משרד הבריאות: להגביר את הדברת היתושים כדי להילחם בקדחת הנילוס המערבי
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן פנה לשר להגנת הסביבה זאב אלקין בבקשה לקדם כמה צעדים, בהם הבקשה לפעול להדברת היתושים שמעברים את המחלה. "ישראל ניצבת בעלייה בתחלואה לעומת השנים האחרונות", כתב ליצמן במכתב בנושא. שני ישראלים מתו בעקבות המחלה
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן פנה אמש (ה') במכתב לשר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, וביקש ממנו לפעול להדברת היתושים שמעבירים את קדחת הנילוס המערבי, אחרי ששני בני אדם מתו לאחר שנעקצו על ידי יתושים נגועים. "כידוע לך, מדינת ישראל ניצבת השנה מול עלייה בתחלואה בקדחת הנילוס המערבי לעומת השנים האחרונות", כתב ליצמן לאלקין.
"נכון ל-20 באוגוסט אובחנו 68 חולים בקדחת הנילוס המערבי בשנת 2018, שני חולים נפטרו מן המחלה. בשבועות האחרונים ישנה עלייה ניכרת בהיקף התחלואה בבני אדם. החולים מתגוררים בעיקר במישור החוף והשפלה. עד כה נמצאו יתושים חיוביים באזור בקעת הירדן, עמק המעיינות, בשפלת יהודה, באזור רחובות, באזור ירושלים (נחל שורק) ובאזור מישור החוף", הוסיף סגן שר הבריאות.
ליצמן ביקש במכתבו: "לאור כל זאת, משרד הבריאות קורא למשרד להגנת הסביבה לקדם ולפעול בנושאים הבאים על מנת לצמצם ככל הניתן את התחלואה במחלה זו". בין הפעולות שמנה סגן שר הבריאות לטיפול בבעיה: הגברת הדברת היתושים מול הרשויות המקומיות, בפרט במקומות של ריבוי יתושים, הגברת הניטור הסביבתי של יתושים על מנת לזהות אזורים בסיכון גבוה, העלאת המודעות של הציבור באמצעי ההתמודדות מול היתושים והקטנת הסיכונים להדבקה.
משרד הבריאות דיווח מוקדם יותר על 68 חולים בקדחת הנילוס המערבי, שמתוכם ידוע על 14 מקרים עם תסמינים קשים ושני חולים שנפטרו, בהם קשיש בן 85. רוב החולים בעלי התסמינים הקשים הם קשישים עם מחלות רקע. במשרד הבריאות טוענים שגם באירופה מדווחים על מקרים רבים, בין השאר במדינות כמו איטליה עם 123 מקרים שמתוכם שלושה מתו, יוון עם 75 מקרים שמתוכם ארבעה מתו וסרביה עם 126 מקרים שמתוכם 11 מתו.
עלייה משמעותית נצפתה גם במספר מקרי תחלואה בבעלי חיים בהשוואה לשנים האחרונות. עד כה נמצאו יתושים נגועים באמצע יוני באזור עמק המעיינות ובשפלת יהודה; בסוף יוני בבקעת הירדן, בשפלת יהודה ובאזור רחובות; ובאוגוסט באזור ירושלים (נחל שורק) ובמישור החוף.
השוואת מספר החולים השנה לממוצע השנים 2017-2011 מראה על רמת תחלואה גבוהה משמעותית. משרד הבריאות, בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, ימשיך לנטר את הימצאות הנגיף ביתושים. חשיבות הניטור גבוהה בעיקר בעונה החמה ממאי ועד לנובמבר.
קדחת הנילוס המערבי היא מחלה קלה מאוד, בדרך כלל, ודומה לשפעת החולפת מאליה. תקופת הדגירה, מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה היא 21-5 ימים (בדרך כלל שישה ימים) והמחלה נמשכת, לרוב, 6-3 ימים. סימני המחלה מתבטאים בחום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. סיבוכים נדירים אפשריים כוללים: דלקת חדה של המוח או דלקת קרום המוח. לעיתים נדירות מסתיימת המחלה במוות.
במשרד הבריאות מעריכים שהתפרצות של המחלות בתקופה האחרונה כמו העכברת, קדחת הנילוס המערבי, לישמניה ואפילו הכלבת היא כתוצאה מפלישה אורבנית של האדם, לתוך שטחי המחיה של בעלי החיים. לפני כשבועיים החלה התפרצות של עכברת כתוצאה מהפרשות של מרעה לתוך מאגרי המים בנחלי הצפון. הלישמניה הוא טפיל המועבר באמצעות עקיצה של זבוב החול והוא שגורם למחלה. כך גם קדחת הנילוס המערבי, המועברת לבני אדם ולבעלי חיים שונים על-ידי עקיצת יתוש שניזון מעופות נגועים.