עולה לאוויר: המפציץ שמאיים על נושאות המטוסים
משתמש בבינה מלאכותית ויכול לשגר טילים בליסטיים לעבר מטרות קרקעיות וימיות מטווח גדול במיוחד: רוסיה חשפה את הגרסה המשודרגת של טופולב 22. כיצד יגיבו האמריקנים לאתגר החדש?
המפציץ המשודרג של רוסיה עולה לאוויר: אתמול (יום ה') נחשף לראשונה בקאזאן המפציץ Tu-22M3M, ובחודש הקרוב הוא צפוי לקיים את טיסת הניסוי הראשונה שלו. לפי התכנון המקורי, המפציץ האסטרטגי לטווח רחוק שיכול לשאת טילים בליסטיים גרעיניים ולתקוף מטרות ימיות ממרחק של 2,000 ק"מ, יימסר כבר באוקטובר לחיל האוויר הרוסי.
הגרסה החדשה של הטופולב 22 העל-קולי מהווה שדרוג משמעותי לקודמת, Tu-22M3. המפציץ המזדקן המריא לראשונה כבר ב-1969. לחיל האוויר הרוסי יש עדיין בארסנל 63 מפציצים כאלה, והוא השתמש בהם באופן תדיר בתקיפות בסוריה כסיוע למשטרו של בשאר אסד - אך מחציתם מקורקעים, ולכן השדרוג היה הכרחי.
בכיר טופולב, אלכסנדר קוניוקוב, אמר כי 30 מתוך מטוסי Tu-22M3 ישודרגו למודל החדש עד 2020, והיתר בהמשך. מהירות הטילים החדשים שישגר תהיה 5 מאך - פי 5 ממהירות הקול - ושיפור דרמטי יהיה גם בכושר התמרון שלהם ובדיוק.
Tu-22M3 הוותיק נכנס לשירות כבר ב-1972, שלוש שנים אחרי טיסת הבכורה שלו, ונטל חלק בפלישה הסובייטית לאפגניסטן ולאחרונה במערכות בסוריה ובעיראק. "הוא הוכיח עצמו כיעיל מאוד בסוריה", אמר לאחרונה ויקטור בונדארב, ראש ועדת הביטחון בפרלמנט הרוסי. "המפציץ החדש, לצד Tu-160 ו-Tu-95, מבטיח את העליונות שלנו".
סרגיי קובליאש, בכיר בחיל האוויר הרוסי, אמר במסיבת העיתונאים אתמול כי המפציץ המשודרג משתמש בבינה מלאכותית והוסיף: "היכולות של המטוס מרשימות והוא טוב במידה ניכרת מכל היריבים הזרים הדומים לו".
הרכבת אב הטיפוס של המפציץ הסתיימה לאחרונה במפעל "גורבונוב תעופה" בקאזאן, שהוקם ב-1927 ובו נבנו כמה ממטוסי הקרב וממטוסי הנוסעים הסובייטיים המפורסמים ביותר. דגם של המפציץ החדש נמצא בכניסה למפעל, ובו נראה היטב אפו הקונוסי הארוך. במקביל לפצצות קטלניות יותר, החידושים בדגם כוללים מערכת רדיו-אלקטרוניקה חדשה, מכ"ם משודרג ותא טייס משופר.
הטילים שמאתגרים את האמריקנים
במטוס החדש שולבה מערכת בקרת נשק משודרגת שתאפשר לו לשגר טילי אוויר-קרקע מונחים, ולצד זאת טילים בליסטיים וטילים לטווח רחוק נגד ספינות. המפציצים יישאו טילי שיוט אוויר-קרקע KH-32 לטווח של 600 עד 1,000 ק"מ. טילים אלו נעים במהירות אדירה של 5,000 קמ"ש (1,385 מטר לשנייה).
הטיל KH-32 נבנה במיוחד כדי לתקוף קבוצות תקיפה ימיות אמריקניות, הכוללות גם נושאות מטוסים, אך ניתן להשתמש בו גם לתקיפת מטרות קרקעיות. לפי הדיווחים, הוא תוכנן כך שיטפס אחרי השיגור אל הסטרטוספירה - גובה של 40 ק"מ - ואז יצלול אל המטרה.
