10 השאלות שחשוב לשאול לפני שנכנסים לניתוח
אמנם ניתוחים הם שיגרתיים וחלק מהותי מהטיפולים הרפואיים המוצעים לנו, אבל חשוב לדעת כי מדובר בהליך שיש בו לא מעט סיכונים. מה צריך לדעת לפני ההחלטה על ניתוח ואיזה שאלות חשוב לשאול את הרופא?
ניתוחים או הליכים כירורגיים אחרים, הם דבר שבשגרה, ונחשבים בטוחים במידה ונעשים במסגרת מנוסה ומיומנת. עם זאת, לכל הליך כירורגי יש סיכונים שצריך לקחת בחשבון. ניתוחים עלולים להשתבש או להסתבך וכדאי להבין מראש מהם הסיבוכים האפשריים והתוצאות הצפויות.
לפני שמחליטים על כל הליך ניתוחי שהוא, תחילה יש לשוחח עם הרופא ולהבין את המתווה הכללי הכולל את האבחנה הרפואית, את האבחנה המבדלת – האפשרויות האחרות שעולות על הפרק, ואת האופציות הטיפוליות. בסיום המפגש הרפואי יש לבקש סיכום מפגש – את הסיכום הרפואי, בו נמצאת האבחנה והמלצות הטיפול.
חשוב לשאול את הרופא שאלות לגבי ההליך הניתוחי ולא לחשוש מכך. אם אתם לא בטוחים בנוגע להליך ולאבחנה, יש לפנות לרופא אחר על מנת לקבל חוות דעת נוספת, שהיא אופציה חשובה ואפילו קריטית באשר לבחירת ההליך הרפואי ואפילו לתוצאות הטיפול.
בתום המפגש, מומלץ לקרוא בניחותא את הטקסט הרפואי, לוודא שאכן מבינים את המונחים הרפואיים המפורטים, את האבחנה שנקבעה ומהן האופציות האלטרנטיביות העומדות בפני המטופל (במקרים מסוימים הפתרון הניתוחי הוא לאו דווקא הכרחי).
כשתדעו למה לצפות, תרגישו יותר בנוח, הן עם הניתוח והן עם המנתח שלך. לשם כך עליך להתכונן לפגישה עם המנתח ולהגיע מוכן עם רשימת שאלות.
אלו השאלות שחשוב לשאול את הרופא המנתח לפני שניגשים לניתוח:
1) כמה זמן ומה צפוי להתרחש המהלך הניתוח?
ככל שהניתוח קצר יותר, הרי שצפוי מהלך החלמה מהיר יותר. עם זאת, כיום בשיטות ניתוח לפרוסקופיות, הניתוח עשוי לקחת יותר זמן בתהליך הכנת המטופל לניתוח והכנת שדה הניתוח לפרוצדורה.
2) מהם הסיבוכים האפשריים כתוצאה מהניתוח, הן במהלכו והן אחריו?
כל ניתוח טומן בחובו סיכונים, ומומלץ לדעת אותם מראש. הידיעה מצמצת את ממד ההפתעה ועוזרת להתמודד טוב יותר עם הלא צפוי.
3) האם הרופא המנתח יבצע את כל הניתוח בעצמו או שאחד המתמחים ישתתף בביצוע הניתוח?
במערכת הרפואה הציבורית, לרוב אי אפשר לדעת מבעוד מועד מי יהיה המנתח.
4) האם הרופא המנתח עובד עם רופא מרדים מסוים, ואם כן – עם מי? האם אני יכול לבחור את המרדים שלי? האם אפגוש את המרדים ביום שלפני הניתוח?
הצוות המרדים והליך ההרדמה עצמו אינו זוכה למודעות מספקת. לכן חשוב להעלות נושא זה בשיחה מקדימה עם המנתח ואף לדון עם המרדים על המהלך הצפוי.
לנושא ההרדמה, חשוב לברר באם יש הסטוריה רפואית קודמת של הרדמה, או חלילה של סיבוכי הרדמה. במקרים אלה חשוב יותר לידע את המרדים בפרטי המקרה, על מנת להחליט איך להתקדם ולבצע את ההרדמה החוזרת.
5) האם מדובר בניתוח אמבולטורי (ללא אשפוז)? כמה זמן אאלץ להישאר בבית החולים לאחר הניתוח?
שאיפת המערכות הרפואיות היום לצמצם למינימום את משך האשפוז לפני ואחרי הפרוצדורה הרפואית. באופן כללי החלטה זו ראויה וטובה, שכן צמצום משך האשפוז מוריד את השכיחות של זיהומים נרכשים בבית החולים.
6) מהן ההכנות שעליי לבצע לפני הניתוח? האם אני זקוק לבדיקות דם ו/או בדיקת אק"ג או בדיקות אחרות?
יש לוודא, לאשר / לשלול צורך בבדיקות מקדימות; בדיקות שכיחות כוללות: ספירת דם, בדיקת שתן, תפקודי קרישה, צילום חזה, בדיקת אק"ג.
7) האם עליי לקבל אישור מרופא אחר לניתוח, למשל קרדיולוג?
בדיקות מקדימות מטרתן לוודא שמהלך ההרדמה והניתוח יעבור תקין, ללא הפתעות. ייעוצים מקדימים שכיחים דוגמת – אישור רופא המשפחה – לוודא שהרקע הרפואי של המטופל תקין, וללא גורמי סיכון בעייתיים, אישור רופא ריאות – כאשר ברקע יש תחלואת ריאות – דוגמת אסטמה, על מנת לוודא מצב ריאתי תקין טרם הניתוח, אישור קרדיולוג – ועוד.
8) מה צפוי להיות גודל החתך? האם צפוי להיות יותר מחתך אחד? האם הניתוח נעשה באמצעות לפרוסקופ?
ניתוחים לפרוסקופיים מאפשרים החלמה והתאוששות מהירה יותר.
9) האם יידרש טיפול כלשהו לאחר הניתוח? אם כן, איזה סוג טיפול (למשל פיזיותרפיה, טיפול נשימתי וכו') ולכמה זמן?
מומלץ לוודא עם הצוות המנתח, טרם הניתוח מה משך ההתאוששות הצפויה? האם צפוי צורך בפיזיותרפיה – למשך כמה זמן ובאיזה מסגרת?
10) אלו מגבלות יהיו לי לאחר הניתוח ולכמה זמן?
האם צפויות מגבלות פיזיות ואחרות כלשהן?
הכותבת סיגל עצמון היא מנכ"לית מדיקס – חברה לשירותי ניהול מחלה
ומהן 3 השאלות הכי חשובות לשאול רופא בכל ביקור אצלו?