במערכה הבאה בצפון: בתי חולים יוקמו בעומק שטח האויב
גורם צבאי טוען שבשל התרבות האיומים על מסוקים, ובהתאם להערכה שהכוחות יפעלו הרחק מהגבול, צה"ל ישתמש במבני "אויב" להקמת בתי חולים. בנוסף: כל גדוד יחוזק באחים ואחיות שיוסמכו כלוחמים. הציוד הרפואי יגיע באמצעות רחפן ענק. צה"ל: אין מחסור ברופאים ביחידות קרביות
במסגרת הכנה לקראת מלחמה עתידית בצפון נערך צה"ל להצלת פצועים בעומק שטח האויב: לפיכך יתבצעו יותר טיפולים מצילי חיים, ובהם ניתוחי שטח, בטרם פינוי הנפגעים לבית חולים בישראל. הסיבות לכך הן התרבות האיומים על מסוקי חיל האוויר והמרחק הניכר מהגבול שבו יימצאו הכוחות, והמשמעות בפועל היא שצה"ל ישתמש במבני "אויב" כדי להקים בהם בתי חולים שדה ויפרוס בשטחים מוגנים מאהלי רפואה, הרחק מהגבול.
את שינוי התפיסה מטמיעים חיל הרפואה ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה לצוות הקרב החטיבתי החדש, המכונה בצבא "גדעון", והוא מיושם בהדרגה בשתי אוגדות החוד הסדירות: אוגדה 36 (ובתוכה חטיבות 7, 188, גולני ועוד), ובהמשך באוגדה 162 (גבעתי, נח"ל ו-401).
לפי נתוני חיל הרפואה ניתן להציל 90% מהפצועים קשה במידה שהדימום - סיבה מרכזית לתמותה בקרב - ייעצר מוקדם. חלק מהדימום הוא פנימי, ולכן בצה"ל הושלמה הסדרת טיפול מהיר ופינוי יעיל של פצועים משטח האויב, בתום עבודת מטה מקיפה שהוביל האלוף יוסי בכר.
תרגול של אוגדה 36 בצפון:
לפי מסקנות עבודת המטה, מטפלים בכירים בשטח ברמת פרמדיק ורופא יחוזקו באחים ובאחיות שיוכשרו לצוות הרפואי הקדמי בכל גדוד, לאחר שנמצא כי רופא במצב אמת עוסק במטלות פחות רפואיות במקום לטפל בפצוע. מחזור ראשון של עשרות אחים ואחיות יחל את לימודיו במסלול עתודה באוקטובר הקרוב, במימון משותף לצה"ל ולמשרד הבריאות. בסיום שלוש שנות לימוד ישרתו האחיות והאחים (שיוסמכו כלוחמים לכל דבר) ביחידות הקרביות.
לצוותים אלה יחולק ציוד ניטור קטן הכולל חיישנים שיודבקו לגוף הפצוע ויעבירו לצוות את מדדיו העדכניים כמו נתוני א.ק.ג. בנוסף, כוחות הרפואה הקדמיים יוכלו לקבל ציוד מציל חיים נוסף באמצעות רחפן לוגיסטי ענק, שנושא מטען של עד 40 ק"ג, לטווח של 8-7 ק"מ. הרחפן, שמנוסה בימים אלה בתרגיל של אוגדה 36 בצפון, התרסק פעם אחת בגלל הפעלה לקויה, אך צפוי להשתלב במערכה גם אם תפרוץ בקרוב. הציוד לצוות הרפואי המחוזק בכל גדוד יכלול גם משקפי מציאות רבודה המאפשרים התייעצות ויזואלית אונליין של הרופא בשטח האויב עם מומחה בשטח הארץ.
קצין בכיר באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) אמר בשיחה עם כתבים שאמנם יש מחסור ב-18% מתקני הרופאים בצה"ל, אך הוא קיים בעיקר ביחידות העורפיות וביחידות הקרביות התפוסה מלאה. הפער ביחידות העורפיות מתמלא באמצעות רופאים אזרחיים שצה"ל שוכר.
מסקנה מרכזית בסוגיית פינוי הפצועים נוגעת לדרך שבה פינו עד כה פצועים משדה הקרב, לרוב באמצעות שני נגמ"שים שהוגדרו לכך מראש, בפיקודו של קצין לא אורגני לכוח. במסגרת השינוי, בחטיבות הסדירות המתמרנות תהיה פלוגת "פת"ן", בפיקוד רב-סרן ששימש בעברו כסמג"ד, ותהיה אחראית על פינוי, אספקה וניוד הכוחות בכל חטיבה.
האימון בצפון:
לצדה תפעל יחידה נוספת לניהול משימות הפינוי בראייה כוללת בכל חטיבה. כחלק מההתאמות הלוגיסטיות לצוות הקרב החטיבתי (צק"ח) "גדעון", הוחלט עוד כי בחטיבות המתמרנות הסדירות יהיה משאיות חדשות בלבד, חלקן בלתי מאוישות. כחלק ממהלך זה נגרטו השנה 1,600 משאיות ישנות שהיו איטיות ומסרבלות את תנועת הכוחות.
תפיסת הצק"ח החדשה מבוססת בצה"ל על השקעה בכוחות המתמרנים במלחמה לפי סדר עדיפות ודיפרנציאליות, כפי שקבע הרמטכ"ל גדי איזנקוט. המשמעות: אוגדות החוד בצה"ל, בעיקר הסדירות (36, 162 והאוגדה המובחרת 98), יקבלו יותר משאבים ואמצעים חדישים, מתקדמים וממוגנים, ובהן יוטמעו קודם תפיסות הלחימה החדשות. אחריהן, בעשור הבא, תתבטא השקעה עוקבת ומדורגת גם בחטיבות המילואים, הגם שאלה מהוות את המסה הקריטית של הכוחות הלוחמים בצה"ל.
"אוגדות המילואים לא כל כך מאחור", הסביר בכיר באט"ל. "יש להן ציוד מתקדם לכל לוחם ונחליף להן גם אמצעי לחימה כמו אמצעים לראיית לילה. אנחנו פועלים לפי החלטה".
הקצין הבכיר הדף את טענות נציב קבילות חיילים, אלוף (מיל') יצחק בריק, שקבע שיש ירידה גבוהה במוטיבציה של קצינים בדרגות נמוכות וביניים לשרת וכפועל יוצא של זה נפגעת מוכנות הצבא למלחמה הבאה: "יש דברים שאני לא מקבל בדו"ח נקח"ל. לנו יש נתונים אחרים. יש שיחות לעשות עם אנשי קבע, יש ביקורות ויש סקרים. בסקר גדול שעשינו השנה בקרב 3,300 מהנדסים בצה"ל עלה למשל שכ-80% מהם הביעו שביעות רצון כללית משירות הקבע שלהם. זה לא משבר".
יחד עם זאת, לפי הסקר, כמחצית מהנשאלים הביעו חוסר שביעות רצון משכרם בצבא וכ-30% הביעו חוסר שביעות רצון מעומס העבודה המוטל עליהם לצד 62% שהביעו מוכנות להמשיך לשרת בצבא. בתוך כך, בצה"ל טרם השלימו את תחקיר שתי תקריות הצליפה שאירעו בגבול עזה בחודשים האחרונים וגרמו לפציעתו של קצין צה"ל ולהריגתו של לוחם גבעתי, סמ"ר אביב לוי ז"ל. לפי קצין בכיר בצה"ל, "המיגון הקרמי שלבשו השניים בשני המקרים עמד מעל לציפיות בעמידותו".