חולדאי נגד כץ: "לא ניתן להקים את הגשר מעל איילון בלילה, גם הרכבת תושבת"
ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי מאיים לעתור לבג"ץ אם לא תשתנה החלטת שר התחבורה שלא לבצע בשבת את העבודות בנתיבי איילון. לדבריו, ההחלטה התקבלה לאחר בדיקה יסודית ומעמיקה וביטולה יגרום גם להשבתת הרכבת. גורם במשרד התחבורה: "ברור שנכנעו ללחץ החרדים"
ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי תוקף את החלטתו של שר התחבורה ישראל כץ שלא לבצע בשבת את העבודות בגשר יהודית מעל נתיבי איילון וקובע כי "לא ניתן להקים את גשר יהודית בעבודת לילה". הוא מזהיר מהשבתת הרכבת בשעות העבודות ומאיים לעתור לבג"ץ אם לא תשתנה ההחלטה שהתקבלה הבוקר בלחץ המפלגות החרדיות השותפות בקואליציה. לדברי חולדאי, ההחלטה המקצועית לבצע את העבודות בשבתות "נעשתה לאחר בדיקה מעמיקה ויסודית של חברת נתיבי איילון, חברה ממשלתית השייכת במלואה למשרד התחבורה".
לדברי ראש העיר, נתיבי איילון בדקה את כל האפשרויות והגיעה למסקנה כי "עבודה מסוג זו בלילות לא רק שתשבית את נתיבי איילון, אלא גם את רכבת ישראל ולמעשה תביא לקטסטרופה תחבורתית. יתרה מכך, לא ניתן לבצע את העבודה בטווח שעות של עבודת לילה. העמדת שלושת המנופים בפני עצמה היא פעולה שלוקחת שעות ארוכות. מאחר שמדובר בהחלטה שנלקחה באופן מקצועי ואושרה על ידי משטרת ישראל, משרד התחבורה ושר העבודה והרווחה חיים כץ, אין מנוס מלהבין שההחלטה של השר כץ היא פוליטית גרידא ותוצאותיה הן נזק אדיר לאזרחי המדינה בכלל, ולתושבי תל אביב יפו בפרט. אם ההחלטה לא תשתנה נגיש בג"ץ".
גורם במשרד התחבורה אמר בצהריים בעקבות החלטתו של השר ישראל כץ כי "ברור שנכנעו פה ללחץ של החרדים, אנחנו מרגישים את הלחץ הזה בכל פעם שרוצים לעשות עבודה בשבת". לדבריו, "הציבור צריך להחליט מה יותר חשוב לו: לשמור על השבת, או האי-נוחות שנגרמת מהעבודות. כך או כך העבודות היו פוגעות בציבור ולכן הם תוכננו לשבת בכדי לפגוע כמה שפחות". בינתיים, ביוזמת מרצ הושג המספר הנדרש של חתימות חברי כנסת לקיום דיון פגרה מיוחד בנושא.
"זה לא קל כי הציבור מתלונן מצד אחד שפוגעים בנוחות, וחלקו מתלונן שעובדים בשבת", הוסיף הגורם ממשרד התחבורה. "צריך אחת ולתמיד להסדיר את הדבר הזה. ברור שעכשיו זה יהיה מורכב יותר לכולנו". גורם בענף התחבורה אמר: "העבודות יימשכו יותר זמן והמחיר שהציבור ישלם בעקבות עליית העומסים יהיה משמעותית יותר גבוה. לפיכך זה גם יהיה יותר יקר למשק".
על פי התכנון המקורי, העבודות בגשר היו אמורות להתקיים במהלך סופי השבוע בחודשיים הקרובים. "גשר יהודית" (להולכי רגל ואופניים) מחבר בין רחוב יגאל אלון ושכונת ביצרון ממזרח לאיילון לבין שכונת מונטיפיורי ממערב לאיילון. החסימה נדרשה בשל הצורך להרים קורות פלדה גדולות לבניית הגשר החדש.
סיעת יהדות התורה יצאה חוצץ נגד העבודות להקמת הגשר בשבתות, וח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הסביר: "השבת אינה הפתרון לא לעבודות הקמה ולא לעבודות תחזוקה". אמש (ג') פנה ח"כ ינון אזולאי מש"ס לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במכתב וביקש למנוע את העבודות.בימים אלה מצויים אנו בעיצומו של חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות, ונראה כי אין עיתוי מזעזע יותר המעורר שאט נפש, מלהקים גשר בשם יהודית במהלך השבתות של חודש הרחמים והסליחות והימים הנוראים, יתרה מכך, השבת הקדושה היא אחת מהאותות המסמלים את העם היהודי: 'אך את שבתותיי תשמרו כי אות היא ביני וביניכם'. לא ייתכן כי השבת הקדושה תהפוך למרמס בראש חוצות דווקא במדינת העם היהודי". בסופו של דבר, החליט כאמור שר התחבורה לבטל את העבודות בשבת.
