הסוף ל"נערות הגלגל" במקסיקו סיטי
באמריקה הלטינית נהוג להעסיק דוגמניות שבזמן שהאח"מים מדברים על הבמה – מעבירות מיקרופונים או סתם מחייכות. במקסיקו הגיע השיא בבחירות לנשיאות, כשבעימות הטלוויזיוני הסתובבה בין המועמדים נערת פלייבוי. עכשיו החליטה מקסיקו סיטי: אצלנו זה לא יקרה עוד
מקסיקו סיטי החליטה לאסור את השימוש בדוגמניות המכונות "אדקנס" (Edecanes) באירועים שמממנת העירייה, בטענה שהמנהג – הרווח באמריקה הלטינית – מנוגד למדיניות של קידום שוויון מגדרי ומנציח סטריאוטיפים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
באירועים שעורכים מוסדות ממשלתיים השימוש באדקנס נוטה להיות מאופק יותר – ובהם הן לובשות בדרך כלל מעילים עליונים קצרים, נעליים עם עקבים גבוהים וחצאיות המגיעות עד לגובה הברכיים, ולא בגדים צמודים למדי. עם זאת, מעת לעת נרשמים מקרים חריגים, כמו זה שאירע בעימות הטלוויזיוני בין המועמדים בבחירות לנשיאות של שנת 2012: המוסד שהיה אחראי על ניהול הבחירות שכר לצורך העימות דוגמנית פלייבוי, יוליה אוריין, והיא זו שמסרה למועמדים בעימות את המעטפות עם השאלות. אוריין הגיחה לבמה בשמלה לבנה צמודה וחושפנית – בניגוד גמור לסגנון הלבוש המכופתר-למדי של המועמדת היחידה לנשיאות דאז, ג'וספינה וסקס.
ה"אדקנס" היו במשך שנים חלק בלתי נפרד מאירועים ציבוריים במקסיקו, ממשחקי כדורגל ועד ירידי עסקים, אבל בשבוע שעבר, כשהכריז על האיסור, הסביר ראש העיר מקסיקו סיטי רמון אמייבה: "העבודה הזו לא צריכה להתקיים עוד. היא מנוגדת למדיניות החותרת לשוויון מגדרי".
המתנגדים לשימוש בדוגמניות הללו טוענים כי התנאים שבהם הן עובדות מסוכנים, אבל קל להבין מדוע נשים רבות מתפתות לעסוק בעבודה הזו: במודעות דרושים מקוונות לתפקיד של מארחת מוצע שכר של 5,000 פסו (260 דולר) עד 30 אלף פסו (1,560 דולר) לחודש, הרבה יותר משכר המינימום במקסיקו כיום (כ-4.6 דולר ליום).
אינדרה רוביו, מתאמת התוכנית לצדק מגדרי של אוקספם במקסיקו, קראה לאיסור שהטילה כעת הבירה המקסיקנית "צעד קטן אבל חשוב" במדינה שלדעתה היא עדיין מצ'ואיסטית למדי. "כחברה עלינו לשאול: למה רואים בגוף של אישה אובייקט? זה מציב אותה תמיד בעמדת נחיתות", הסבירה.
לעומתה הקטור גרסיה מסוכנות דוגמניות במקסיקו סיטי בטוח שמדובר בעבודה הגונה ושהמוניטין של התעשייה הזו נפגע שלא בצדק – בגלל נשים שעובדות בזנות אבל מכנות את עצמן אדקנס או דוגמניות. לדבריו הצהרות ראש העיר מדביקות לעוסקות במקצוע הזה בכל רחבי מקסיקו סטיגמה שלילית ולא הוגנת. מריאל גררו קסטנו, העובדת כדוגמנית וכאדקן, מסכימה עם גרסיה, וטוענת כי ראש העיר מערבב את מעשיהם של סרסורים וזונות המשתמשים בכינוי "אדקנס" עם עבודתן של נשים אחרות, שבה לדבריה אין שום דבר רע.
מקסיקו עשתה השנה צעדים גדולים בניסיון לשלב נשים רבות יותר בתפקידים בכירים. כמעט מחצית מחברי הקונגרס החדש, שיושבע בקרוב, יהיו נשים. במקסיקו סיטי צפויה להתמנות בקרוב אישה לראשת העיר בפעם הראשונה: קלאודיה שיינבאום ניצחה בבחירות לתפקיד שנערכו ביולי. הנשיא הנבחר של מקסיקו, מנואל לופס אוברדור, שיושבע לתפקיד בדצמבר, בחר להקצות חצי מהתפקידים בממשלה שלו לנשים. אולגה סנצ'ס, שצפויה להיות שרת הפנים בממשלתו של לופס אוברדור, הבטיחה ביום שבת האחרון לשנות את "המערכת הפטריארכאלית" לדבריה, כך שגברים ימלאו יותר מטלות הקשורות בבית.
ובכל זאת, למקסיקו נותרו אתגרים גדולים. רק בשבוע שעבר ארגן משרד הבריאות המקסיקני דיון על הנקה – שכל משתתפיו גברים. עובדה זו העלתה גיחוך בקרב רבים, והראתה שהדרך לשינוי עוד ארוכה.