הפנטגון: צבא סין מתאמן בתקיפת מטרות אמריקניות
לפי דו"ח שפרסם הפנטגון, הצבא הסיני הרחיב את פעולת המפציצים ארוכי הטווח שלו. חשש נוסף הוא מהתרחבות תוכנית החלל הסינית. ברקע, מלחמת הסחר בין שתי המדינות
חיל האוויר של סין הגדיל בשנים האחרונות את טווח הפעולה של המפציצים ארוכי הטווח שלו והסינים מתאמנים בתקיפה נגד מטרות של ארצות הברית ובעלי בריתה. כך על פי הפנטגון האמריקני. הערכה זו, שמגיעה בשיאה של המתיחות בין ארצות הברית לסין בנוגע למלחמת הסחר בין שתי המדינות, נכללה בדו"ח שנתי שמדגיש לטענת האמריקנים את הניסיונות של סין להגדיל את השפעתה הגלובלית. לפי הערכת הפנטגון, למרות שהצמיחה במשק הסיני נעצרה, תקציב הביטחון דווקא גדל.
לפי הדו"ח, במהלך השנים האחרונות הצבא הסיני הגדיל במהירות את פעילות המפציצים ארוכי הטווח שלו, צובר ניסיון באיזורים ימיים קריטיים, וככל הנראה מתאמן בתקיפת ארצות הברית ובעלי בריתה. על פי הדו"ח, בזמן שהצבא הסיני ממשיך להרחיב את פעולתו, לא ברור מה המסר שבייג'ינג רוצה להעביר בטיסות ארוכות הטווח הללו, מעבר להפגנה של שיפור יכולותיה. בנוסף, חיל האוויר הסיני הנחית השנה מפציצים באיים בדרום הים הסיני, במסגרת חלק מהאימונים באזור השנוי במחלוקת.
למרות המתח בין המדינות, הצבאות שומרים על קשרים ביניהם, אם כי הפנטגון נסוג מהזמנה לסין להשתתף בתרגיל צבאי ימי בינלאומי. בחודש יוני האחרון שר ההגנה האמריקני, ג'יימס מאטיס, ביקר בסין - ביקור ראשון של שר הגנה אמריקני במדינה מאז 2014.
על פי דו"ח הפנטגון, למרות ירידה בצמיחה של המשק הסיני, תקציב הביטחון יגיע ל-240 מיליארד דולר עד 2028. כמו כן, תוכנית החלל הסינית מתקדמת בקצב מהיר מאוד והצבא הסיני ממשיך להגדיל את היכולות שלו בתחום זה.
ממשל טראמפ הודיע החודש כי בכוונתו להקים כוח חלל עד 2020, שיהיה הזרוע השישית של הצבא. אחת הסיבות לכך היא שהיריבות של ארצות, בהן סין, משפרות יותר ויותר את המוכנות והיכולות שלהן לתקוף בסיסי חלל אמריקנים במקרה של עימות.
במקביל, סין וארצות הברית מתכוונות לקיים בקרוב שיחות, בתקווה לפתור את העימות המחריף ביניהן, שעלול להידרדר למלחמת סחר עולמית.
האזהרה של ה-CIA
בחודש יולי האחרון הזהיר מייקל קולינס, ממרכז המשימה של ה-CIA במזרח אסיה, כי סין מנהלת מלחמה קרה "שקטה" נגד ארה"ב, ומשתמשת בכל משאביה להחליף את ארה"ב כמעצמה המשפיעה בעולם. קולינס אמר שהממשלה הקומוניסטית של שי ג'ינפינג לא מעוניינת לפתוח במלחמה של ממש נגד ארה"ב, ובמקום זאת, פועלת "בעדינות" בשלל חזיתות כדי להחליש את השפעתה של ארה"ב. קולינס אמר שסין עושה זאת בדרכים דיסקרטיות יותר מאלה של רוסיה. הוא העלה גם דאגה נוספת והיא התחזקות הצבא הסיני, שהופך למודרני יותר, במקביל לכך שארה"ב ומדינות אחרות התלוננו על בניית מוצבים צבאיים סיניים בים הסיני הדרומי. "הייתי אומר שזה ה'קרים' של המזרח", אמר קולינס והתייחס לסיפוח חצי האי האוקראיני על ידי רוסיה – שעורר את זעם המערב.
גם ה-FBI הזהיר בחודש יולי האחרון מפני האיום הסיני. כריסטופר ריי, ראש ה-FBI, אמר כי סין מהווה את האיום המשמעותי ביותר על אמריקה בתחום הריגול. הוא אמר שבגלל האיום, ה-FBI מפעיל חוקרי ריגול כלכלי בכל 50 מדינות ארה"ב ושאסור לארה"ב להמעיט בערך התופעה. גם ראש סוכנות המודיעין הלאומי, דן קואטס, הזהיר מעלייה בתוקפנות של סין. הוא אמר שארה"ב חייבת לעמוד איתנה נגד מאמציה של סין לגנוב סודות עסקיים ומחקר אקדמי.