שרת התרבות מירי רגב, שהתראיינה הבוקר באולפן ynet, הצדיקה את ההחלטה של השר כץ. "אם את יכולה לקיים עבודות לא בשבת, אז למה לפגוע בשבת? בסופו של דבר שבת, מעבר למשמעות הדתית שיש לחלק מאזרחי המדינה, זה גם יום חופש סוציאלי לעובדים. אין שום סיבה שיעבדו בשבת אם אפשר לעבוד משתיים בבוקר עד חמש בבוקר. אז יגמרו את הגשר לא בשבועיים אלא בחודש. מה קרה? אם אפשר להגיע להבנות בעניין אני לא רואה בזה שום בעיה".
"שמע שר התחבורה את מגוון הקולות, שקל שוב את מכלול השיקולים וקיבל החלטה לקיים את העבודות באמצע הלילה, אני חושבת שזאת החלטה נכונה וראויה", אמרה רגב. לשאלה האם זה לא נעשה על חשבון הציבור הכללי שעומד בפקקים וסובל אמר השרה רגב: "אני נוסעת בשעות הקטנות של הלילה, אני מסיירת בכל הארץ, אני חושבת שבשבת נוסעים יותר על הכבישים מאשר בין 2 ל-5 בבוקר בלילות, כך שאני חושבת שההחלטה לקיים את העבודות בשעות הקטנות של הבוקר. בין 2 ל-5 זו החלטה נכונה וראויה, ושוב - כשיש נושאים נקודתיים ורגישים אפשר לשבת עם החרדים ולהגיע איתם להסכמות".
לטענה שהחרדים גוררים את הממשלה להחלטות לפי הרצונות שלהם, אמרה השרה: "קודם כל, הם לא גוררים את הממשלה להחלטות על פי הרצונות שלהם, הממשלה היא ממשלה מצוינת שעושה עבודה מצוינת שמקדמת את כל התחומים עליהם אחראים המשרדים השונים, ביניהם גם החרדים. השר ליצמן עושה עבודה מצוינת במשרדו כשר הבריאות, וגפני עושה עבודה מצוינת כיו"ר ועדת כספים, ובוודאי כל חברי הכנסת ששייכים למפלגות החרדיות. כן, אני חושבת שנכון יהיה שהמפלגות החרדיות יקבלו את חוק הגיוס כפי שאנחנו הבאנו אותו".
סערה במערכת הפוליטית
יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, אמר בעקבות ההחלטה של השר כץ: "לנתניהו לא אכפת שנתייבש בפקקים. רק מי שלא אכפת לו מהציבור - יכול להיכנע כל כך מהר. לא אכפת לו שתתייבשו בפקקים. התרגלנו להתייבש בהמתנה אינסופית בחדרי מיון, בתורים הארוכים ללשכות של משרד הפנים, בתור של חודשים לטסט. ניתוק הוא המחיר של 10 שנים בתפקיד". יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה כי "אין חדש בממשלת הכניעה. לא על השבת נתניהו שומר, אלא על עצמו. בבחירה בין הציבור להישרדות פוליטית - נתניהו בוחר בהישרדות אישית על חשבון כלל הציבור. מול קואליצית הקיצונים צריך להעמיד קואליצית חירום".
יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג: "במדינה דמוקרטית-ליברלית ב-2018 עבודות תשתית צריכות להתנהל בהתאם לצרכים ובאופן שהכי פחות פוגע באזרחים, ולא לפי גחמות חשוכות של פוליטיקאים שמשרתים רבנים ולא את הציבור. הכניעה הבלתי נסבלת של כץ לחרדים מוכיחה כמה הממשלה הזאת מרחיקה את ישראל מהדמוקרטיה הליברלית". מרצ הודיעה כי תפעל לכינוס דיון פגרה מיוחד בעקבות החלטת השר כץ ופנתה לסיעות האופוזיציה בדרישה לקיים דיון שכזה.כאמור, הושג מספר החתימות הנדרש לדיון המיוחד.
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר כי "החרדים, השליטים האמיתיים של הממשלה הזו, הורו לנתניהו להקפיא את העבודות בנתיבי איילון. אז נתניהו כמובן ציית והקפיא, ואנחנו נעמוד שוב בפקקים מטורפים. הממשלה היחידה שלא נכנעה לכל גחמה שלהם הייתה זו שאנחנו הקמנו. הממשלה היחידה שלא תיכנע להם בעתיד, היא זו שאנחנו נקים".
מיטל להבי, מחזיקת תיק התחבורה בעיריית תל אביב: "זו תהיה קטסטרופה תחבורתית. מה שנעשה פה מהווה ניצול ציני של סוגיית השבת במטרה להתניע ויכוח ציבור ולהגביר חשיפה פוליטית, כאשר ברור שההישרדות של הקואליציה קודמת לטובת הציבור. עם כל הכבוד, האוכלוסייה הדתית והחרדית יכולה להישאר ספונה בעריה והמתחים בנתיבי איילון בשבת לא צריכים להטריד אותם או את נציגיה. אני לא רואה דרך שבה אפשר לסגור את נתיבי איילון מבלי לגרום נזק כלכלי כבד למשק".