שתף קטע נבחר

 

חלום הדירה ממשיך להתרחק: "המחירים לא שפויים; עלו בצורה קטסטרופלית"

נתוני הלמ"ס העלו כי מדד מחירי הדירות עלה ב-0.9 אחוז לעומת מאי-יוני אשתקד. רק בחודשים הראשונים נרשמה ירידה במחירים אחרי שנים. עם זאת, התמונה בשטח מעט שונה מהנתונים והאזרחים שעדיין נמצאים במרוץ לדירה מתוסכלים: "בתוך 5 שנים זינק מחיר דירה בכחצי מיליון שקל"

 

מחיר למשתכן עפולה בנייה בניין  (צילום: זהר שחר )
פרויקט בעפולה של מחיר למשתכן. "לא באמת פתרון למצב"(צילום: זהר שחר )

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אמש (ד') את מדד מחירי הדירות שחשף עלייה של 0.9 אחוז במחירי הדירות בחודשים מאי-יוני, בהשוואה לחודשים אפריל-מאי שקדמו להם. הנתונים הללו מגיעים דווקא אחרי שנרשמה ירידה היסטורית אחרי שנים ארוכות במחירי הדירות.

 

העלייה הזו משתקפת בחיפושים של תושבים ברחבי הארץ אחרי דירה במחיר שהם יוכלו לעמוד בו, שמספרים על תהליך ארוך ותסכול מהמחירים הגבוהים שהם נדרשים לשלם. שמיר בורגר, נשוי ואב לארבעה ילדים, מחפש קרוב לחצי שנה דירה באזור המרכז. "התחלתי את החיפושים ברמלה, עיר מגורינו הנוכחית, ולאחר מכן הרחבתי את החיפושים גם לפתח תקווה וכפר סבא", הוא סיפר ל-ynet.

 

"לנוכח המחירים הגבוהים בדקתי גם באשדוד ועכשיו אני חושב על קריית גת. עלות דירת חמישה חדרים (כ-120 מ"ר) ברמלה הייתה סביב 1.8 מיליון שקל בפתח תקווה יותר יקר ואפילו באשדוד המחיר עומד על אותו סכום ויותר. השיא בבאר יעקב הגיע ל-2.2 מיליון וזה היה היקר ביותר שראיתי. המחירים כעת ברמלה נעים בין 1.9 ל-2.1 מיליון שקל. בחמש השנים האחרונות זה ממש לא היה המחיר בעיר, הייתי יכול לקנות עד 1.5 מיליון, לא יותר מזה. כשאני שואל את המתווכים למה הם לא מוכנים לרדת במחיר, אומרים לי שאלה המחירים של השוק היום".

 

ראש מטה הדיור באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

ראש מטה הדיור באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אתר בנייה בשכונת הר חומה בירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אתר בנייה בשכונת הר חומה בירושלים(צילום: EPA)

"80 אחוז מהדירות נמצאות אצל מתווכים ולדעתי זה אחד הגורמים לעליית המחירים, בגלל העמלה הגבוהה שהם לוקחים", הוסיף בורגר. "במדינה שלנו אתה לא יכול לדעת מה יהיה מחר, אני לא רוצה להתחייב למשהו שהוא מעבר ליכולת שלי. יש לנו ארבעה ילדים, ובארץ אי אפשר לסמוך על כלום. כשאני יוצר קשר עם בעלי הדירות הם כמעט לא מוכנים לרדת מהמחיר שפורסם, זה עומד באותו המקום. העלייה הזו היא רק ההתחלה. מה יהיה אחרי החגים? אני חושב שתהיה עוד עלייה".

 

עלה מ-700 אלף ל-1.8 מיליון

ניסים אליהו, (בן 30) מירושלים החל את החיפושים אחר דירה בדרום העיר לפני כחצי שנה: "אני מנסה בכל דרך אפשרית - כל שלט שרואים ברחוב אני רושם מספר, בודק ב"יד-2", דרך קבוצות בפייסבוק, וגם 'מפה לאוזן'. המחירים באמת לא שפויים. אני מחפש דירת ארבעה חדרים בשכונת הר-חומה. המחירים פשוט עלו בצורה קטסטרופלית. לפני חמש שנים הבית הזה היה שווה 700 אלף שקל או פחות, היום הוא עולה 1.8 מיליון המחיר עלה אצל כולם – גם בדירות הפחות טובות, בקומות עליונות ובשכונות מוזנחות, דירות שהן לא משופצות – המחירים עומדים בין 1.5 לשני מיליון. אחד הרחובות בשכונה ידוע מאז שנות ה-2000 בכך שהוא חשוף ליריות מבית ג'אלה ולכן המחיר שלהן ירד אז ל-400 אלף שקל. אותן דירות נמצאות באותה סכנה גם היום ומוכרים אותם ב-1.7 מיליון".

