שבדיה: ניצחון למוסלמית שסירבה ללחוץ יד בראיון
פראח אלאג'ה הגיעה לראיון עבודה בשבדיה, וסירבה ללחוץ יד למעסיק - שאמר שהראיון נגמר. היא הגישה תביעה וקיבלה פיצויים של אלפי דולרים
בשנה שעברה הגיעה פראח אלאג'ה, צעירה מוסלמית, לראיון עבודה כמתורגמנית בחברה בעיר אופסלה בשבדיה. כשהגיעה למשרד הושיט לה המראיין את ידו. מסיבות דתיות היא סירבה ללחוץ את היד, שמה את ידה על הלב וחייכה בנימוס. המראיין המופתע אמר לה שראיון העבודה הסתיים.
"כשהגעתי למעלית התחלתי לבכות. זה אף פעם לא קרה לי", נזכרת אלאג'ה. היא פנתה לנציבות תלונות הציבור נגד אפליה, שם אמרו לה שמדובר ב"נושא קשה" שחשוב מספיק כדי ללכת למשפט. היא החליטה לתבוע את החברה.
במשפט בבית הדין לעבודה טענה החברה שעובדיה נדרשים להתייחס בשוויון לגברים ולנשים, ולא יכולים לאפשר לעובדת לסרב ללחוץ יד לגבר. נציבות תלונות הציבור, שייצגה את אלג'ה במשפט, אמרה שיש לקחת בחשבון את האינטרסים של העובדת ואת החשיבות שבשמירה על חופש הדת בשבדיה.
בנוסף טענה החברה שעמדתה של הצעירה המוסלמית בנושא עלולה לגרום לבעיית תקשורת בעבודתה כמתורגמנית. בית הדין לעבודה דחה את הטענה הזו, ואמר שהמחשבה שאין חלופה ללחיצת יד מזיקה למוסלמים. בית הדין אמר שאלג'ה פעלה בכפוף להאמנה האירופית לזכויות אדם.
השופטים התלבטו, ולבסוף פסקו ברוב של שלושה מול שניים בעד אלאג'ה. בית הדין קבע שההחלטה להפסיק את ראיון העבודה היא אפליה, והורה לחברה לשלם לאלאג'ה פיצויים של 40 אלף קרונות – 4,350 אלף דולר.
"אני מאוד מרוצה", אמרה אלאג'ה אחרי הכרעת הדין. "הכסף אף פעם לא היה חשוב, זה לא משנה בכלל". היא אמרה שהיא מקווה שתוצאת המשפט תסייע למוסלמיות שעשויות להיות במצב דומה בעתיד בשבדיה. לפני שנתיים עמד שיעור המוסלמים במדינה על 8%. מתחילת משבר הפליטים כ-160 אלף מהגרים הגישו בקשת מקלט בשבדיה.