הטרדות בחופים: "חושבת פעמיים לפני שעוברת לבגד ים"
נשים רבות מעידות כי הן אינן מרגישות בטוחות בחופי הים. "אני מעדיפה לא להסתובב לבד, לא חסרים מבטים". צעירה מתל אביב סיפרה כי עזבה את החוף לאחר שחבורת גברים הציעה לה להצטרף אליהם ועקבה אחריה: "לא מופתעת, זה כבר נהיה שגרתי"
קמפיין "#MeToo" שסחף את העולם כולו הוביל להתעוררות חברתית של התנגדות והוקעה לתופעת ההטרדות המיניות - אולם מביקור בחוף הים בישראל, עולה כי עדיין יש אזורים שנשארו בגדר "תחום אפור". "אני חושבת פעמיים לפני שאני עוברת לבגד ים בחוף, לא חסרים מבטים", מספרת צעירה שבילתה השבוע בחוף תל אביב.
נשים רבות מעידות כי אינן מרגישות ביטחון כשהן מגיעות לחוף הים, ומספרות שכבר התרגלו למצב שבו הן נאלצות להתמודד עם נעיצת מבטים והערות בוטות. עדי, בת 25 שבילתה השבוע בחוף ירושלים, סיפרה לynet: "כשאני מגיעה לים אני מעדיפה לא להסתובב לבד, במיוחד משום שאני בחורה. בגד הים עושה הבדל ביחס של אנשים אלייך, למרות שהוא לא אמור לעשות - עובדה שגברים מסתובבים עם בגדי ים והם לא מרגישים אחרת. יש לי הרבה חברות שבוחרות להגיע לים לבושות או עם בגד ים סגור כדי להרגיש יותר בנוח". לדבריה, "זה לא צריך להיות ככה, כל אחת צריכה ללבוש מה שהיא רוצה".
לבילוי בחוף הגיעה עדי יחד עם חברתה אופיר, תושבת תל אביב שהצטרפה לדבריה: "זו התחושה. כשאת מגיעה עם בגד ים, את אוטומטית חשופה פיזית ונפשית. זה פחות נעים". אופיר מספרת כי היא "חושבת פעמיים לפני שאני מורידה חולצה בים. לא אעשה את זה אם אני לבד, אלא רק בסביבת חברים. לא חסרים מבטים ויש גם סיכוי שמישהו יבוא ויישב לידי, אני מעדיפה להימנע מזה. עצם זה שאת לבושה פחות אולי נותן לגברים לגיטימציה להתנהג אחרת".
חלק מהנשים על החוף מעידות שהיו צריכות לשנות את תוכניותיהן בעקבות פניות עקשניות של גברים אליהן. גילי, בת 21 מתל אביב, סיפרה: "נכנסתי למים וחבורה של שלושה גברים ניגשו אליי. אחד מהם זרק לי הערה שהחבר שלו רוצה שאצטרף אליהם, עניתי להם שזה לא מתאים לי והתרחקתי מהמקום. הם בתגובה עקבו אחריי והקיפו אותי. בסופו של דבר יצאתי מהמים והלכתי למקום אחר".
לדבריה, היא "לא מופתעת מהסיטואציה הזו, וזה חבל, כי זה מלמד עד כמה זה בשגרה. עם הזמן מפתחים איזושהי קשיחות לזה. אני לא חושבת שהמצב צריך להיות ככה, אבל אני גם לא רוצה שזה יגביל אותי מלבקר בים".
לתחושותיה שותפה גם גלין, שחוותה לפני חמש שנים אירוע שנחרט בזיכרונה: "הייתי בת 17 ונסעתי בקרון ריק ברכבת חזרה הביתה, כשאני שומעת מוזיקה באוזניות. במהלך הנסיעה התיישב מישהו לידי והראה לי את צג המסך של הטלפון שלו. הוא כתב לי שם הודעה מגונה, שהוא רוצה לשכב איתי וישלם לי על זה 50 אלף שקלים. הייתי צעירה מאוד ובאותו רגע קפאתי ורק חיכיתי שתהיה לי הזדמנות לרדת מהרכבת. זה משהו שאני לא אשכח".
הסיבה לנעיצת המבטים וההערות הבוטות טמונה לתחושתו של אדר, צעיר כבן 21 שמתגורר ליד נתניה, בחוסר הבנה ותמימות: "את רוב הגברים בישראל אף אחד לא לימד איך עושים את זה נכון כשמתעניינים בבחורה, ולכן הם ינעצו מבטים מוזרים ואולי יזרקו איזה משפט קצת מביך. לדעתי זה קורה בגלל שגבר מחפש למשוך את תשומת הלב של הבחורה, כדי שהם יוכלו להכיר".
הלל, צעיר שבילה השבוע בים עם חברה שלו, הוסיף: "יש קודים וזה צריך להיות בגבולות מסוימים. בין נשים לגברים יש משיכה אנושית, זה לא משהו רע. יש דברים שאפשר לראות שחור על גבי לבן שזו הטרדה, אבל מנגד יש גם דברים טבעיים כשגבר רוצה להתחיל עם בחורה".
לדברי שלמה עמירם, בן 75 אשר בשלושים השנים האחרונות נמצא בחוף הים מדי יום, הגברים של היום מרשים לעצמם יותר מפעם באשר ליחסיהן לנשים: "יש גברים שפולטים כל מיני מילים, אישה עוברת ומציעים לה הצעות מגונות כמו 'בא לך לבוא איתי לבית מלון?'. אני משתדל להשתיק אותם ולהרתיע אותם".
עמירם מוסיף: "בזמני זה לא היה ככה בכלל. לא היינו מדברים כמו היום בגסויות ובפתיחות מינית. הצעירים של היום זה לא מה שהיה פעם, אני ממליץ לגברים - אם אתה רוצה לחזר אחרי בחורה דבר אליה יפה, בכבוד ובעדינות".