חיים אטקין שמאי מקרקעין רכוש וחקלאות (צילום: סטודיו גלימפס)
חיים אטקין (צילום: סטודיו גלימפס)
דוד לוי, מורה תושב חיפה, מחפש לרכוש דירה בעיר ומספר: "מחירי דירות 5-4 חדרים בחיפה, כפי שאנחנו מחפשים, נעים בין 1.2 ל-1.8 מיליון שקל. אנחנו מחפשים באינטנסיביות ומתוך עשר דירות שראינו בשבועיים - דירות שהיו בקומות יותר גבוהות או לא משופצות - זה השתקף במחיר זול יותר. אנחנו אוהבים מאוד את חיפה ואת הקהילה שאנחנו משתייכים אליה פה. כשהייתי קטן חלמתי לגור במושב ברמת הגולן, שם במחירים האלה אתה יכול לגור בווילה של שתי קומות. אבל כשאתה מתבגר אתה מבין שיש סדרי עדיפויות.

 

"ראש העיר מדבר כל הזמן על עצירת ההגירה השלילית מהעיר אבל לא עושים שום דבר כדי לייעד דירות לזוגות צעירים. הייתי מצפה שהמדינה תדע לתגמל זוגות צעירים בקניית דירות. הגרלות של מחיר למשתכן הן לא באמת פתרון למצב הזה".

 

חיים אטקין, שמאי מקרקעין, רכוש וחקלאות אמר ל-ynet: "המחירים הגיעו לשיא מטורף שלא היה כדוגמתו. יש היום דור של בני 40 שאין להם סיכוי להגיע לדירה. דירה שנרכשת היום, מממנים אותה שלושה דורות (הדור הצעיר, ההורים וסבא וסבתא) פלוס הבנק. מה יעשה הדור הבא?".

 

לדברי אטקין, הסיבה לניתוק המחירים מהשווי של הנכסים היא השינוי באופיו של שוק הנדל"ן בישראל בשנים האחרונות: "שוק הנדל"ן במגורים הפך להיות אלטרנטיבה להשקעה לטווח ארוך. השוק מתנהג כמו חיסכון ארוך טווח. אנשים מבינים שנכס עדיף היום על כל השקעה אחרת. התפתחה תופעה של אספני דירות ולרשויות המס אין מושג כמה דירות מחזיקים המשכירים מהמעמד הבינוני".

 

לטענתו, המדד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא משקף במדויק את מורכבות שוק הנדל"ן בישראל. "ניתוח העסקאות הוא מורכב ומסובך וללשכה המרכזית לסטטיסטיקה אין צוות שמאים מקצועי שמסייע בניתוח הנתונים. מה שהנתונים לא משקפים הוא הקיפאון שנמשך בשוק. אנשים מנסים למכור דירות ולא מצליחים. מי שקנה דירה ולא מצליח למכור אותה יהיה לו מס שבח".

 

היום, יממה אחרי פרסום נתוני הלמ"ס, ניסה ראש מטה הדיור הלאומי זאב ביילסקי להסביר בראיון לאולפן ynet כיצד מתיישבים הנתונים הללו עם הבטחות משרד האוצר לירידות מחירים בשוק הדיור.

 

"אנחנו במאבק מתמשך", אמר ביילסקי. "בעשר שנים האחרונות מחירי הדיור עלו בצורה פרועה, לפעמים 10% בשנה, ואנחנו כבר בשנה האחרונה רואים התמתנות בעליית המחירים. נכון, יש חודש אחד שזה עולה ב-0.9%, חודש אחד שזה יירד, אבל בסך הכל אנחנו עושים כל מאמץ כדי שדירות תהיינה בהישג יד לאותם זוגות צעירים חסרי דיור ואני מקווה שאנחנו נגשים את המטרה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר שחר
דירה בפרויקט מחיר למשתכן
צילום: זהר שחר
מומלצים