רונאלדו תרם מיליונים לנפגעי השיטפונות? פייק ניוז בהודו
הודו לא מצליחה לעצור את החדשות המפוברקות, ההודעות השקריות והסרטונים המזויפים שמתפרסמים אחרי ההצפות בקראלה. חלק מהפרסומים מסוכנים, אחרים גם מנסים להחליש את השלטון. לפייק ניוז בהודו יש מחיר כבד - 25 נרצחו בגלל מתיחות אכזריות בווטסאפ
כריסטיאנו רונאלדו לא תרם 11 מיליון דולר לנפגעי השיטפונות בקראלה, ובסכר הראשי באזור אין סדקים. אמנם מדובר בשקרים, אך תקשורת הפייק ניוז בהודו עובדת שעות נוספות לזרוע חרדה ובלבול בקרב הקוראים.
פייק ניוז בהודו: 25 נרצחו בגלל שקרים בווטסאפ
הממשלה האזורית של קראלה וצבא הודו פרסמו אזהרות חריגות על הודעות ויראליות ברשתות החברתיות, כשהם מנסים לשקם את האזור אחרי שכ-420 בני אדם נהרגו בשיטפונות. מבול החדשות המזויפות, הסרטונים המפוברקים והטענות השקריות על האסון בקראלה מגיע בשעה שממשלת הודו מגבירה את הלחץ על פייסבוק, ווטסאפ ורשתות אחרות. 25 נרצחו בהודו בחודשיים האחרונים בעקבות הפצה של הודעות שקריות בווטסאפ.
לכאורה חלק מהפרסומים לא מזיקים. כוכב הכדורגל כריסטיאנו רונלאדו תרם בעבר לארגוני צדקה אחרי אסונות שקיבלו סיקור בינלאומי נרחב, ובהודו כתבו שכך עשה גם הפעם. אך אתרים הודיים שבודקים את אמינות הדיווחים מדגישים שרבים ניצלו את הדיווח השקרי למתוח ביקורת על הטיפול של הממשלה הפדרלית במשבר ההומניטארי. הממשלה המרכזית בהודו התחייבה להעביר סיוע של כמעט 100 מיליון דולר לקראלה.
ראש ממשלת קראלה, פינראיי ויג'ראן, פרסם אזהרה בטוויטר אחרי שסרטון ויראלי מזויף טען שהיו סדקים בסכר מולאפרייאר במחוז אידוקי בקראלה. בסרטון גבר בלתי מזוהה מצטט כביכול חבר בלשכה של ראש הממשלה נרנדרה מודי, ואומר שבתוך שלוש שעות כל האזור יוצף. "הייתי רוצה ליידע אתכם שהממשלה במדינה תנקוט עכשיו יד קשה מאוד נגד אנשים כאלה", אמר ראש ממשלת קראלה.
צבא הודו חשף סרטון מזויף שבו גבר במדי צבא מדבר על מבצעי הסיוע, ותוקף את השר הראשי של קראלה. "מתחזה במדי צבא בסרטון מפיץ דיס-אינפורמציה על החילוץ ומאמצי הסיוע. הצבא ההודי עושה כל מאמץ להתגבר על הטרגדיה האנושית המחרידה הזאת", מסר הצבא ההודי, וקרא לתושבים להודיע לרשויות על חדשות "חשודות".
לרשת בהודו היו בדיחות רבות על הפייק ניוז סביב האסון. בכותרת של הפורטל הסטירי Fault News נכתב: "גבר מסרב לקבל אפוד הצלה בצבע זעפרן - ומת בגלל זה". צבע הזעפרן נחשב לקדוש עבור ההינדים, שהם הרוב בקראלה - מדינה בת 33 מיליון בני אדם, שלעיתים יש בה עימותים בין המיעוט הנוצרי למיעוט המוסלמי.
לפייק ניוז בהודו היו לאחרונה השלכות קטלניות. מתיחות אכזריות על חטיפת ילדים התפשטו בכפרים כמו אש בשדה קוצים בווטסאפ, אפליקציה עם יותר מ-200 מיליון משתמשים בהודו. בעקבות ההודעות השקריות הגיע ההמון להעניש את אותם "חוטפים". יותר מ-20 חפים מפשע נרצחו בלינץ' בהודו מחודש יוני.
פייסבוק חוקרת אינטנסיבית איך לטפל בפייק ניוז בהודו ובמדינות אחרות. החברה מעסיקה צוותים שעוקבים אחרי תכנים ברשת ופועלים עם ארגונים שמאמתיים עובדות. ממשלת הודו דרשה מפייסבוק, שמחזיקה בבעלות על ווטסאפ, להיאבק בפייק ניוז בשיחות השבוע עם כריס דניאלס, מנהל ווטסאפ. שר טכנולוגיית המידע ראווי שנקאר פרסאד אמר שהובטח לו שווטסאפ "תנקוט בקרוב צעדים" כדי לעמוד בדרישות.