צבא גרמניה במצוקת חיילים - ומגייס נערים
גרמניה ביטלה את גיוס החובה, ראתה את הצבא שלה מצטמצם - ומשקיעה מאמצים אדירים בגיוס חיילים, גם אם הם לא בני 18. תוכניות ריאליטי וסרטוני יוטיוב מושכים את הנוער, ומרגיזים פוליטיקאים במדינה שבה קריירה צבאית היא עדיין נושא רגיש
צבא גרמניה מגייס בעזרת תוכניות ריאליטי
צבא גרמניה, הבונדסוור, הגביר משמעותית את מאמצי הגיוס מאז שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים ב-2014. בשנה שעברה הודיעה שתגדיל את מספר החיילים מ-179 אלף ל-198 אלף עד 2024. הלחץ על ברלין להשקיע יותר בצבא מגיע גם מדונלד טראמפ. בחודש שעבר, בכינוס נאט"ו, איים שוושינגטון תפסיק לתמוך בברית הצבאית אם אירופה לא תעמוד בהתחייבות להגדיל את תקציב הביטחון.
כדי למשוך את המתגייסים צבא גרמניה פונה אליהם בקמפיינים ברשת, שסופגים ביקורת של פוליטיקאים מהשמאל ומפעילים למען זכויות הילד. גם יותר מ-70 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה קריירה צבאית היא עדיין נושא רגיש.
אבל הקמפיינים משתלמים. בשנה שעברה 2,128 נערים מתחת לגיל 18 הצטרפו לצבא גרמניה - עלייה של 11.4% לעומת 2016. הנערים מהוים 9% מהמתגייסים החדשים בני ה-18 ומעלה.
צבא גרמניה משקיע המון בסרטונים ברשת בכיכובם של החיילים הנערים. לסרטונים האלה יש יותר מ-64 מיליון צפיות ביוטיוב. לערוץ יש יותר מ-330 אלף עוקבים. באוקטובר עלה מספר הכניסות לאתר של הצבא ב-60%, כששודרה שם סדרת ריאליטי שעקבה אחרי חיילים גרמנים שמשרתים בכוח האו"ם במאלי. הצבא פעיל גם בפייסבוק, באינסטגרם ובסנאפצ'אט.
בסך הכול השקיע הצבא כ-35 מיליון אירו על גיוס בשנה שעברה, יותר מכפול מההשקעה ב-2011 – השנה שבה גיוס החובה בוטל. "הצבא היום הוא צבא התנדבותי, ולכן אני חייב לפנות אל הצעירים כדי לזכות בהם", אמר דובר באגף כוח אדם בצבא גרמניה.
החייל מרלון אמר שלפני הגיוס הוא צפה בסרטוני יוטיוב ובתכנים באתר של צבא גרמניה. הוא היה צריך את הסכמת אמו להצטרף מכיוון שטרם מלאו לו 18. היא הייתה מאושרת שהילד הבלגניסט שלה מתגייס.
המתגייסים מתחת לגיל 18 בגרמניה עוברים טירונות כמו הבוגרים, אבל יש להם הקלות – הם לא שומרים או נוסעים למשימות בחו"ל, ומשתמשים בנשק רק בטירונות. עבור אילקה הופמן, חברת ארגון GEW שמייצג 280 אלף עובדים סוציאליים, מורים ואנשי חינוך אחרים, הצבא חייב להיזהר כשהוא מגייס נערים. "זה לא מקצוע רגיל. באף מקצוע אחר לא מלמדים להרוג, ומתמודדים עם הסכנה של מוות במלחמה. זה היוצא מהכלל", אמרה.
לפי מחקר בהשתתפות 20 אלף תלמידים בגרמניה הצבא נמצא במקום השלישי ברשימת מקומות העבודה האטרקטיביים למסיימי תיכון, אחרי חברת אדידס והמשטרה.