בבת אחת: ככה עושים פינוי-בינוי בקריית אונו
במקום לטפל בבניין אחד בכל פעם, לגרור פרויקטים על פני שנים ארוכות ולגור בתוך אתר בנייה, שכונה אחת במרכז העיר קריית אונו נהרסה כליל בימים אלה, ותיבנה מחדש במסגרת פינוי-בינוי. ככה זה נראה
בשיתוף מרכז הנדל"ן
פרויקטים של התחדשות עירונית מתחילים בדרך כלל עם חזון גדול, ונגמרים עם הלשון בחוץ: בין אם מדובר בפינוי-בינוי או בתוספות, חיזוקים וחידושים למיניהם - מדובר בתהליך ארוך שבמסגרתו בכל רגע נתון, משהו עלול להשתבש - גם מהצד של הדיירים, וגם מזה של היזמים האמונים על הפרויקט. התמודדות עם דיירים סרבנים, המשך מגורים בתנאים של אתר בנייה, בירוקרטיה מתישה, אי עמידה בלוחות זמנים או חוסר שביעות רצון מכל סיבה כזו או אחרת - את כל אלה אפשר למנוע די בקלות. תראו איך עושים את זה בקריית אונו.
בלב העיר מתקיים בימים אלה פרויקט פינוי-בינוי הגדול ביותר בישראל. שכונה שלמה נהרסה בתהליך שבוצע בשני חלקים, ותחתיה תיבנה שכונה חדשה לגמרי, במקשה אחת. היתרון הגדול עבור הדיירים: פינוי-בינוי מהיר יחסית, כשלאורך כל התקופה הם מתגוררים בדירות חלופיות. בלי לסבול מענני אבק או מרעש הדחפורים, ועם כל היתרונות שמעניק פרויקט בסדר גודל כזה: זכויות בנייה עודפות, חנייה תת-קרקעית, שטחים ציבוריים ואזורי מסחר מפותחים - הכל בפרויקט אחד.
"פינינו למגורים זמניים 216 משפחות ותיקות שגרו בבנייני רכבת בני ארבע קומות שנבנו בשנות ה-60", מסביר יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעלים של חברת היזמות אאורה ישראל. אטרקצ'י מעיד כי תהליך ההריסה התבצע בשני סבבים: חצי מהשכונה נהרסה לפני כעשרה חודשים, והחצי השני של השכונה נהרס כליל בשבוע האחרון. "במקום המבנים האלה אנחנו מקימים שמונה מגדלים ובהם 672 דירות, עם פארק גדול באמצע, מבני ציבור, מסחר ובתי קפה ועוד. זו בעצם שכונה שלמה שאנחנו בונים מחדש, כולל תשתיות. התושבים יחזרו לשכונה החדשה בעוד פחות משלוש שנים", הוא מסביר.
לטענת אטרקצ'י, בכל מה שקשור בפרויקטים של התחדשות עירונית, המודל שמבוצע בקריית אונו הוא הדרך האידיאלית עבור כל הצדדים. "פרויקט כזה נותן ערך גדול גם לדיירים הוותיקים וגם לחדשים. הם לא יצטרכו לגור באתר בנייה, ובעוד פחות משלוש שנים כל השכונה הזאת מתאכלסת. הם מקבלים שכונה חדשה, שבה הכל נמצא במרחק הליכה בלי לעבור כביש. זה יתרון ענק, וככה צריך לעשות פרויקטים של התחדשות. זה מיוחד כי בדרך כלל פרויקטים כאלה נמשכים על פני 15-10 שנה, אבל כשיש חברה שיודעת לעבוד ותושבים שמחוברים ונרתמים, ועירייה שנותנת אמון - זה מוכיח שאפשר לעשות פרויקטים כאלה גם בזמן סביר. וזה בעצם מה שהכי צריך באזורי הביקוש, כי בגוש דן יש מחסור חמור בקרקע. הדרך היחידה לייצר עתודות זה באמצעות התחדשות עירונית".
הפרויקט בקריית אונו יציע מספר דירות הגבוה פי שלושה ממספר הדירות שנהרסו, והדיירים ייהנו מדירות חדשות בגודל 120-110 מ"ר, בנוסף לכך ייהנו התושבים ממרפסות, ממ"דים וחנייה תת-קרקעית. אטרקצ'י מספר כי מאפיין ייחודי נוסף של הפרויקט הוא בכך שמתוך 216 משפחות, החברה לא הצטרכה להתמודד עם שום סרבן. כל השכונה נרתמה ליוזמה. אטרקצ'י מקווה שמודל כזה יוכל להיות מיושם במקומות נוספים בגוש דן בפרט, ובארץ בכלל. "אני מאוד מאמין במתחמים גדולים. כדי ליצור שינוי אמיתי חייבים ליזום פרויקטים במרכזי ערים, ובמאסות גדולות. באופן הזה אתה לא רק בונה דירות, אתה בונה גם גני ילדים ובתי ספר, גני שעשועים ואזורי מסחר - וכאן כבר מדובר על שינוי אמיתי".
בשיתוף מרכז הנדל"ן