שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

עבריינים מרצים עבודות שירות במשרד המשפטים

במסגרת פיילוט ניסיוני העבריינים מבצעים עבודות תחזוקה, אוכלים עם העובדים בחדר האוכל - אבל נמנעים מלהיחשף לחומרים רגישים. "בלי שילוב בתעסוקה יהיה קשה מאוד לשקם“, אומרת מנכ“לית משרד המשפטים, שמקווה לשמש דוגמה למעסיקים נוספים

ד’ (35), נשוי ואב לארבעה ילדים, הוא שף במקצועו שהורשע בנהיגה בזמן פסילה ונגזרו עליו חודשיים של עבודות שירות. מה רבה הייתה הפתעתו כשמכל המקומות בעולם הוצע לו לרצות את עונשו דווקא ב“גוב האריות“, כלומר במשרד המשפטים.

 

ד‘ הוא אחד מארבעה עבריינים מורשעים המשתתפים בפרויקט ניסיוני, שבמסגרתו עבריינים מורשעים שנגזרו עליהם עבודות שירות מרצים את עונשם בלשכה הראשית של משרד המשפטים ברחוב צלאח א-דין בירושלים.

 

מדובר ביוזמה שהיא חלק מאג‘נדה רחבה יותר של מנכ“לית המשרד אמי פלמור, הדוגלת בשילוב בשירות הציבורי של כל קשת הגוונים בחברה הישראלית. מאז כניסתה לתפקיד פעלה פלמור לשלב במשרד המשפטים ערבים, חרדים, אתיופים ואנשים בעלי מוגבלויות, ועכשיו החליטה לגעת גם בנושא הרגיש של אסירים.

מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור(צילום: יאיר שגיא)

"הבנתי שלשלב אסירים משוחררים יהיה מורכב בשלב זה“, היא מסבירה, ”וזאת גם בשל מיעוט משרות פנויות ורלבנטיות וגם בשל כללי נציבות שירות המדינה הדורשים לשקול עבר פלילי בתהליכי הקבלה לעבודה.

 

”לאור זאת חשבתי שבשלב הראשון השירות הציבורי יכול להירתם ולספק לשירות בתי הסוהר הזדמנויות לשילוב אסירים המרצים עבודות שירות, וזאת מתוך ידיעה שקיים מחסור תמידי במקומות מתאימים לביצוע עבודות שירות.

 

"המטרה המרכזית שלנו היא מחד ליצור חלופה נוספת עבור הממונה על עבודות שירות, ומאידך לייצר פתיחות במקומות עבודה נוספים לאפשרות של שילוב אנשים שהורשעו. הרי אם בבניין שיושבים בו מדי יום שרת המשפטים, היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה ובעלי תפקידים רגישים רבים אחרים יכולים לעבוד אסירים המרצים עבודות שירות - אין ספק שזה אפשרי גם במקומות נוספים“.

 

פלמור, שהייתה בעבר ראש מחלקת החנינות במשרד המשפטים, הטילה על מי שהחליפה אותה בתפקיד, עו"ד נוחי פוליטיס, לגבש יחד עם הממונה על עבודות השירות בשב״ס מודל ניסיוני שיאפשר למורשעים לבצע עבודות שירות במשרד המשפטים תוך התחשבות בקשיים וברגישויות של המקום.

 

בסופו של דבר גובש מתווה שלפיו ישולבו במשרד המשפטים רק עובדי שירות שזוהי הרשעתם הראשונה, ושהורשעו בעבירות תעבורה, עבירות מס או עבירה של העלבת עובד ציבור. המתווה זכה לברכת הדרך משרת המשפטים איילת שקד, אשר יחד פלמור פועלת בשנים האחרונות להרחבת אפשרויות השיקום והתעסוקה של עבריינים מורשעים בין השאר באמצעות בתי המשפט הקהילתיים.

 

על הוצאתו לפועל של המתווה הופקד סמנכ"ל בכיר ללוגיסטיקה במשרד המשפטים, תא"ל (במיל) מופיד גאנם. גאנם, לשעבר קצין לוגיסטיקה ראשי בצה״ל רואה במשימה שהוטלה עליו שליחות ופרס את חסותו האישית על עובדי השירות על מנת לוודא שישתלבו בעבודה תוך עמידה בכל התנאים שהציב השב“ס להעסקתם ותוך הקפדה שלא ייחשפו לחומרים רגישים ולא יסכנו את עובדי המשרד.

 

עד כה הגיעו למשרד המשפטים ארבעה אסירים שהורשעו בעבירות תעבורה ונידונו למאסר שירוצה בעבודות שירות לתקופות שנעות בין חודשיים לשישה חודשים. ד‘ הוא אחד מהארבעה, ובחודשיים האחרונים הוא מבצע עבודות תחזוקה במשרד המשפטים. בהפסקות הוא אוכל במזנון יחד עם שאר העובדים. ”קצת מרתיע בהתחלה להיות בקרבת כל העוסקים באכיפת החוק“, הוא אומר, ”אבל שמחתי על האפשרות לרצות את העונש במקום מסודר שמתאים לאורח החיים הנורמטיבי“.

 

אם הניסוי יוכתר בהצלחה, במשרד המשפטים מכוונים להגדיל בעתיד את מספר האסירים המרצים עבודות שירות במשרד. למשרד המשפטים יש 70 אתרים ברחבי הארץ, ועל כן יש ביכולתו לספק מקומות רבים לביצוע עבודות שירות. ”כחברה“, מסכמת פלמור, ”חשוב שנבין שבלי לאפשר לעבריינים להשתלב בתעסוקה יהיה קשה מאוד לשקם אותם מאורח החיים העברייני“.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים