טראמפ מסתכסך עם דרום אפריקה: "הורגים חוואים לבנים"
הנשיא האמריקני הנחה את מזכיר המדינה פומפאו לבחון את נושא הפקעת הקרקעות של החוואים הלבנים בדרום אפריקה, ואת "שיעור ההרג הגבוה שלהם". הממשלה הדרום אפריקנית מכחישה: "טראמפ התבסס על דיווח שגוי בתקשורת"
ממשלת דרום אפריקה מתחה אתמול (יום ו') ביקורת חריפה על נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בעקבות ציוץ שפרסם בנוגע לדיווח על הפקעת הקרקעות של החוואים הלבנים במדינה ועל שיעור הרצח הגבוה שלהם. טראמפ כתב בחשבון הטוויטר שלו כי הנחה את מזכיר המדינה מייק פומפאו "לבחון מקרוב את ההשתלטויות וההפקעות של אדמות וחוות וכן את ההרג בקנה מידה גבוה של חוואים בדרום אפריקה".
הציוץ של טראמפ פורסם בעקבות דיווח ברשת פוקס ניוז בנוגע לחוואים לבנים במדינה, וגרם לצניחה בערך המטבע המקומי, הרואנד. פוליטיקאים רבים בדרום אפריקה גינו את דבריו של טראמפ, וטענו כי התבסס על מידע שגוי. הממשלה בפרטוריה הודיעה כי תביע את מחאתה בדרכים דיפלומטיות.
דבריו של טראמפ נכתבו בתקופה שבה דיון בנושא קרקעות נחשב לרגיש בדרום אפריקה. הנשיא, סיריל רמפוזה, מקדם חקיקה שתאפשר הפקעת אדמות מחוואים לבנים ללא תשלום פיצויים. הסיבה למהלך היא העובדה כי הלבנים עדיין מחזיקים ברוב הקרקעות במדינה.
"תגובות היסטריות, והצהרות ריקות אינן מועילות", מסר דוברו של הנשיא רמפוזה, והוסיף כי מרבית האזרחים בדרום אפריקה מעוניינים בקיום רפורמה שתסדיר את נושא הקרקעות.
I have asked Secretary of State @SecPompeo to closely study the South Africa land and farm seizures and expropriations and the large scale killing of farmers. “South African Government is now seizing land from white farmers.” @TuckerCarlson @FoxNews
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2018
מאז ביטול משטר האפרטהייד בדרום אפריקה ב-1994 מונהג במדינה מודל של "קונה מרצון, מוכר מרצון" שבמסגרתו המדינה רוכשת חוות מאזרחים לבנים ומוכרת אותן לשחורים. למרות התוכנית, האזרחים הלבנים עדיין מחזיקים ב-72 אחוזים מהאדמות החקלאיות, חרף העובדה כי הם מהווים רק תשעה אחוזים מאוכלוסיית המדינה.
מבקריו של טראמפ האשימו כי דבריו נתנו תוקף לטענות על רדיפתם של חקלאים לבנים בדרום אפריקה, וליבו את את השיח בנושא שמעורר מחלוקת בתוך המדינה ומחוצה לה. פוליטיקאים ימנים במערב תמכו בטענות כי הלבנים אכן נרדפים, בעוד שפוליטיקאים מהשמאל הכחישו כי מדובר בתופעה גורפת וייחסו רציחות ללבנים עצמם. הסטטיסטיקות בנושא מגוונות ואינן שלמות, כשכל אחד מהצדדים עושה בהן שימוש לקידום טענותיו.