המטוס החדש יוכל גם לשאת טילים בליסטיים KH-15 - או 12 טילים מסוג זה או שלושה טילי KH-32. את שניהם ניתן לצייד בראשי נפץ גרעיניים או בראשי נפץ קונבנציונליים. גם הטילים הגדולים יותר, KH-50 במשקל עצום של 1,600 ק"ג, יותאמו למטוסים החדשים. ביחס לגרסה הקודמת, המפציץ החדש יוכל לשאת שישה טילים נוספים כאלו. בסך הכול, הוא יוכל לשאת פצצות במשקל של 24 טון.
תבנית הטיסה של ה-KH-32 והמהירות העצומה של הטיל מהווים אתגר קשה להגנה האווירית של חיל הים האמריקני, ואם הטווח המקסימלי (1,000 ק"מ) אכן נכון, הרי שלעתים הם יוכלו לשגר את הטילים ממרחק בטוח, מחוץ לזה של ה-F-18, מטוס הקרב המגן על נושאות המטוסים שהטווח המקסימלי שלו הוא 880 ק"מ.
רוסיה פיתחה בעשורים האחרונים מפציצים לטווח רחוק שיוכלו לפגוע בנושאות המטוסים האמריקניות, במטרה לנטרל את היתרון העצום של האמריקנים בנושאות מטוסים. לרוסיה נושאת מטוסים אחת בלבד, אדמירל קוזנצוב – ספינה ישנה שסובלת מבעיות מכניות רבות.
גם סין, מעצמת העל היריבה הנוספת שבתחומים רבים עקפה את רוסיה, פיתחה טילים חדשים רבים שמשלבים תבניות טיסה לא שגרתיות לצד מהירות על קולית במטרה לחדור את ההגנה האווירית האמריקנית.
קבוצות התקיפה הימיות האמריקניות מסתמכות על משחתות וסיירות עם טילים מונחים במטרה להגן על הספינה המרכזית - נושאת המטוסים - מפגיעת טילי אויב. האמריקנים מקווים להתגבר על הפער מול הרוסים והסינים באמצעות מל"ט תדלוק שיוכל להגדיל את הטווח של מטוסי הקרב שעל הסיפון.
היריב: B-1B לנסר אמריקני
המפציץ המקביל לטופולב 22 בארצות הברית הוא B-1B לנסר, המפציץ האמריקני העל-קולי היחיד. מפציץ אסטרטגי זה נכנס לשירות בחיל האוויר האמריקני ב-1985. השימוש המבצעי הראשון שלו היה במבצע "סופה במדבר", ובהמשך במלחמת עיראק ובמלחמת אפגניסטן.מפציץ אמריקני זה יכול לשאת יותר כלי נשק מכל מפציץ אחר בהיסטוריה – אבל רק במשך עשר שנים נחשב למתקדם ביותר. זאת, עקב כניסתו לשירות בחיל האוויר האמריקני של המפציץ החמקן B-2 ספיריט. הוא נודע במהירותו (1.25 מאך או 1,500 קמ"ש), ביכולת התמרון שלו ובטווח הארוך של טיסתו - 9,400 ק"מ.
באפריל האחרון השתמש חיל האוויר האמריקני בשני מפציצי B-1B בתקיפה בסוריה, שבוצעה ביחד עם הצרפתים והבריטים. אז תקפו האמריקנים בטילי שיוט מהאוויר JASSMs – טיל שיוט חמקני שנכנס לשירות בצבא ארצות הברית ב-2009 וניתן לשגרו מטווח של 370 ק"מ.
19 טילי שיוט שכאלה שוגרו אז מהמפציצים לעבר מרכז המחקר של הנשק הכימי "בארזה" שבאזור דמשק. "היו שם שלושה בניינים וחניה. עכשיו אין", אמרו בפנטגון.