הלירה קרסה – והתיירים נוהרים לטורקיה
ארדואן וטראמפ רבים, הכלכלה הטורקית בצרות, ועבור רבים – זה הזמן לחגיגת קניות: בצל קריסת המטבע המקומי חלה עלייה של 29% במספר התיירים המגיעים לטורקיה, ותורים משתרכים מחוץ לחנויות יוקרה. כמה זמן זה יוכל להימשך?
התיירים חזרו בקיץ הזה לטורקיה בהמוניהם, במידה רבה בגלל הצניחה החדה בערך הלירה הטורקית על רקע חוסר הוודאות הכלכלי והקרע בין אנקרה לארצות הברית.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אין ספק שקריסת הלירה הטורקית והעימות בין טורקיה לארה"ב ליבו את החשש ממשבר כלכלי עמוק ומתמשך, אבל לפחות ענף התיירות, אותו ענף שחווה קשיים בעקבות פיגועי התופת שספגה טורקיה וניסיון ההפיכה בשנת 2016, הוא כעת נקודת אור ומקור חיוני למטבע חוץ עבור הכלכלה המקומית.
קרוב ל-19 מיליון בני אדם – 16 מיליון מהם אזרחים זרים והשאר טורקים החיים בחו"ל – ביקרו בטורקיה בששת החודשים הראשונים של השנה, וזו עלייה של 29% מהתקופה המקבילה אשתקד. עלייה של 29% חלה גם בהכנסות מתיירות, והן עמדו בחצי השנה הראשונה של 2018 על 11 מיליארד דולר. בשבוע שעבר פרסם שר התרבות והתיירות של טורקיה בטוויטר תמונות שלו מבקר באנטליה: "הייתה לנו הזדמנות לפטפט עם תיירים זרים שבחרו בארץ גן העדן שלנו", כתב השר מהמט נורי ארסוי.
מאז ומעולם היה לטורקיה מה להציע לתייר: שמש וחול, אוצרות ארכיאולוגיים, מטבח עשיר ואפשרות לחגיגת קניות. עכשיו כשהאלימות והטלטלה הפוליטית שככו והלירה הגיעה לשפל מול הדולר, לכסף של התיירים הזרים יש ערך רב יותר. זו אחת הסיבות לכך ש-SwimTrek הצליחה למלא את מכסת 200 השחיינים שלה למשחה בדרדנלים ב-30 באוגוסט. עוד מאות משתתפים צפויים לקחת חלק בו.
הקיץ הוא שיא עונת התיירות בטורקיה, ורבים מהמלונות לחופי הים האגאי ולחופי הים התיכון מדווחים על תפוסה מלאה, בין השאר הודות לעובדה שטורקים רבים יוצאים לנפוש בחג הקורבן. גם אם הטורקים מודאגים ממשבר המטבע, רבות מהחופשות שלהם הוזמנו לפני זמן רב, כשהלירה הטורקית הייתה חזקה יותר.
אתר החדשות של העיתון "הורייט" פרסם תמונות של נשיא צרפת לשעבר ניקולא סרקוזי ורעייתו קרלה ברוני על ספינת תענוגות ליד בודרום, וגם נשיא ונצואלה ניקולס מדורו מצא זמן לסייר בארמון טופקפקי באיסטנבול במהלך ביקורו בטורקיה ביולי.
החדשות הטובות הללו לענף התיירות עומדות בניגוד גמור למצבה של הכלכלה הטורקית בכללה. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן טוען כי ארצו נמצאת תחת מתקפה כלכלית, כשכוונתו לסנקציות שהטילה עליה ארה"ב. כלכלנים רבים, לעומת זאת, טוענים כי בעיותיה של טורקיה נובעות מההסתמכות המופרזת שלה על הלוואות לצמיחה מהירה, וכי יש להעלות את שיעור הריבית כדי להציב את האינפלציה תחת שליטה.
אזהרת מסע של המטה ללוחמה בטרור
ממשלת טורקיה מצדה החלה בשנים האחרונות לסבסד טיסות צ'רטר כדי לקדם את התיירות, והיא מתחילה לקרוץ לשוק הסיני. גם מבקרים מרחבי המזרח התיכון באים, וחלקם מיהרו בשבועות האחרונים לחנויות יוקרה כדי לנצל את קריסת הלירה לקניות בזול. המדינה ששולחת הכי הרבה תיירים לטורקיה היא רוסיה – הודות לשיקום היחסים בין המדינות אחרי המשבר שפרץ בעקבות הפלת המטוס הרוסי על-ידי צבא טורקיה ב-2015. גם מגרמניה מגיעים תיירים רבים מבעבר.
עם זאת, מוטב לו למגזר התיירות הטורקי שלא לגלות שאננות. סוגיית הביטחון היא עדיין סיבה לדאגה, ורק בשבוע שעבר נפתחה אש ממכונית נוסעת לעבר שגרירות ארה"ב באנקרה. ביוני השנה הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי מוטב לאזרחים אמריקנים לשקול היטב כל נסיעה לטורקיה בשל החשש מטרור וממעצרים שרירותיים.
חלק מהמלונאים מדווחים על הקלה בעקבות השיפור במצב התיירות, אבל הם עדיין מודאגים מההשפעה שעלולה להיות למלחמה בסוריה השכנה, הסכסוך המתמשך בין טורקיה לכורדים והמבצע הבלתי נגמר של הממשלה נגד מתנגדיה בעקבות ניסיון ההפיכה לפני שנתיים. "אנחנו פשוט לא יודעים מה יקרה", אומר מלונאי אחד, שמבקש להישאר בעילום שם.
בינתיים, עוד עידוד לתיירות המקומית הגיע מהופעתה של הזמרת הקולומביאנית שאקירה באיסטנבול ביולי השנה – ההופעה הראשונה שלה בעיר זה יותר מעשור. לפי גורמים בענף התיירות הטורקי, כמה אלפי תיירים מחו"ל באו לאיסטנבול כדי לצפות בהופעה. "זה לקח יותר מדי זמן", אמר שקירה לקהל שהריע לה. "נחמד לחזור לכאן".
לישראלים נזכיר כי המטה ללוחמה בטרור פרסם אזהרת מסע חמורה לנוסעים לטורקיה, וזו עודנה בתוקף. לפי האזהרה יש סיכון מיידי לפיגועים, והאיום תקף לכל מוקדי התיירות במדינה. המטה ללוחמה בטרור ממליץ להימנע מביקורים בטורקיה ולצאת ממנה בהקדם האפשרי.