"אין אופק, אין מדיניות". תושבי עוטף עזה חוששים מהסדרה
החשש כי הסדרה מול חמאס תשיב את המצב בעוטף לזה שבו היו נתונים התושבים לפני ארבע שנים, הוציא רבים מהם לרחובות תל אביב. הם דורשים מדיניות סדורה מול האיום הביטחוני, ובטוחים: "אם זה היה קורה בתל אביב, זה לא היה נמשך כל כך הרבה זמן"
ההסדרה עם חמאס נראית באופק ומתרבים הדיווחים על שקט יחסי ביישובי עוטף עזה, אולם מאות מתושבי האזור ומתומכיהם הגיעו אמש (שבת) לתל אביב, למחות על מה שמבחינתם מסכן את חייהם ואת עתידם. עדי, בשנות ה-20 לחייה, הגיעה לכיכר רבין מקיבוץ רעים. "אנחנו 17 שנים חיים תחת טילים. בחודשים האחרונים יש איום חדש של עפיפוני תבערה וחומרי נפץ. יש תחושה שאין אופק ואין מדיניות", אמרה. על המגעים להסדרה הוסיפה: "שמענו שזה ב'הולד'. ברור לנו שעלינו להשמיע את קולנו. בשבועיים האחרונים היו כל הזמן שריפות".
המפגינים צעדו לאורך רחובות תל אביב והשמיעו קולות אזעקה, אז נשכבו על הארץ ולחילופין הפריחו בלונים שאליהם הוצמד זיקוק, במחאה על בלוני התבערה שמפריחים לעברם מכיוון עזה בחודשים האחרונים. טל, אף היא מקיבוץ רעים, אמרה כי בצל השגרה המאיימת שבה היא חיה, "משביתים גם את החינוך. לא דואגים לפתרונות כספיים ולהתנהלות עם הילדים. גם אם תהיה הסדרה, זה זמני. אני עם תינוק בן שנתיים ולא מרגישה ביטחון".
דניאל (37) משדרות, אב לשניים, סבור אף הוא כי "אין מדיניות. יש החלטה לשמר את המצב הקיים". הוא הדגיש: "חשוב לנו להגיד שההפגנה היא לא של ימין לא של שמאל. אנו אזרחים שווי זכויות ורוצים לחיות. בתי שואלת אותי, 'למה אף אחד לא עוצר את הקסאם? יש פה בני נוער שכל חייהם עברו תחת איום. בואו נוודא שיש הסדרה ולא הפסקת אש, שיש פתרונות שנותנים תקווה לכל תושבי האזור. איפה הממשלה ואיפה האופוזיציה?".
אדל מקיבוץ נירים החזיקה בשלט "החוסן שלי אינו צ'ק פתוח", והדליקה בלון עם זיקוק: "כשאנחנו חיים את המלחמה, החיים בתל אביב נמשכים. לא ייתכן. הרי אם זה היה קורה כאן, זה לא היה נמשך כל כך הרבה זמן. אין הפסקת אש, כי יש אש וכל הזמן. אם ההסדרה תחזיר אותנו לאיפה שהיינו ב-2014 או ללפני כמה חודשים, לא עשינו כלום".
בוזי ויפעת, בשנות ה-40 לחייהם, הגיעו עם בנם בן השבע מהוד השרון: "הוריי וחבריי גרים ביד מרדכי, ואנחנו עברנו משם בין היתר בגלל המצב", סיפרו. "בממשלה שלנו לא מבינים את המציאות, תקועים בקלישאות העבר. אין נסיון אחר חוץ מלזרוק פצצות על עזה. 'הסדרה' זה שם מכובס שהמציאו. אם תהיה נורמליות ארוכת טווח, יש סיכוי שזה יצליח. אבל זו הסדרה מצ'וקמקת, מפחדים להודות שמדברים עם חמאס. מה שטוב שלא עשו מלחמה".
מיקי תושבת המרכז הגיעה לתמוך במפגינים, ואמרה: "הם מין מגן אנושי ולא הגיוני שהם חיים כבר 17 שנה בצורה כזו, שיש להם בדיוק 15 שניות לאסוף את הילדים למקלטים. אסור לשכוח אותם, אסור לעבור על זה לסדר היום".
דביר סאסי משדרות, סיפר כי ההפגנות שערכו התושבים בעוטף עזה לא הועילו עד כה. "הגענו לעיר הגדולה להראות שגם פה אנחנו יכולים להפריע. אתם זכיתם שלא הגעתם למצב של בלונים, להתעורר לריחות האלה כל בוקר, לישון במקלטים. אנחנו לא מאחלים לכם את זה, אבל בואו קצת תביעו סולידריות".
אבו מאזן: סיוע לעזה - רק דרך הרשות
מוקדם יותר נאם יו"ר הרשות אבו מאזן ברמאללה. הוא התייחס למאמצי ההסדרה וטען כי הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים אינו קשור לרגיעה עם ישראל, וכי הוא עומד על כך שכל סיוע לרצועה יעבור דרך הרשות הפלסטינית. "לא נסכים למדינה (נפרדת) בעזה ולשלטון עצמי בגדה. לא נסכים לפצל את עזה. העם הפלסטיני יהיה מאוחד, גם באדמה", אמר.
אבו מאזן הבהיר: "כל סיוע לעזה צריך להגיע דרך הרשות הפלסטינית והיא זאת שתעניק אותו. מי שיקם את הרצועה אחרי המערכה בשנת 2014? העבירו אליי את הכסף ושיקמנו. שיקמנו כ-90% מהבתים – הם (חמאס) לא שיקמו אפילו בית אחד".
ואולם רשת "אל-מיאדין" הלבנונית המזוהה עם חיזבאללה דיווחה כי הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס יכלול הפסקת אש למשך שנה והקמת נתיב ימי בין עזה לקפריסין בפיקוח ביטחוני ישראלי. בנוסף תשלם קטאר את משכורות הפקידים בעזה בסיועה של מצרים והיא גם תשלם את חשבונות החשמל ברצועה בשיתוף פעולה עם ישראל.
במאמצי ההסדרה משתתפים אנשי חמאס שנועדים במצרים עם בכירי ממשל א-סיסי. סבב הדיונים של נציגי הפלגים הפלסטינים בנוגע לרגיעה מול ישראל ולחידוש הפיוס עם פתח הסתיים, אך בניגוד להערכות, ההבנות על הרגיעה לא סוכמו בסוף השבוע הנוכחי. גם בשבוע הבא לא צפויה התקדמות, בשל חג הקורבן שיחל ביום שלישי ויימשך לאורך כל השבוע הבא.
אלפי פלסטינים הפגינו שלשום בכמה מוקדים בגבול עזה. הם השליכו בקבוקי תבערה ומטענים מאולתרים לעבר הגדר, מבלי שגרמו לנפגעים ולנזק. כמה חשודים זוהו חוצים לשטח ישראל ושבים על עקבותיהם באופן מיידי. לוחמי צה"ל הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות ובירי בהתאם להוראות הפתיחה באש. שני צעירים פלסטינים נהרגו בעימותים.
אחרי כמה ימים של שקט יחסי, בעוטף עזה פרצו שתי שריפות מהפרחת בלוני תבערה, אחת מהן ביער בארי.