"טראמפ של ברזיל" רוצה להיות נשיא
מנהיג הימין הקיצוני ז'איר בולסונרו מוביל בסקרים לקראת הבחירות באוקטובר, ומפחיד את מתנגדיו. הוא תמך בדיקטטורה שרצחה ועינתה אלפים, מעדיף שבנו ייהרג בתאונה משיהיה הומו, הבטיח להכות גברים שמתנשקים ברחוב – והשפיל חברות קונגרס: "מכוערת, את לא שווה שיאנסו אותך"
ז'איר בולסונרו הוא אחת הדמויות השנויות במחלוקת בברזיל. בעוד כחודש וחצי הוא עשוי להיבחר לנשיא, בבחירות הארציות שייערכו באוקטובר. בולסונרו, חבר קונגרס מטעם ריו דה ז'ניירו ומועמד מפלגת הימין הקיצוני PSL, מוביל בסקרים אף שהוא מחזיק בעמדות ימניות תקיפות והשמיע לא פעם הצהרות הומופוביות, גזעניות, מיזוגיניות וסקסיסטיות.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בולסונרו בן ה-63 הוא קצין צבא לשעבר. בעבר הוא שיבח את המשטר הצבאי ששלט במדינה הלטינית בשנים 1985-1964, אחת התקופות האפלות ביותר שידעה המדינה. בולסונרו טען כי המשטר הצבאי, שהוציא להורג מאות ממתנגדיו ועינה עוד אלפים, הביא לשגשוג כלכלי בברזיל. בשנת 1991, אחרי שנבחר לקונגרס, הוא אף קרא להחזיר את הממשל הצבאי למדינה.
בשנת 1999 קרא בולסונרו ל"מלחמת אזרחים" בברזיל ולהריגתם של כ-30 אלף איש, ובראשם הנשיא דאז פרננדו אנריקה קרדוזו. הוא אף הבטיח כי אם ייבחר ימנה גנרלים לממשלתו ויסגור את הקונגרס. "תהיה הפיכה באותו יום", אמר.
בעקבות שורה של התבטאויות חריפות ושערורייתיות זכה בולסונרו לכינוי "טראמפ של ברזיל". בין היתר הוא קשר בין הומוסקסואליות לפדופיליה, ואף הצהיר שלא יוכל לאהוב בן הומו וכי במקרה כזה הוא מעדיף שבנו ייהרג בתאונה. "ילדיי לא יכולים להיות הומואים, הם מחונכים טוב מדי", אמר. הוא אף אמר כי אם יראה שני גברים מתנשקים ברחוב – יכה אותם.
בולסונרו התבטא בחריפות גם נגד נשים. ב-2014 הוא אמר לחברת קונגרס שהיא אפילו לא שווה שיאנסו אותה: "לא הייתי אונס אותך כי אינך ראויה לכך". למחוקקת שאינה מסכימה עם דעותיו אמר בולסונרו כי היא "מכוערת מכדי להיבחר".
הדמיון לנשיא האמריקני קיים גם במדיניות שבולסונרו מתכוון לקדם בממשלה בראשותו. כמו טראמפ הוא מתכוון להוציא את ברזיל מהסכם פריז ולהחליש את תקנות איכות הסביבה במדינה. גם את תוכניות הסחר והמסים הוא מתכוון להעתיק מטראמפ.
בריאיון למגזין TIM אמר השבוע בולסונרו כי הוא לא נפגע מההשוואה לטראמפ, אלא מברך עליה. "אני לא עשיר ממנו. זה הדבר היחיד שאיני מעריץ", הוא אמר. כשנשאל על התבטאויותיו בנוגע להפיכה צבאית נוספת במדינה, הוא אמר כי "המשיך הלאה".
"אנשים מתפתחים. עבר הרבה זמן מאז שנגעתי בנושא", טען. "ממה שאני רואה, אף אחד בצבא לא רוצה לבצע הפיכה צבאית. אני חושב שצריך למצוא לברזיל פתרון בדרך הדמוקרטית". הוא אף התחייב כי אם ייבחר לנשיא, הבחירות הבאות ייערכו במועדן – בשנת 2022.
עם זאת, בולסונרו עדיין מתכוון להגדיל באופן משמעותי את תפקיד הצבא בממשלה ובחברה. לדבריו, חמישה או שישה מבין 15 השרים שימנה בממשלתו יהיו גנרלים. לאחרונה הוא גם הציע להגדיל את מספרם של שופטי בית המשפט העליון מ-11 ל-21, מהלך שמזכיר תכתיבים מתקופת השלטון הצבאי.
