שתף קטע נבחר
 

הסכנות בגן שכל הורה צריך להכיר

מבדיקה שנעשתה על ידי מכון התקנים בעשרות גנים פרטיים, עולה כי ב-90% מהם יש ליקויי בטיחות. רגע לפני שהילדים חוזרים או נכנסים לראשונה למסגרת החינוכית - המלצות שיעזרו לכם לבדוק אם הגן של ילדיכם בטוח


צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעוד כמה ימים מתחילה שנת הלימודים. בטיחות הילדים חשובה יותר מכל דבר אחר אבל לא בכל הגנים הסביבה בטוחה לגמרי. "לפני שנתיים הקמנו את מיזם 'הגן הבטוח' שבו יצרנו מפרט בדיקות בשביל לייצר סביבה בטוחה לילדים להורים ולגננות", אומר אמיר גרבצקי, רמ"ד בטיחות גני ילדים במכון התקנים, באולפן ynet. 

 

"איגדנו מספר תקנים שקשורים אך ורק לציוד שהילדים משתמשים בו בגן הילדים, כמו עריסות, מיטות, כיסאות אוכל גבוהים, צעצועים ומתקני החצר, ולקחנו את הסעיפים הרלוונטיים שהם נחשבים סכנות מיידיות, בהם אנחנו בודקים את ליקויי הבטיחות בגן עצמו".

 

ב-90 אחוז מגני הילדים נמצאו ליקויי בטיחות, מדויק?

"זה ב-90 אחוז מ-60-50 הגנים שבדקנו עד כה. יש בהם ליקויים כאלה ואחרים. חשוב להדגיש, אנחנו מבצעים את המבדקים אך ורק בגני ילדים פרטיים, זאת אומרת גנים בהעדר פיקוח. בודקים למשל אם יש מגן אצבעות בדלתות הגן. כמובן גן פרטי, פעוטון או משפחתו שהוסב מבית פרטי לגן, ככל הנראה לא יהיו מגני אצבעות והילד יוכל לקטוע את אצבועתיו או להיפצע מהעדר מגן אצבעות. זה אחד הפרמטרים שאנחנו שמים לב.

 

"בנוסף, אנחנו שמים דגש חזק על מתקני משחק שבורים, נדנדות ומגלשות. הרבה פעמים אנחנו רואים מתקני חצר שהם ליד גדר ואז הילד בעצם מטפס על המתקן, מטפס על הגדר, ונופל. מיטות שבורות, עריסות שיש שם קטיעות אצבעות חלקים קטנים. ילד עד גיל שלוש לא אמור להיות בסביבת חלקים קטנים".

 

גן ילדים (צילום: shutterstock)
לשים לב שהחלקים לא קטנים מדי(צילום: shutterstock)

לאילו דברים הורים וגננות צריכים לשים לב?

"חשוב להקפיד שרוב המוצרים ללא שבר או קרע, שהבובות לא קרועות ויוצא מהן החומר מילוי שאפשר לבלוע אותו. לוודא קיום מנגנון בכל צירי הדלתות, לוודא שקעי חשמל מוסתרים, לוודא שקיימת מערכת גילוי אש, מערכת התרעה או מטפים לכל הפחות.

 

"בנוסף, לוודא שהמיטות והעריסות מתאימות לגילאי הילדים, שהן לא שבורות ושיש תיק עזרה ראשונה. אלו הדברים העיקריים".

 

קראו עוד:

- להתמודד עם מחלת האב ולעלות לכיתה א'

- נקמת האמהות לסוף החופש

- חזרה חלקה ללימודים - כך תעזרו לילדים

 

להתייחס לגן כמו לבית

נופר פינקלשטיין, גננת בגן ילדים "מחוץ לקופסה" בכפר סבא, ממליצה להורים כשהם מגיעים לגן להסתכל עליו כמו על הבית שלהם. "שימו לב אם אתם רואים מדרגה שבורה, חוטים חשופים או כל דבר שבבית הייתם דואגים לתקן באופן מיידי. חשוב להסתכל מסביב ולראות אם יש ליקויים. הגן הוא הבית של הילדים רוב שעות היום, ולכן חייבים להתייחס אליו כבית לכל דבר".   

