יוון יוצאת מהצנע, רה"מ: "זו הייתה אודיסיאה"
9 שנים אחרי שכלכלת יוון התמוטטה ונזקקה לתוכנית החילוץ היקרה בהיסטוריה, 288 מיליארד אירו, הגיעה התוכנית לסיומה. בתווך שקעו שליש מהיוונים בעוני ואלפים היגרו לחו"ל. רה"מ ציפרס הגיע לאי איתקה והשווה את הרגע ההיסטורי לחזרת אודיסאוס ממלחמת טרויה: "למדנו את הלקח"
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס הכריז היום (ג') על סופה של "אודיסיאה מודרנית", כלשונו, עם צאתה של ארצו מתקופה קשה של תשע שנים שבהן נאלצה להיעזר בחבילות סיוע אירופיות ובינלאומיות כדי להיחלץ ממצבה הכלכלי הקשה. "זהו יום של שחרור", הצהיר ציפרס, אבל הוסיף כי אסור ליוון לשכוח את הלקחים הקשים שלמדה בשנות הצנע האלה, שבהן הייתה נתונה לפיקוח כלכלי הדוק מצד נושיה.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ציפרס נשא את הנאום באי איתקה שבים היוֹני. ההחלטה לשאת את נאום היציאה מתקופת הצנע דווקא באי הזה הייתה סמלית: ביצירתו המפורסמת של המשורר הומרוס "אודיסיאה" מסופר על חזרתו של אודיסיאוס, מלך איתקה, הביתה ממלחמת טרויה אחרי עשר שנות נדודים אבוד בים.
במהלך הנאום נראה ציפרס חמור סבר והדגיש שיוון לא תתעלם מהלקחים: "לא ניתן לשִכחה להוליך אותנו שולל. לעולם לא נשכח את הסיבה או את האנשים שהובילו את ארצנו לצורך בתוכניות חילוץ".
אתמול פג תוקפה של חבילת החילוץ השלישית שקיבלה יוון בתמורה לרפורמות קשות וצעדי צנע מאז 2010. ציפרס עצמו, איש שמאל, נבחר ב-2015 בזכות הבטחתו לשים סוף לחבילות החילוץ שאילצו את יוון להדק חגורות ופגעו קשות באורח החיים של האזרח הקטן, אבל במקום זאת הוא נאלץ באותה השנה להסכים לקבל חבילת הלוואות נוספת כדי למנוע פשיטת רגל ויציאה של יוון מגוש האירו. זו הייתה חבילת הסיוע השלישית שיוון נזקקה לה מאז 2010, ובשלוש החבילות יחדיו היא קיבלה בסך הכול 288 מיליארד אירו מהמלווים – תוכנית החילוץ היקרה בהיסטוריה.
"לפני שלוש שנים וחצי קיבל העם שלנו החלטה היסטורית", אמר היום ציפרס, כשכוונתו לניצחון מפלגתו, "סיריזה", בבחירות. "לקחת את ההגה מהאנשים שהובילו אותנו אל הסלעים ולתת אותו לרבי-חובלים חדשים".
גם ראש הממשלה לשעבר ג'ורג' פפנדריאו, מי שביקש את חבילת הסיוע הראשונה משותפותיה של יוון בגוש האירו ומקרן המטבע הבינלאומית אי שם באפריל 2010, השווה בזמנו בין האודיסיאה לימינו. "אנו ניצבים בדרך קשה, אודיסיאה חדשה ליוון ולאומה היוונית. אבל אנחנו יודעים את הדרך לאיתקה, ומיפינו את המים במסענו".
אחרי קבלת חבילת הסיוע ההיא נדרשה יוון לצעדי צנע חריפים, ואלה הובילו לטלטלה פוליטית וחברתית קשה. כלכלת יוון התכווצה אז ברבע, וכשליש מהאוכלוסייה ירד אל מתחת לקו העוני. אלפים נאלצו להגר לחו"ל, ומהומות פרצו מעת לעת בערים הגדולות. בשנים 2012 ו-2015 קיבלה יוון עוד שתי חבילות חילוץ, וכך נאלצה כלכלת יוון להתמודד עם חוב השווה ל-180% מהתוצרת הכלכלית השנתית שלה.
עם זאת, יוון קיבלה הקלה בהחזרים, ובתמורה היא תצטרך לשמור על עודף תקציבי – לא כולל תשלומי החוב – בשנים הקרובות, וייתכן כי ב-2019 תיאלץ לעשות קיצוצים נוספים בפנסיה. העיתון "אתנוס" השתמש היום אף הוא באנלוגיה למסעו הארוך של אודיסיאוס וכתב: "אפילו אחרי איתקה, נצטרך נמשיך לחתור".