מחקר ענק: דיאטה דלת פחמימות עלולה לקצר את חייכם
חוקרים אמריקנים שבדקו אלפי אנשים במשך 25 שנים, מצאו כי אלה שצרכו כמויות נמוכות של פחמימות, היו בעלי תוחלת חיים קצרה יותר מאלה שצרכו פחות פחמימות ביום. החוקרים: טרנד הדיאטות דלות הפחמימות – עלול להזיק לבריאות
דיאטה דלת פחמימות עלולה לקצר את חייכם: כך מגלה מחקר אמריקני שבדק אלפי אנשים במשך 25 שנים. החוקרים מצאו עוד כי העדפת חלבונים ושומנים צמחיים על פני בשר – בריאה יותר. הממצאים פורסמו בכתב העת Lancet Public Health.
במחקר השתתפו 15,400 תושבי ארה"ב שמילאו שאלונים אודות הרגלי האכילה והשתייה שלהם במשך 25 שנים. החוקרים מצאו כי אלה שקיבלו 50 עד 55% מהקלוריות שלהם מפחמימות (קבוצת הפחמימות המתונה במחקר) היו בסיכון תמותה מעט נמוך יותר בהשוואה לאלה שצרכו רמות נמוכות או גבוהות של פחמימות.
המקור העיקרי של צריכת הפחמימות הם מזונות עמילניים כמו תפוחי אדמה, לחם, אורז, פסטה ודגני בוקר.
החוקרים מעריכים שהחל מגיל 50, תוחלת החיים של אלה בקבוצת צריכת הפחמימות המתונה (50-55% מכמות הקלוריות היומית) עמדה על ממוצע של 33 שנים נוספות, כלומר תוחלת חיים של כ-83 שנים.
תוחלת חיים זו הייתה ארבע שנים בממוצע יותר מאלה שצרכו 30% או פחות מהקלוריות היומיות שלהם מפחמימות, שנתיים ו-3 חודשים יותר מאלה שצרכו 30-40% פחמימות מסך הקלוריות, ושנה וחודש יותר מאלה שצרכו 65% או יותר פחמימות מסך הקלוריות היומיות.
הממצאים עומדים בקנה אחד עם מחקר קודם שכלל מעל 400 אלף איש מיותר מ-20 ארצות. החוקרים אז השוו תזונה דלת פחמימות ועשירה בחלבונים ושומנים שמקורם בבעלי חיים, לתזונה המבוססת על חלבונים ושומנים צמחיים.
החוקרים מצאו אז שתזונה שעשירה בבשר בקר, כבש, חזיר עוף וגבינות העלתה מעט את סיכון התמותה. אולם החלפת הפחמימות בחלבונים ושומנים על בסיס צמחי, כמו קטניות ואגוזים, הפחיתה מעט את סיכון התמותה.
ולמה פחמימות גורמות לכם להשמין כשאתם נוסעים לחו"ל? צפו:
"ההבדלים בין הדיאטות השונות לא משמעותיים"
"דיאטות דלות פחמימות המחליפות פחמימות בחלבונים או שומנים תופסות תאוצה ומצטיירות כדרך בריאה וטובה לירידה במשקל", אמרה ד"ר שרה סיידלמן, ראש צוות החוקרים מביה"ח בריגהם בבוסטון, "עם זאת, הנתונים מראים שתזונה דלת פחמימות מן החי מקצרת את תוחלת החיים, ואין לעודד אותה".ומי שרוצה בכל זאת לבחור בדיאטה דלת פחמימות? ד"ר סיידלמן מציעה להעדיף חלבונים ושומנים צמחיים: "בטווח הארוך, החלפת הפחמימות בפרוטאינים ושומנים מן הצומח היא בחירה בריאה יותר לטווח הארוך".
והאם באמת הנהירה אחר דיאטה דלת פחמימות מוצדקת? לפחות על פי המחקר הגדול האחרון שנעשה, התשובה שלישית: חוקרים מקנדה שניתחו נתונים ממחקרים בהם השתתפו 7,286 נבדקים, ביקשו להשוות את תוצאות הדיאטות אטקינס, סאות' ביץ', לרדת בגדול, שומרי משקל ואחרות.
מהמחקר שפורסם לפני כארבע שנים, עלה כי אלה שהיו בדיאטה דלת פחמימות, רזו מעט יותר מאחרים בחצי השנה הראשונה. אולם לאחר 12 חודשים, הן אלה שהיו בדיאטות דלות פחמימות או דלות שומן, ירדו בממוצע 7.3 קילוגרמים.
צוות החוקרים סיכם שכל הדיאטות מגבילות את הצריכה הקלורית ולכן הדבקות במטרה, חשובה יותר מסוג הדיאטה. "ההבדלים בין הדיאטות היו קטנים ולא משמעותיים", סיכמו החוקרים, "הממצאים שלנו צריכים להבהיר לציבור ולצוותי הרפואה, שאין דרך אחת לרזות, וכי סוגי דיאטות רבים בעלי יתרונות להורדה במשקל".
אל תוציאו את הפחמימות מהתפריט
צילום: shutterstock
מומלצים