"אפליקציות צבע אדום מגבירות את החרדה"
גורמי המקצוע בעוטף עזה מזהירים משימוש באפליקציות שמתריעות על אזעקות בכל האזורים: "בכל צפצוף כולם מזנקים. זה מטריף אותם". ההמלצה: להשתמש רק ביישומונים שמאפשרים לבחור באזור הרלוונטי להתרעות, כמו זה של פיקוד העורף
בסבב ההסלמה בשבוע שעבר שדרות הייתה אחד הישובים המטווחים ביותר . אזעקות צבע אדום נשמעו מדי דקות אחדות ותושבים רבים נתקפו חרדה. צוותי החוסן נענו לקריאות ועברו מבית לבית. אחד המטפלים שהגיע לבית של משפחה שביקשה סיוע דחוף, הורים וארבעה בנים, גילה שכל אחד מהם מצויד בטלפון שעליו מותקנת אפליקציית התרעה כלשהי, אחת מתוך רבות שקיימות. בכל פעם שנשמעה אזעקה, הטלפונים החלו לצפצף בעוצמה.
חמאס מפיץ תוכנת ריגול המתחזה ל"צבע אדום"
"המשפחה הייתה ממש במצב קשה", סיפר ל-ynet המטפל, "עונים על כל ההגדרות של נפגעי חרדה. תוך כדי שיחה איתם בסלון, הטלפונים שלהם לא הפסיקו להשמיע צפצופים מחרישי אוזניים בכל פעם שמופעל אזעקת צבע אדום, גם אם לא בעיר שלהם. שמתי לב שבכל פעם שהטלפונים מצפצפים, כל בני המשפחה מזנקים מהמקום, מחפשים את הטלפון שלהם בטירוף ומיד נכנסים לראות איפה מופעלת אזעקה ומה קרה".
"הבנתי שהאפליקציות האלה פשוט מטריפות אותם", מסביר המטפל, "הושבתי אותם בסלון ואמרתי להם: 'בתור התחלה, כולם מוחקים עכשיו את האפליקציות ומהר'".
אבי בז'ה, מומחה בתחום הוויסות החושי המטפל בנפגעי חרדה בדרום, נזכר בסיפור דומה מהסבב האחרון. "מיד עם כניסתי לאחד מהבתים במהלך הלילה, ראיתי בני משפחה מכל הגילאים מכונסים וספונים בסלון ביתם ובידם אפליקציית חמ"ל. הם הסבירו בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים שהם צמודים לאפליקציה זו כי היא 'עוזרת להם'".
"כל הסבריי, עצותיי, בקשותיי לסגירה חלקית או להורדת היישום מהטלפון לא הועילו", הוא מספר, "לאחר כשעה וחצי בביתם ילדם שבגן התרצה ואמר לי שהוא מסכים להוריד את היישום מהטלפון. אפליקציה לא מסוננת זו מעבירה מידע ישיר, זמין, עכשווי ולא מעוכב - דבר המגביר אלפי מונים את חרדתם של האנשים בזמן אמת. ההרגשה שלהם היא שהתופת אינה ברחבי הגזרה אלא פה עכשיו בבית".
אלה הן רק שתי דוגמאות למה שמתרחש כמעט בכל בית בעוטף עזה. כמעט אצל כל התושבים מותקנות אפליקציות התרעה למיניהן, אבל מסתבר שבמקום שהן יסייעו לתושבים, במרכזי החוסן דווקא מגדירים אותן כגורם שרק תורם להעלאת רמת החרדה.
"להבחין בין מידע רלוונטי ובין מידע עודף"
בסבבי ההסלמה האחרונים הבחינו המטפלים שהתופעה מתרחבת ככל שמפתחים עוד ועוד אפליקציות. אחת הבעיות באפליקציות
הללו היא שהן מופעלות במקרה של אזעקת צבע אדום בכל מקום. כלומר, מי שמשתמש בהן מקבל התרעה גם אם מופעלת אזעקה באזור שמרוחק ממנו והוא כלל אינו נמצא בסכנה. התוצאה: הוא נתקף חרדה בשל אזעקה שכלל אינה רלוונטית אליו.
אז מה ההמלצה? אנשי הרווחה והמטפלים במרכזי החוסן קוראים לתושבים להסיר את האפליקציות או להגדיר אותן כך שיתריעו על אזעקות באזור שלהם בלבד, כפי שניתן לעשות באפליקציה הרשמית של פיקוד העורף.
מירב וידל, מנהלת מרכז החוסן במועצה האזורית אשכול, אמרה: "אחד המאפיינים במצב חירום, ובעיקר במציאות המורכבת של מצב החירום המתמשך בארבעת החודשים האחרונים בעוטף עזה, הוא חוסר הוודאות ותחושת חוסר האונים. לכן אנו פועלים על מנת לייצר לעצמנו ודאות זאת על ידי חיפוש מידע".
"חשוב להבחין בין מידע המשרת אותנו ומפחית את חוסר הוודאות וחוסר האונים ומגביר תחושת מסוגלות והתמודדות יעילה, אל מול הצפת מידע שגורמת להגברת החרדה", מדגישה וידל, "אי לכך אנו ממליצים להפחית בצפייה בחדשות ולהימנע מאפליקציות המציפות במידע. חשוב להבחין בין מידע רלוונטי ובין מידע עודף. אפליקציית פיקוד העורף משרתת מטרות ואלו מאפשרת רק עד שלושה אזורי התרעה ומתריעה לפי מיקום בעת הצורך. כך אנו יכולים יכולים לחוש ביטחון ולצמצם את חוסר האונים כי נהיה בטוחים שנקבל את המידע הרלוונטי לנו בלבד. המלצות אלו נכונות לכלל האוכלוסייה ובפרט לילדים ונוער".