שתף קטע נבחר

השיפוצניק נעלם באמצע העבודה? כך תיזהרו מחאפרים

קבלן השיפוצים נעלם בלי לתקן ליקויים? שילמתם את כל הכסף ואתם מאוכזבים? שני ניסיונות חקיקה ינסו להילחם בתופעה. מהם השינויים בענף, מהי הביקורת עליהם וכיצד תוכלו להקטין את הסיכון לאכזבה? בדקנו

השיפוץ הסתיים ואתם סובלים מנזילות מים, רטיבות בקירות ופיצוצי צנרת? ענף השיפוצים שמגלגל מדי שנה 6 מיליארד שקל על תחזוקה ושיפוץ במשקי הבית, וכולל לא פחות מ-300 אלף שיפוצים של בתי-אב, סובל מתדמית גרועה ומתלונות צרכניות רבות. חלקן מגיעות לבתי-משפט וחלקן מסתיימות במפח נפש מצד דיירים ששילמו ממיטב כספם ויצאו בנזק כספי ועם עוגמת נפש.

 

שני שינויים בענף

כחלק מהמלחמות בתופעות הקשות שבענף זה בחודשים האחרונים חלו שני שינויים, אשר כדאי להיות מודעים אליהם לפני שמתחילים בשיפוץ.

 

האחד, קידום מהלך לרישום קבלנים המבצעים שיפוצים בהיקף קטן. מהלך המשותף למשרד הבינוי והשיכון ולהתאחדות קבלני השיפוצים, מתוך רצון להסדיר את הענף. הדבר יאפשר רישום של עשרת אלפים קבלני שיפוצים, לצורך קבלת רישיון. המשמעות: לצרכן יהיה גורם אליו יוכל לפנות במקרה של ליקויים, הפרת הנוהג המקובל בתחום ועוד. כמו כן, עצם האפשרות לבחירה בקבלן רשום, תעלה את רף המקצועיות בענף, תחייב אותם לעבור בחינות מקצועיות, ריענון נהלי בטיחות בעבודה ובאופן כללי יהיו תחת פיקוח ובקרה של רשם הקבלנים.

 

השני, שנמצא עדיין בשלבי חקיקה, הוא לחייב כל קבלן שיפוצים (בין אם הוא רשום בפנקס הקבלנים ובין אם לא), לתת אחריות של שנה לפחות על עבודות שיפוצים בהיקף של 44 אלף שקל ומעלה.

 

. (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי ההצעה, אשר הוגשה על-ידי ח"כ רועי פולקמן (כולנו), במשך תקופת האחריות יחויב קבלן השיפוצים לבצע תיקון ליקויים ללא תשלום ובתוך זמן סביר. החידוש המשמעותי לטובת הצרכן בחוק זה, הוא שאם עד היום חובת ההוכחה על גרימת הנזק חלה על הצרכן, הרי שכעת היא תחול על הקבלן. כלומר, הוא יהיה זה שיידרש להוכיח שלא הוא הגורם לנזק.

 

חובת ההוכחה, היא עניין הקריטי הרבה לפני שמגיעים לבית-משפט. היא למעשה מונעת מראש פעמים רבות את הצורך להגיש תביעה. כשקבלן ידע שחובת ההוכחה היא עליו, הדבר לכשעצמו יגרום לו לקחת על עצמו אחריות גדולה יותר ולא להתחמק ממנה.

 

בבתי-המשפט שאלת חובת הוכחת הנזק, היא שפעמים רבות מכריעה את גורל התביעה. הצרכנים, שלרוב אין להם מומחיות להוכיח מה הסיבות שגרמו לנזק, ושהדבר כרוך בהזמנת חוות-דעת מקצועיות והוצאות כספיות, שספק אם יוחזרו להם – לעתים מראש מוותרים ומשלמים את המחיר של עבודה רשלנית או בלתי מקצועית.

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

מה המצב החוקי כיום ומה משמעות הרישיון?

"על פי המצב החוקי כיום, קבלן המבצע עבודות שיפוצים בהיקף של מעל 45 אלף שקל, חייב להיות רשום בפנקס הקבלנים", מסבירים במשרד הבינוי והשיכון. "לפני מספר חודשים התבצע תיקון בתקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, לפיו גם קבלני שיפוצים המבצעים עבודות בהיקף של עד 350 אלף שקל יוכלו להירשם בפנקס הקבלנים ולקבל רישיון. מהלך זה צפוי להקטין את תופעת ה'חאפרים' בענף השיפוצים, מכיוון שאותם קבלני שיפוצים בהיקפים נמוכים יותר, יהיו גם רשום בפנקס הקבלנים ונתונים לפיקוח של רשם הקבלנים".

 

באילו מקרים ניתן לקחת מהם את הרישיון ובאיזה הליך?

"חוק רישום קבלנים קובע תנאים לביטול רישום כאשר הקבלן פושט רגל, מורשע בעבירה הקבועה בתקנות או הפר את הנוהג המקובל במקצוע. בין הסנקציות: במסגרת שימוע הרשם רשאי להטיל אמצעי משמעת כולל התראה, נזיפה, קנס, התליית רישיון ובמקרים מסוימים גם ביטול הרישום".

 

מה המשמעות של לקיחת הרישיון מהם? הרי הם יוכלו להמשיך לעבוד בענף השיפוצים.

"המשמעות של שלילת הרישיון היא שהם לא יורשו לבצע עבודות בהיקף העולה על 45 אלף שקל. מעבר לכך, הם לא יורשו להשתתף במכרזים המתנים השתתפות ברישיון קבלן".

 

מה ההמלצות שלכם לצרכן המשפץ ומעוניין להגן על עצמו?

"חשוב להקפיד להעסיק קבלן רשום בלבד, לוודא שרישיון הקבלן המוצג הוא על שם הקבלן ולוודא את תוקפו של הרישיון באתר האינטרנט של רשם הקבלנים. כמו כן, ניתן לברר פרטים אודות הקבלן באינטרנט ועם לקוחות קודמים".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מדוע לחייב באחריות רק בשיפוץ של מעל 44 אלף שקל?

לגבי הצעת החוק, שטרם התקבלה ומתייחסת למתן האחריות, הרי שהביקורת מתייחסת לגובה הסכום. על אף שהצעת החוק מבורכת ומגנה בצורה טובה יותר על הצרכנים, הרי שהיא עושה זאת רק בסכומים גבוהים יחסית של שיפוץ.

 

הבעיה: מרבית האנשים ישפצו את ביתם רק פעם או פעמיים במהלך חייהם. לעומת זאת, שיפוצים קלים יותר (החלפת מטבח, שיפוץ גבס, הנמכת תקרה או החלפת אמבטיה) – יכולים לעלות כמה עשרות אלפי שקלים, אך לא לעמוד ברף הנדרש על פי חוק, שהוא כאמור 44 אלף שקל.

 

"לגבי הסכום שקבוע בהצעת החוק, מדוע לא להוריד אותו ל-עשרת אלפים שקל? גם זה סכום משמעותי וראוי שקבלן השיפוצים ייקח אחריות על העבודה שביצע", אומר ארז סתר, מנכ"ל אתר "המקצוענים". "מעבר לכך, הפתרון הוא לא רק בחובה להעניק אחריות. אני חושב שכמו שלחשמלאי יש חובת רישיון וסנקציה שהרישיון יכול להישלל ממנו, צריך שגם לקבלני שיפוצים תהיה חובת רישיון.

 

"ההתייחסות של המדינה לענף צריכה להיות כמו ההתייחסות לרישיון נהיגה. הרי גם בשיפוץ קטן יחסית, בהיקף של 20 אלף שקל, תקרה שמותקנת בצורה לא מקצועית יכולה לקרוס ולגרום לנזק בגוף וברכוש. להעביר הצעת חוק שתשלח את הצרכן אל בית-המשפט (עם או בלי נטל הוכחה) זה עדיין לא לפתור את הבעיה מהשורש. זו בהחלט התקדמות, והמהלכים מבורכים כי הם מעוררים את הצרכנים לדעת מה הזכויות שלהם, אבל עדיין זה לא מספיק".

