אמא, זאת את? קוריאנים נפגשו אחרי 70 שנה
מראות קורעי לב הבוקר בקוריאה: מאות בני משפחה מהצפון ומהדרום נפגשו לראשונה מאז שהמלחמה קרעה אותם. הם נפלו זה על צווארו של זה, בכו והתקשו לדבר. אחיות בנות 71 ו-72 חיכו דרוכות, ואז נכנסה אמן בת ה-99. "כשברחתי", ניסתה לומר להן, אך נחנקה מדמעות. הן לא יתראו שוב לעולם
כ-90 משפחות מדרום קוריאה ומצפון קוריאה התאחדו היום (ב') בצפון קוריאה לכמה שעות – פגישתן הראשונה מאז הופרדו במלחמת קוריאה, שהתנהלה בשנים 1953-1950. במהלך הפגישות, שאורכן 11 שעות בלבד, התחבקו בני משפחה שלא ראו זה את זה כמעט 70 שנה ובכו זה על צווארו של זה. הפגישות היום הן הזדמנות חד-פעמית עבורם, ואחריהן – לא יתראו עוד לעולם.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
זו הפעם הראשונה זה שלוש שנים שפיונגיאנג וסיאול מאפשרות לקיים פגישות שכאלה, והן נערכות כשברקע הרגיעה המסוימת בחצי האי בעקבות פסגת סינגפור בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ובעקבות הפגישות בין קים לנשיא הדרום מון ג'אה-אין באמצע השנה.
בני המשפחה המתאחדים נפגשו בהר קומגנג שבצפון. במשלחת שהגיעה היום מדרום קוריאה היו כ-330 בני אדם מ-89 משפחות, ורבים מהם – כבר קשישים – הוסעו בכיסאות גלגלים. בהר קומגנג הם הופגשו עם 185 מקרובי משפחתם האבודים מצפון קוריאה וחיבקו אותם כלא מאמינים. היו בהם מי שהתקשו לזהות את בני המשפחה שאותם לא ראו יותר מ-60 שנה.
"דודיי, אנא קבלו את קידתי", אמר סאו סון-ג'יו בת ה-55 במהלך הפגישה בין אביה בן ה-87 סאו ג'ין-הו לשני אחיו הצעירים יותר וון הו וצ'אן הו. האחיות קים גיונג סיל וגיונג יונג, בנות 72 ו-71 בהתאמה, המתינו בעצבנות בכניסה עד שאמן בת ה-99 האן שין-ג'ה הופיעה. במשך דקות ארוכות הן לא הצליחו לדבר, ורק ייבבו בקול. "כשברחתי הביתה במלחמה", אמרה האן – אבל לא הצליחה להשלים את המשפט. הדמעות חנקו אותה.
רבים מאזרחי דרום קוריאה הביאו מתנות לפגישות שלהם היום בצפון. בין השאר הם הביאו גרביים, תחתונים, תרופות ומשחות שיניים. מתנות גדולות מאלה לא צפויות לקבל אישור מהשלטונות בפיונגיאנג. "הכנתי לו קצת תרופות", סיפרה לי סו-נאם בת ה-76 מדרום קוריאה על הפגישה הצפויה לה עם אחיה הגדול. "הוא זקן מאוד, אז אני רוצה להביע הכרת תודה על החיים הארוכים".
המלחמה שלא נגמרה: סיפורה של מלחמת קוריאה
יותר מ-57 אלף אזרחים דרום קוריאנים נרשמו עד היום לתוכנית איחוד המשפחות הקצר. במשך שנים קראה דרום קוריאה לאפשר פגישות תכופות יותר בין בני משפחה שהגבול הפריד ביניהם, בכלל זה באמצעות שיחות וידיאו, אבל יחסיה עם צפון קוריאה, שבדרך כלל הם מתוחים מאוד, מנעו זאת. פגישות האיחוד החלו ב-1985, ולניצולי המלחמה הזקנים הן עלולות להיות טראומטיות למדי. המשתתף המבוגר ביותר בפגישות היום היה דרום קוריאני בן 101.
נשיא דרום קוריאה מון, שהוא בעצמו בן למשפחה שמקורה בעיר הונגנם שבצפון קוריאה, משפחה שפורקה בגלל המלחמה, אמר היום כי יש להאיץ את קצב קיום הפגישות בין בני המשפחה המופרדים ולאפשר העברת מכתבים ביניהם: "מביש עבור שתי הממשלות, הן של דרום קוריאה והן של צפון קוריאה, שרבים מבני המשפחות המופרדות הלכו לעולמם מבלי לדעת אם יקיריהם האבודים עדיין בחיים". ביום חמישי הקרוב תחל סדרת פגישות נוספת בין בני משפחה משני צדי הגבול – 469 מדרום קוריאה ו-128 מהצפון.