה תושב קלנסוה (צילום: באדיבות המשפחה)
עבדאללה סלאמה. "רוב הזמן המשטרה אומרת לי שזה בטיפול"(צילום: באדיבות המשפחה)

עלאא סלאמה איבד את בנו עבדאללה באירוע ירי. גם את רוצחיו של עבדאללה המשטרה עדיין לא מצאה. "אי אפשר לדעת מה יהיה בסוף. אני הולך לתחנת המשטרה כדי לבדוק מה עם החקירה ורוב הזמן אומרים לי שזה בטיפול".

 

"עכשיו אני חושש לעצמי, אי אפשר לדעת מה יהיה", אמר סלאמה. "למרות כל הרציחות, הירי לא מפסיק. זה גרוע ממה שהיה. הפושעים מסתובבים בכל מקום חופשי חופשי. כמו שרצחו את הבן שלי, גם מחר ירצחו בן, ירצחו אבא, ירצחו בכל מקום. זה לא נגמר".

 

אמנון בארי-סוליציאנו וד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"לים שותפים של ארגון "יוזמות אברהם", המפעיל את מיזם "קהילות בטוחות" בחברה הערבית אמרו: "שכיחות הנשק בחברה הערבית היא לא רק בקרב גורמים עבריינים. רבים מהאזרחים הערבים חשים כי בהיעדר שיטור ביישובם ביטחונם מופקר והם מצטיידים בנשק כדי להגן על עצמם ועל בני משפחתם. שכיחות הנשק בחברה הערבית, גורם מרכזי לריבוי מקרי הירי, היא תוצאה של היעדר שיטור בישובים הערבים וחוסר אמון של האזרחים הערבים במשטרה וגורמי האכיפה".

 

לפי "מדד הביטחון האישי בחברה הערבית" שפרסם ארגון "יוזמות אברהם", שליש מהאזרחים הערבים אינם חשים בטוחים ביישובם (לעומת 7% מהאזרחים היהודים) ולכמעט 60% מהם אין אמון במשטרה. "על המשטרה לנקוט בצעדים בוני אמון מול החברה הערבית, להשיב את מבצעי השבת הנשק הלא חוקי באופן אנונימי, במקביל , עליה להגביר את האכיפה בנושא זה ולנקות את הישובים הערבים מנשק. כל זאת, מתוך תפיסה של שיטור שירותי כלפי האזרח הערבי", אמרו השניים.

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "לצערנו, אירועי ירי מתרחשים לעיתים קרובות מדי ביישובי החברה הערבית בישראל, רובם על רקע סכסוכים פנימיים הגולשים לאלימות. משטרת ישראל פועלת בנחישות לאורך כל ימות השנה נגד אחזקה, סחר ושימוש באמל"ח בכל זמן ובכל מקום. לצד ביצוע חקירות יסודיות של כל מקרה ירי וחתירה למעצר והעמדה לדין של כל פורע חוק, הרי שפעילות זו הביאה לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי. בשנת 2017 נתפסו ע״י המשטרה אלפי אמצעי לחימה, נעצרו בכל רחבי הארץ 2,225 חשודים והוגשו 1,137 כתבי אישום כנגד חשודים בגין עבירות אמל״ח, המהווים עלייה של כ- 10% בכמות המעצרים ושל למעלה מ- 40% בכמות כתבי האישום (ביחס לשנת 2016).

 

"באשר לטיפול באירועי ירי, הרי שבשנת 2017 חלה ירידה של 16% בכמות האירועים שהתקבלו במוקד המשטרה. בחציון הראשון של שנת 2018 חלה עלייה משמעותית של כ- 40% בכמות המעצרים ועלייה משמעותית עוד יותר של 75% בכמות כתבי האישום שהוגשו כנגד המעורבים באירועי ירי לעומת התקופה המקבילה אשתקד".


פורסם לראשונה 15/08/2018 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
נזיה מסארוה, נרצח באירוע ירי בטייבה
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים