השכנות של ונצואלה מוצפות במהגרים
2.3 מיליון ברחו מוונצואלה הקורסת מתחילת המשבר הכלכלי. רובם מגיעים לקולומביה, ומנסים להמשיך לפרו ואקוודור. כדי לעצור את השטף דורשות המדינות מהמהגרים להציג דרכון - מצרך נדיר במדינה בלי דיו ונייר. ונצואלים אחרים מנסים את מזלם בברזיל - שם פרצו מהומות בגבול
פרו ואקוודור מנסות לעצור את זרם המהגרים מוונצואלה, שבורחים מהמשבר הכלכלי וההומינטרי בארצם. פרו הודיעה שלשום (יום ו') שתלך בעקבות אקוודור, ותדרוש מהמהגרים שמגיעים למעבר הגבול להציג דרכון - מצרך נדיר בוונצואלה הקורסת.
ההנחיה החדשה צפויה להפוך את המסע של המהגרים לחיים טובים יותר לקשה בהרבה. בקולומביה, שגובלת בוונצואלה ומוצפת במהגרים ונצואלים, זועמים על אקוודור ופרו. עבור מהגרים רבים מוונצואלה קולומביה היא תחנת מעבר בדרך למדינות אחרות באמריקה הלטינית.
בקולומביה הזהירו שההנחיה החדשה של שכנותיה עלולה לגרום למשבר בגשר הבינלאומי רומיצ'אקה, שמחבר בין קולומביה לאקוודור. לפי ההערכות החודש חצו מדי יום יותר מ-4,000 ונצואלים את הגבול מקולומביה לאקוודור. קולומביה חוששת שכעת רבים מהוונצואלים שרצו להגיע לאקוודור או לפרו יישארו במדינה. "אנחנו מודאגים מאוד מההשלכות", אמר כריסטיאן קרוגר, ראש לשכת ההגירה.
לפי האו"ם 2.3 מיליון ונצואלים ברחו מארצם משנת 2014, שסובלת מאינפלציה ענקית וממחסור חמור בשלל מוצרים – ממזון ותרופות ועד דיו ונייר לדרכונים. יותר ממיליון ונצואלים הגיעו לקולומביה תוך פחות משנתיים. כאמור, רבים מהם משתמשים בה כתחנת מעבר בדרך לאקוודור ופרו, שם הם מאמינים שיהיה להם קל יותר להשיג עבודה ולהגיש בקשת מקלט.
יותר מחצי מיליון ונצואלים הגיעו לאקוודור מאז ינואר, וגרמו למדינה להכריז על מצב חירום. בפרו תיעדו לאחרונה יותר מ-5,000 ונצואלים שמגיעים למדינה ביום בודד. "האקסודוס של הונצואלים מהמדינה הוא אחד הגדולים בהיסטוריה של אמריקה הלטינית", אמר וויליאם ספינדלר, דובר נציבות הפליטים של האו"ם.
קולומביה זועמת על פרו ואקוודור, למרות שכבר בתחילת השנה דרשה מהמהגרים מוונצואלה להציג דרכון או תעודת מעבר גבול, שמאפשרת נסיעות קצרות. אך אלפי ונצואלים ממשיכים להסתנן אליה מהגבול בין המדינות, שאורכו 2,200 ק"מ. לאחרונה הסכימה קולומביה לספק מעמד משפטי ל-442 אלף איש שנרשמו כמהגרים ללא מסמיכים מתאימים.
שר הפנים הפרואני, מאורו מדינה, אמר שדרישת הדרכון הכרחית כדי לשלוט בקצב ההגירה. "אם משהו קורה להם אנחנו חייבים שתהיה לנו דרך לזהות אותם. כמו כן, חלק ממי שמגיעים הם תפוחים רקובים – שלא מייצגים את הרוב, שהם אנשים הגונים – והמשטרה צריכה שיהיו לה את הכלים המתאימים לזהות אותם".
פרו מעריכה שכעת יש בדרום אקוודור בין 17 אלף ל-25 אלף ונצואלים שרוצים להמשיך לפרו, צ'ילה או ארגנטינה. עד 25 באוגוסט הם יוכלו לעשות זאת ללא דרכון. בינתיים בקולומביה אומר ראש לשכת ההגירה קרוגר שגם ההגבלות החדשות לא צפויות לעצור את זרם המהגרים.
אפשרות נוספת עבור המהגרים היא להגיע לעיר פקאריימה בברזיל, שאליה מגיעים מאות מהגרים מדי יום. מעבר הגבול לפקאריימה נסגר בתחילת החודש, כששופט קבע שהוא יהיה סגור עד שתיקבע תוכנית שתסדיר את הגעת המהגרים, כדי שהעיר תוכל לעמוד בקצב. בית משפט לערעורים ביטל את ההחלטה.
אתמול היו מהומות בעיר פקאריימה, אחרי שבעל מסעדה מקומית נדקר והוכה בסוף השבוע. הברזילאים הציתו רכוש של מהגרים וגרמו למאות לברוח בחזרה לוונצואלה. כשחזרו לארצם תקפו הוונצואלים קבוצה של 30 ברזילאים שעשו קניות מעבר לגבול.
ראש לשכת ההגירה בקולומביה קרא לאמריקה הלטינית לשתף פעולה כדי לפתור את המשבר. "הצגת דרכון לא הולכת לעצור את ההגירה", אמר קרוגר. "לא מדובר בהגירה של אנשים שעוזבים את המדינה רק כי הם רוצים לעשות את זה. הם עוזבים כי הם צריכים".