שתף קטע נבחר

יצירת האמנות שתשוגר לחלל, ושמש קטנה לכל דורש

החור השחור של אניש קאפור בלע בן אדם, יצירת האמנות בגודל מגרש כדורגל שתתנפח בחלל, והאמן שפיתח שמש אישית לכל אדם. אמנות בסימן חלל

במהלך החודש נצפו כאן מטרי מטאורים בשפע, ומניסיון - אין כמו לשכב על הגב במדבר ולבהות בחלל ובכוכבים הנופלים. הידיעות של השבוע מתחברות לאווירה הגלקטית.  

 

חור שחור

אדם נפצע כשנפל לתוך מיצב של האמן אניש קאפור. קשה להאשים אותו. כל כך הרבה פרסום היה לצבע השחור ביותר בעולם שקאפור קיבל עליו בלעדיות. כל דבר הצבוע ב-Vanta black נראה כמו חור שחור, כי הוא בולע 99.6% מקרני האור. המיצב של קאפור, המוצג במסגרת תערוכת יחיד במוזיאון בפורטו שבפורטוגל, נמצא בתוך מבנה ארעי בחצר. מדובר בבור בעומק 2.5 מטר, שגם דפנותיו צבועות בשחור ונטה. אבל אותו אדם שנכנס לתוך המבנה חשב, כנראה, שמדובר בעיגול צבוע על הרצפה ופשוט נפל פנימה. לאחר המקרה האיש אושפז והביתן נסגר זמנית כדי לשפר את סדרי הבטיחות.

 

החור השחור יצירת אומנות פורטוגל (צילום: AP, Filipe Braga)
החור השחור של אניש קאפור(צילום: AP, Filipe Braga)

אמנות בחלל

אמנים כבר אינם מסתפקים בכדור הארץ. בחודש הבא תשוגר לחלל יצירת אמנות בשם Orbital reflector, של האמן האמריקני טרבור פגלן. היצירה היומרנית, שאחרי שתנופח בחלל תהיה באורך של מגרש כדורגל, מבקשת לשנות את האופן שבו בני אדם רואים את מקומם בעולם. בפועל, העבודה המנופחת תשוט בחלל במשך כמה שבועות עד שתתפורר בדרך לאטמוספירה. מסלול השיוט הנמוך, והעובדה שהיא מחזירה אור, יגרמו לפסל החלל להיראות כמו כוכב בתנועה. לא כולם עפים על הרעיון. אסטרו-פיזיקאי מהרוורד טוען שזה פרוייקט צעקני, כמו לשים שלט ניאון למישהו מחוץ לחדר השינה. הוא טען שישנם כבר לוויינים בשמיים, שכולם נראים כמו כוכבים, אז מה יוסיף עוד אחד חוץ מעוד תנועה בחלל. תיכף גם שם יהיו פקקים.

 

לטורים נוספים מאת דבי לוזיה ב-ynet:

מי שבה את לב האמן שהצטלם בתחתונים?

קוסמה-מניה: האמנית שגורמת למוזיאונים לקרוס

איך הגיעו 7,506 חביות לאגם בלונדון?

 

שמש קטנה

כבר ב-2012 החל האמן הדני אולאפור אליאסון לפתח את "שמש קטנה" - פרוייקט שמטרתו לספק אנרגיה סולארית למיליארד איש שחיים ללא חשמל. אליאסון ידוע בעבודות העוסקות בסוגיות חברתיות ואקלימיות. הפרוייקט המתמשך מגייס שיתופי פעולה שונים, והשבוע הוצג בקופנהגן, במסגרת יריד האופנה השנתי. עוד היבט מסקרן של עבודת האמן הוא שיתוף פעולה עם איקאה, ליצירת גופי תאורה שפועלים ללא צורך בחשמל במחירים שווים לכל נפש. ניתן לתמוך בפרוייקט השמש הקטנה על ידי רכישת פריטים מתוך חנות הפרוייקט. כמו למשל מנורה סולארית מקורית של אליאסון ב-22 יורו - אחלה מתנה לחג.

 

שמש קטנה (צילום: Kevin Kane/getty images)
אולאפור אליאסון מניף את "שמש קטנה"(צילום: Kevin Kane/getty images)

המלצת השבוע

לא צריך להרחיק לחלל כדי לחוות אירועים חלליים - ממש כאן, במוזיאון פתח תקווה, מתקיימת התערוכה "האטלס הגדול של הדיסאוריינטציה" של האמנית האיטלקיה-צרפתיה טטיאנה טרובה. 

 

"מביטות" - אירוע פופ-אפ פרי שיתוף פעולה בין אמניות ויוצרות חיפאיות המשלב תערוכה וחנות מעצבות יפתח לקהל ב-30 באוגוסט ברחוב הנמל 21 בעיר התחתית בחיפה. בכלל, ממליצה לבקר בחיפה ולצלול אל סצנת האמנות בעיר.

 

וכמובן, אי אפשר בלי כמה מילים על האמן אורי קצנשטיין, שבסוף השבוע מת בפתאומיות מאירוע מוחי בגיל 67. קצנשטיין, בנוסף לכך שהיה מוערך מאוד בעולם האמנות, היה גם מורה אהוב שהשפיע על דורות חדשים של אמנים בגישתו הטוטאלית, באמירותיו הנוקבות ובהתעקשות שלו לא להיצמד לאף סגנון או מדיה. כך למשל, בתערוכה שהוצגה במוזיאון תל-אביב ב-2015, בעקבות זכייתו בפרס סנדל לפיסול, עורר את חמתה של שרת התרבות מירי רגב, שזעמה על אובייקט בצורת צלב קרס שהיה חלק ממיצב פיסולי גדול. בסופו של דבר, לאחר שהסביר לה את כוונתו, היא התרצתה. כבר בתחילת דרכו נודע קצנשטיין בשל עבודות הפרפורמנס הקיצוניות שלו, בהן בין השאר מסמר צלופחים לרצפה או ערך טקסי שתיית דם. בין היתר הוא זכה בפרס דיזינגוף ובפרס הביאנלה לאמנות בבואנוס איירס.

 

מתוך התערוכה Backyard של אורי קצנשטיין ()
מתוך התערוכה Backyard של אורי קצנשטיין. במרכז: הכסא ועליו צלב הקרס

מתוך התערוכה Backyard של אורי קצנשטיין ()
מתוך התערוכה Backyard של אורי קצנשטיין

 

 

 

הכותבת היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אמנות מדי שבוע

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Kevin Kane/getty images
פרויקט "שמש קטנה"
צילום: Kevin Kane/getty images
לאתר ההטבות
מומלצים