 

מה את ממליצה להורים שלא נעים להם להעיר על ליקויים שכביכול נראים קטנים ולא חשובים?

"להורים הרבה פעמים לא נעים לומר דברים שעל ליבם, לא רק בתחום הזה, במיוחד הורים צעירים לילדים ראשונים, אבל הכול עניין של גישה ואיך אומרים את הדברים. אם אומרים דברים בצורה נעימה ומתוך כוונה טובה אז אפשר לומר כל דבר, ובטח כשמדובר בענייני בטיחות".

 

פינקלשטיין מציינת שרוב התאונות קורות בבית, לכן צריך לשים לב על כל דבר בבית ובגן ולחשוב מה עלול להיות מסוכן, להפעיל שיקול דעת ולתקן מה שצריך כדי למנוע תאונות.

 

ילדים משחקים (צילום: shutterstock)
לוודא שהבובות לא קרועות(צילום: shutterstock)

למנוע תאונות

"ילדים עד גיל ארבע נמצאים בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר להיפגעות. מבחינה פיזית והתפתחותית הם פגיעים יותר מקבוצות גיל אחרות ולכן זקוקים להשגחה מתמדת", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים. "עוד לפני תחילת שנת הלימודים יש לוודא כי המרחב בו הקטנטנים שוהים מותאם לגילם ובטוח עבורם. אנו ממליצים להורים לשוב ולבדוק את מרחבי הגן באופן קבוע במהלך השנה כדי למנוע סכנות מיותרות".

 

לפי נתוני ארגון "בטרם", בין השנים בין השנים 2008 ועד מרץ 2018 מתו 32 ילדים מגיל לידה עד שלוש כתוצאה מהיפגעות בגני ילדים. מרבית מקרי התמותה אירעו כתוצאה מחנק. מחצית מהילדים שנפטרו היו מתחת לגיל שנה. בנוסף, 6,049 ילדים מגיל לידה עד שלוש הגיעו לחדרי המיון בשל היפגעות במעונות, משפחתונים וגני ילדים. מרבית הפניות למיון היו של ילדים בני שלוש, ורובם כתוצאה מנפילה.

 

 

איך תדעו שהגן בטוח?

דלת ושער הכניסה לגן: על הדלתות והשערים להיות סגורים עם מנגנון נעילה אוטומטי או מנעול כדי למנוע שוטטות ילדים.

 

דלתות פנימיות: משני צדי הדלת ובצירים צריך להיות אביזרי בטיחות למניעת טריקת דלת ופגיעה באצבעות.

 

חלונות: על החלונות להיות סגורים באמצעי להגבלת פתיחת החלון. מתחת לחלון אין למקם ריהוט עליו יכולים הילדים לטפס, כמו שולחן, שידה או כיסא.

 

מדרגות: במידה ויש מדרגות, חייבים להיות שערי בטיחות בראשו ובתחתיתו של גרם המדרגות.

 

ריהוט: ארונות, מדפים ושידות צריכים להיות מקובעים, כך שאין סכנה שיפלו על ילדים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

המטבח: על המטבח להיות מופרד בשער בטיחות משאר חלקי המעון.

 

מים חמים: קומקום או מיחם נמצאים הרחק מהישג ידם של ילדים.

 

חומרי ניקוי: כל החומרים הרעילים והתרופות נמצאים בארון גבוה ונעול.

 

חדרי אמבטיה: בחדר האמבטיה ובשירותים ישנם מגבילי טמפרטורה ל-45 מעלות בכל הברזים.

 

שקעי חשמל: שקעים שאינם בשימוש מכוסים בכיסוי בטיחות.

 

מתקני משחקים: על כל המתקנים לעמוד בתקן, להיות יציבים, תקינים וללא אלתורים ושינויים.

 

צעצועים ומשחקים: על כל המשחקים להתאים לגיל הילדים הצעירים ביותר. לוודא שאין צעצועים או חלקים קטנים, שבורים, קרועים או מתפרקים שעלולים לגרום לחנק.

 

סכנות נוספות: שקיות ובלונים יש להרחיק מהישג ידם של הילדים. לוודא שאין בגן חוטי וילונות, שרשראות וחבלים שעלולים להיכרך סביב הילדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים עד גיל ארבע נמצאים בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר להיפגעות
צילום: shutterstock
מומלצים