שבוע ללימודים: אי ודאות לגבי הסעות תלמידי החינוך המיוחד
כ-100 אלף בעלי צרכים מיוחדים יפתחו את שנת הלימודים ורבים עדיין אינם יודעים כיצד יגיעו למוסדות החינוך. במגזר החרדי, שהחל את שנת הלימודים לפני כשלושה שבועות, כבר מרגישים את הבעיה. משרד החינוך: "האחריות של הרשויות המקומיות". השלטון המקומי: "המשרד מתעקש שלא לעדכן את המחירים"
משרד החינוך והשלטון המקומי מחליף האשמות - ומי נפגע? הילדים הלומדים בחינוך המיוחד: ביום ראשון הקרוב צפויה להיפתח שנת הלימודים, ובעלי צרכים מיוחדים רבים מבין 100 אלף תלמידי החינוך המיוחד - עדיין לא יודעים אם יופעלו לטובתם הסעות למוסדות החינוך. זאת על רקע העובדה שילדי החינוך המיוחד במגזר החרדי כבר פתחו את שנת הלימודים ב-8 באוגוסט, ורבים מהם טוענים שסוגיית ההסעות טרם הוסדרה.
תלמידים בחינוך המיוחד נעזרים בהסעות בין השאר בשל המחסור המשמעותי בכיתות לימוד, המחייב לעתים נסיעה למוסדות לימוד בערים שבהן הם אינן מתגוררים - כשלפעמים מדובר בנסיעות של עשרות קילומטרים ביום. על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, תלמידים הלומדים ממרחק יותר משני קילומטרים מבתיהם, או כאלה הסובלים ממוגבלות שכלית התפתחותית, שיתוק מוחין, אוטיזם או מגבלות פיזיות קשות - זכאים להסעות. בדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מיוני האחרון נכתב: "ההסעות בחינוך המיוחד מעוררות זה שנים קשיים ניכרים הקשורים בבטיחות בהסעות, בליווי בהסעות, בחוסר תיאום בין הרשויות המקומיות...".
עד לרגע זה, בחלק מהרשויות המקומיות ההורים עוד לא יודעים את מועד ומקום האיסוף, את פרטי הנהג, המלווה ואת מסלול הנסיעה. "אנחנו לא יודעים איך להיערך", אומרת דורית בקאל, אם לילד עם צרכים מיוחדים מבת ים. "אני צריכה לדעת, למשל, עם מי הבן שלי עולה להסעה ועם איזה נהג. האם הוא ייסע עם אותם ילדים כמו בשנה שעברה או לא? באיזו שעה הוא צריך לחכות למטה? מה מסלול ההסעה? אני רוצה לדעת שהכול מתנהל כמו שצריך. אנחנו שישה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים ואין לנו שום מידע".
נפתלי גלעד מרמת גן, אב לילד עם צרכים מיוחדים הלומד במסגרת חרדית, מספר שבשל הקדמת מועד פתיחת שנת הלימודים בבית הספר של בנו בפתח תקווה - הוא נאלץ להסיעו בכוחות עצמו. "מקומם שלא הודיעו לנו בזמן ולא נתנו לנו להיערך", הוא מספר. "מגיעה לילד הסעה ובסופו של דבר אנחנו מסיעים אותו. אני לא מצליח להשיג אף אחד ממשרד החינוך והתשובות שאנחנו מקבלים עמומות במקרה הטוב".
אבי מימרן, איש תקשורת מהמגזר החרדי ואב לילד אוטיסט, מוסיף: "בערים שאינן חרדיות בלבד העיריות כנראה לא יישרו קו עם החלטת משרד החינוך לגבי תאריך החזרה של החרדים ללימודים, ולכן עוד אין בכולן הסעות. ברשויות החרדיות התאימו את מערך ההסעות לתאריך החדש. בערים שאינן רק חרדיות אומרים להורים שלא מוכנים להקדים את ההסעות. משהו במערכת החינוך המיוחד עובד בצורה מסורבלת ומיושנת. זה מתסכל".
גם בעמותת אלו"ט טוענים שילדי החינוך המיוחד במגזר החרדי מתמודדים עם בעיות בהסעות. "ההסעות של תלמידים עם אוטיזם מהוות סוגיה כאובה", אומר ראש תחום חינוך בעמותה, שחר בר יהודה. "אחד הקשיים המהותיים של ילדים עם אוטיזם הוא המחסור בשגרה ומעברים. ילד שצריך להתרגל מחדש לשנת הלימודים ולהסעה צריך לעבור עבודת הכנה מקיפה - לדעת מי הנהג, מתי הוא יגיע והיכן הוא יישב. ללא ההכנה כזו תלמיד עם אוטיזם יחווה את ההסעה ככאוס עוד טרם התחיל יום הלימודים בבית הספר ויתקשה להיות נינוח ופנוי ללמידה בהמשך היום".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ארגון ותיאום הסעות תלמידים הם באחריות הרשויות המקומיות".
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "משרד החינוך לא מאשר לפרסם את תוצאות המכרזים של המסיעים, מפני שהמשרד מתעקש שלא לעדכן את המחירים על מנת שלא לשלם יותר במסגרת אחוז ההשתתפות שלו. על מנת שלא לחבל בפתיחת שנת הלימודים, על משרד החינוך לטפל לאלתר בפערי העלויות".