 

"גם קבלן שעושה עבודה בהיקף נמוך יותר צריך לתת אחריות, אך מדובר בצעד ראשון", אמר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים. "ההצעה תייצר שקיפות ותעודד את הציבור לעבוד עם שיפוצניקים שיבהירו את עניין האחריות".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ח"כ פולקמן, לגבי הביקורת שמתייחסת להיעדר חובת הרישיון בתחום, מה עמדתך?

"אני עוסק בנושא הדיור ובנושאים צרכניים, ואני חושב שלעניין הרישיון הרי שזו החלטה של מידתיות הסיכון. מדינת ישראל החליטה שאין חובה להזמין קבלן שיפוצים בעל רישיון לצורך ביצוע עבודות שיפוץ קטנות. עם כל הכבוד, לא כל צביעה של קיר או החלפה של צינור באמבטיה מצריכה רישיון. זה אינטרס של הצרכן בסופו של יום להזמין קבלן רשום ולדעת שיש גוף מקצועי מאחוריו. זה יכול להיות אתר אינטרנט שמאגד בעלי מקצוע, איגוד מקצועי או כל גורם שיכול להטיל עליו סנקציות".

 

לדבריו, "לגבי הצעת החוק שעוסקת בחובת אחריות, הרי שבהתחלה הייתה דרישה שהיא תחול רק על קבלנים רשומים. הסיבה שלא נעתרנו לכך, היא כדי שהחוק יחול על כל קבלן באשר הוא שמבצע עבודה בהיקף מסוים. בכך, נעודד צרכנים לדרוש את מה שמגיע להם ונחייב את הארגונים המאגדים לעבודה שיש בה לקיחת אחריות. עד היום לא הייתה שום הגדרה לחובה של אחריות וזה נקבע בחוזה של הדייר מול הקבלן או בקבלה שהוא נתן לך. ואז, במקרה של ליקוי או נזק, זה הצרכן תלוי ברצונו הטוב של הקבלן. אם, לאחר שהחוק יעבור, הקבלן לא יעניק אחריות בכתב של שנה, יחול עליו חוק המכר שיחייב אותו לתת אחריות בהיקף של שנתיים עד 5 שנים. ואז, זה בהחלט יהיה אינטרס שלו להעלות זאת על הכתב, ולהתייצב לבצע את התיקונים".

 

ומה לגבי הביקורת על כך שראוי שגם בשיפוץ בסכום נמוך מ-45 אלף שקל תינתן אחריות?

"נבחן את גובה רף האחריות בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית".

 

כך תגנו על עצמכם בחוזה מול קבלן השיפוצים  

עד שהחוק יתקבל, אם בכלל, מה כדאי לצרכן שמעוניין להקטין את הסיכוי שימצא את עצמו ללא כתובת וללא אחריות לתיקון ליקויים?

סתר: "עריכת חוזה היא עניין קריטי בעיני. חוזה שמפרט את כל שלבי העבודה, עם מפרט שמתייחס לחומרים, לכתבי כמויות וללוחות-זמנים לביצוע ולתשלום כבר שם את הצרכן במקום טוב יותר. חשוב לשלם רק על פי קצב ההתקדמות ולהשאיר תשלום משמעותי לסיום, כדי שהכוח יישאר בידי הצרכן. בחוזה כדאי מאוד להוסיף סעיף של פיצוי מוסכם.

 

"כמו כן, במהלך השיפוץ חשוב לגלות מעורבות, לתעד בתמונות מה היה לפני ומה אחרי, כדי שבמידת הצורך יהיו תמונות להוכחה. לתעד את כל הפעמים שבהם משולם כסף, לא להסכים לשלם ללא חשבונית. עדיף לחסוך בצבע ובנברשת, אבל לא את המע"מ. זה שם את הצרכן במקום מאוד לא טוב במקרה של תקלות בהמשך, פוגע לו באחריות וביכולת ההוכחה שלו בעתיד".

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  


פורסם לראשונה 04/09/2018 09:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים