חמאס: ישראל תשלם מחיר אם הסנקציות של אבו מאזן יימשכו
החשש של ארגון הטרור מעזה לאפשרות של המשך ההתנכלות מצדו של אבו מאזן, הוביל את חמאס להעביר מסר מאיים: "ישראל היא זו שתשלם את המחיר אם הסנקציות מצד אבו מאזן על רצועת עזה ימשיכו או יתגברו"
מסר מאיים מרצועת עזה טרם חידוש המשא ומתן על ההסדרה בשבוע הבא: ארגון הטרור חמאס פרסם בצהריים (יום ו') הודעה תקיפה שבה הוא מעביר מסר מאיים לישראל.
בהודעת הארגון נאמר כי "ישראל היא זו שתשלם את המחיר אם הסנקציות מצד אבו מאזן על רצועת עזה ימשיכו או יתגברו. ישראל היא האחראית על סיום המצב שמתקיים בתיאום איתו ובעידודו".
שר הביטחון אביגדור ליברמן נפגש מוקדם יותר היום בקיבוץ כיסופים עם ראשי הרשויות בעוטף עזה. בתום הפגישה התייחס ליברמן לשקט היחסי בדרום ברקע הניסיונות להגיע לרגיעה מול חמאס. "אני לא מעורב בהסדרה, אני לא מאמין בהסדרה וההסדרה היחידה היא המציאות בשטח", אמר שר הביטחון לקראת ההפגנות המתוכננות מאוחר יותר היום בגבול עזה. "בימים האחרונים ראינו שחמאס שולט באופן מוחלט לגבי כל מה שקורה פה, כל האלימות ירדה כמעט לאפס".
ליברמן אמר עוד כי "אני מנסה לקבע את המשוואה הזאת בין שקט ביטחוני לכלכלה. יש טרור - אין כלכלה. אין טרור - אז תהיה כלכלה. זו חייבת להיות זיקה ישירה, זה המסר החשוב שאנחנו מנסים להעביר לתושבי עזה, לעזתי ממוצע שדואג למקום פרנסה וחושב איך לכלכל את משפחתו. לכן, גם אם ביום שישי הזה יהיה שקט - אז המעבר יישאר פתוח. לא יהיה שקט - המעבר ייסגר".
שר הביטחון התייחס למתרחש במעבר כרם שלום ואמר כי "במקום הזה עברו מאות ואולי אלף משאיות ביום בימים האחרונים כי היה שקט מוחלט, ולכן יש פה זיקה. ומי שהולך להפר את השקט צריך להבין שהוא הולך גם לסגור את מעבר כרם שלום. המטרה העיקרית של ארגון הטרור חמאס היא השמדת מדינת ישראל, ולכן אני לא חושב שיש לנו על מה לדבר עם חמאס".
ליברמן הבהיר כי "אנחנו מדברים דרך מצרים ודרך אחרים ואת זה מבינים בחמאס - אין ולא תהיה שום התקדמות ולא יהיו שום הסדרים חדשים מעבר למעברים ומרחב הדיג עד לפתרון בסוגיית השבויים והנעדרים. אנחנו צריכים להביא את חמאס להכרה שאם הם רוצים להתקדם לאיזשהו מקום – אז דבר ראשון זה עניין השבויים והנעדרים".
הוא הוסיף כי "חמאס כחמאס זה ארגון טרור. כל עוד הוא לא ויתר על הרעיון המרכזי שלו - השמדת מדינת ישראל - כל עוד הוא לא ויתר על ההתעצמות וכל עוד הוא לא ויתר על ההתנהלות שהיא בלתי סבירה בעליל, גם אותם תקציבים מעטים שהם משיגים, הכול מושקע במנהרות ובייצור רקטות, ואת כל הנושא של הטיפול במים ובחינוך ובבריאות הם משאירים לקהילה הבינלאומית ולאחרים, זה לא מה שאנחנו נקבל ולכן אנחנו נעשה קודם כל כל מה שצריך בהתאם לאינטרס הביטחוני הישראלי".
בשבוע הבא: חמאס צפוי לחתום על הסכם הרגיעה
אחרי פסק זמן של שבוע ועם סיומו של חג הקורבן, צפויה סוגיית ההסדרה ברצועת עזה לשוב לכותרות בימים הקרובים. אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, חמאס צפוי לחתום בשבוע הבא בקהיר על הסכם הרגיעה עם ישראל אחרי כמה סבבים אלימים של רקטות ותקיפות אוויריות.
עקרונות ההסכם כבר הושלמו ולצדדים נותרו רק כמה דרישות מינוריות. מי שצפוי לחתום על ההסכם בשם חמאס הוא סגן מנהיג הארגון סאלח אל-עארורי שנכנס לאחרונה לרצועה תוך הבטחה מצרית שישראל לא תפגע בו. עיקר הדיונים על הרגיעה עם ישראל התנהלו בעזה, כאשר באופן חסר תקדים התכנסה מרבית הזרוע המדינית של חמאס בתוך הרצועה.
הדיונים התנהלו כשברקע עומדת המתיחות ארוכת השנים בין מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר לאל-עארורי. מדובר בשתי דמויות חזקות, כוחניות ומשמעותיות בחמאס, אך בעלות אופי שונה. סינוואר הוא אדם תזזיתי יותר באופיו, חושב ושולף מהבטן, נוטה שלא להתייעץ עם מועצות הארגון ומעדיף לעבוד במנגנונים מצומצמים יותר.
מצד שני, אל-עארורי הוא אדם עם השקפה אסטרטגית יותר לטווח הארוך ששואף תמיד להגיע להישגים כלל-פלסטיניים שחוצים את גבולות תומכי חמאס בלבד. אל-עארורי מסתכל היום בעיקר על ההזדמנויות שעומדות לפתחו של חמאס ביום שאחרי אבו מאזן - כשמטרתו היא השתלטות חמאס על אש"ף ומשם על מושכות ההנהגה הפלסטינית. השקפותיו של אל-אערורי מזכירות אמנם את חזונו של חאלד משעל, אך מדובר באדם נצי הרבה יותר ובעל תודעה ג'יהאדיסטית.
בשיחות שניהלה הנהגת חמאס בעזה סינוואר היה זה שדחף לנקיטת קו נוקשה יותר במשא ומתן על ההסדרה ברצועת עזה ועל הרגיעה מול ישראל. סינוואר התעקש כי המומנטום עשוי להביא להישגים משמעותיים ברצועה. או במילים אחרות - לא להתפשר בדיונים במטרה למקסם את ההקלות שאפשר להשיג לתושבי הרצועה.
אל-עארורי, לעומתו, תמך בגישה המתפשרת יותר, משום שלנגד חזונו לא עומדת רק רצועת עזה (בניגוד לסינוואר שאחראי על עזה בלבד ומעוניין ברווחתה), אלא משהו גדול הרבה יותר. כאמור, הוא כבר סימן את הסתלקותו של אבו מאזן כתאריך יעד להצגת קבלות ההצלחה של חמאס לעם הפלסטיני כולו, למרות שלארגון אין תוכנית פעולה מסודרת ומאורגנת ליום שאחרי הנשיא הפלסטיני.
בין שני היריבים ניצב מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה אשר כל העת מנסה לפשר ביניהם ולמצוא את דרך האמצע. מכיוון שחמאס שמר על איפול כבד של השיחות הפנימיות, קשה לקבוע באופן נחרץ על הגישה שזכתה לתמיכה גדולה יותר. אולם לאור התבטאויות בכירי חמאס על כך שההסכם נמצא בישורת האחרונה, ניתן להניח שהגישה המתפשרת יותר של אל-עארורי היא זו שאומצה.