בחודש שעבר השמיע בולסונרו הצהרות מרוככות יותר בנוגע לקהילת הלהט"ב ולמיעוטים. "אנחנו הולכים לאחד את העם הזה. אנחנו נאחד לבנים ושחורים, הומוסקסואלים והטרוסקסואלים, נאחד מעסיקים ועובדים, ולא נזרע מחלוקת ביניהם", אמר.
אך בריאיון למגזין TIM הוא דווקא הגן על עמדותיו ההומופוביות. "אני לא מנשק את רעייתי ברחוב, למה אני צריך לראות שני גברים מתנשקים? זאת דמוקרטיה? אז בואו נכבד גם את זכויות הפדופילים לקיים יחסי מין עם פעוטות בני שנתיים", אמר.
"הוא התקווה שלנו"
ברזיל שקועה במשבר פוליטי וכלכלי עמוק, ואזרחים רבים בה איבדו אמון במנהיגים. לפי סקרים שנערכו לאחרונה, שבעה מתוך עשרה ברזילאים טוענים כי אין להם אמון באף אחת מהמפלגות הקיימות. בולסונרו טוען כי הוא יכול לפתור לבדו את הבעיות במדינה. את קמפיין הבחירות שלו הוא מבסס בין היתר על מלחמה בשחיתות, הסרת ההגבלות על נשיאת נשק והחמרת האכיפה נגד מקרי אלימות.
בולסונרו מעוניין גם להגדיל את סמכויות המשטרה, שאחראית למקרי מוות של 5,144 איש בשנת 2017, רובם צעירים שחורים. "אף אחד לא רוצה לתת לשוטר להרוג, אבל אני כן רוצה לתת לו חופש פעולה כדי שלא ייהרג", אמר.
ויש סיכוי גבוה שהאזרחים גם ייתנו לו הזדמנות. למרות המיאוס בציבור מהשחיתות השלטונית, הנשיא לשעבר לואיז אינסו לולה דה סילבה, שיושב בכלא משום שהורשע בשחיתות, ממשיך לזכות באהדה עצומה בציבור ומוביל בסקרים. אבל הסיכויים שלולה בן ה-72 אכן יוכל להתמודד על תפקיד הנשיא נראים קלושים. לפי החוק הברזילאי ההרשעה מונעת ממנו להתמודד בבחירות, ומגדילה את סיכוייו של בולסונרו לנצח.
על פי סקר שפורסם השבוע ושאינו כולל את לולה, בולסונרו צפוי לזכות ב-20% מקולות הבוחרים בסיבוב הראשון לנשיאות שייערך ב-7 באוקטובר. במקום השני בסקרים נמצאת פעילת הסביבה מרינה סילבה עם 16%. מועמד המרכז-שמאל סיירו גומז, מושל מדינת המחוז סיארה לשעבר, במקום השלישי עם 10%. ראש עיריית סאו פאולו לשעבר פרננדו חדד, שנבחר למועמד לנשיאות מטעם מפלגת הפועלים כמחליפו של לולה בהנחה שהנשיא לשעבר לא יוכל להתמודד בבחירות, אינו מצליח עד כה למשוך תומכים, ולפי הסקרים האחרונים הוא צפוי לזכות ב-4% בלבד.
תומכיו של בולסונרו תולים בו תקוות גדולות. כ-3,000 מהם התכנסו בתחילת השבוע בריו מוכת הפשע, אחד מהם אף עטה על פניו מסכה של נשיא ארה"ב טראמפ. "הוא התקווה שלנו", אמר אחד מתומכיו, נהג אוטובוס מריו. "העם הברזילאי מיואש מכל השחיתות".
הפופולריות של בולסונרו רבה, אבל בשל גודלה הנוכחי של מפלגתו, המפלגה הסוציאל-ליברלית (PSL), ניתן לו זמן מועט להציג את קמפיין הבחירות שלו בחינם בטלוויזיה – עשר שניות בלבד – וזו פגיעה רצינית במפלגה בהתחשב בכך שבברזיל יש לפרסום בטלוויזיה השפעה גדולה. אך בולסונרו ביקש מתומכיו לא לחשוש. "אין לנו מפלגה גדולה. אין לנו מימון בחירות. אין לנו זמן טלוויזיה", אמר. "אבל יש לנו מה שלאחרים אין, וזה אתם, העם הברזילאי".