שתף קטע נבחר
 

מיגרנה: למה ישראלים ונשים סובלים יותר?

גם אם לא חוויתם התקף מיגרנה מעולם, אתם ודאי מכירים אנשים שסובלים מהמחלה שמשתקת את חייהם של יותר ממיליון ישראלים. איך נוצרת מיגרנה, מהו ההבדל בין מיגרנה לכאב ראש, איך מאבחנים מיגרנה ולמה נשים סובלות יותר? שאלות ותשובות על מיגרנה עם ד"ר עובד דניאל וד"ר ליאור ברוך. כתבה שנייה בסדרה

 

 

 

אחראית תוכן וידאו: קרין לויט; עריכה וקריאייטיב: בן שפייר; צילום: חגי דקל; הפקה: מיכאלה חזני

 

יותר ממיליון ישראלים סובלים ממיגרנה - אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, שמשפיעה על חייהם של נשים, ילדים וגברים. זו מחלה משונה, שהאבחון שלה נעשה רק על ידי תיאור הסימפטומים, הגורמים להיווצרותה הם בגדר סברה בלבד, והיא יכולה לבוא לביטוי בדרכים שונות. בהתאם לכך גם הטיפול במיגרנה נמצא כל הזמן בשלבי ניסוי ופיתוח, וסוג טיפול שמתאים לחולה אחד לא יתאים בהכרח לחולה אחר, על אף ששניהם אובחנו עם אותה מחלה.  

 

המשותף לכל מי שסובל ממיגרנה הוא בלי שום ספק האופן שבו ההתקף, שיכול להימשך בין מספר שעות לשלושה ימים, פשוט מנטרל את חיי היומיום ומאלץ את האדם להפסיק בבת אחת את כל מה שהוא עושה ולברוח "להתחבא" בחדר שקט, רצוי חשוך, ובעיקר לא לדבר עם אף אחד.

 

מיגרנה (צילום: shutterstock)
רק לברוח ולהתחבא. מיגרנה(צילום: shutterstock)
 

המידע הבא מיועד לאנשים שמישהו קרוב אליהם סובל ממיגרנה, כאלה שאובחנו עם המחלה בעצמם או למי ששומעת לעיתים מחבר לעבודה, או חברה ללימודים, את המשפט "יש לי מיגרנה", וחושבת שמדובר ב"סתם עוד כאב ראש" ושאפשר פשוט לקחת כדור וזה עובר.

 

 את המידע סיפק לנו בריאיון ד"ר עובד דניאל, מומחה בנוירולוגיה ומנהל המרפאה לכאבי ראש ופנים במרכז הרפואי רמת אביב, שיזם השנה כנס בינלאומי בנושא. את החלק על הקשר המובהק שבין מיגרנה לבין נשים תרמה ד"ר ליאור ברוך - מתמחה ברפואת משפחה ובעלת האתר "לבריאותה", שעוסק ברפואה מנקודת מבט פמיניסטית.

 

מהי מיגרנה?

מיגרנה מוגדרת למעשה ככאבי ראש בעוצמה גבוהה שמגיעים בהתקפים, ולרוב יהיו מלווים בתסמינים נוספים כמו בחילות, הקאות, רגישות לאור ולרעש ועוד. בדרך כלל הכאב מורגש בצד אחד של הראש, בצורת פעימות. כל התקף נמשך בין 4 ל-72 שעות, וכדור רגיל כמו אקמול או אדוויל לא יפחית אותו כלל.

 

>> לכתבה הראשונה בסדרה: 

"כמו צירי לידה בראש": לנסות לתאר מיגרנה

  

איך נוצרת מיגרנה?

אם פעם חשבו שמדובר בהתכווצות והתרחבות של כלי דם במוח, כיום מרבית המומחים סבורים שמדובר בהתפתחות של דלקת בקצות העצבים של כלי הדם בקרומי המוח. עדיין לא ידוע מהי בדיוק הסיבה להיווצרות הדלקת הזו, אבל החלבונים שמשתתפים בתהליך הדלקתי כבר זוהו, והעיקרי שבהם הוא CGRP - Calcitonin gene related peptide.

 

ידוע גם שמיגרנה היא מחלה תורשתית - והסיכון של קרוב משפחה מדרגה ראשונה למיגרנה הוא 60% - ושיש טריגרים שעלולים לגרום להתפתחות התקף והופעתו, בהם חסך שינה, עודף שינה, סטרס, מאמץ גופני, צום, דילוג על ארוחות וסוגי מזון מסוימים, בהם יין אדום, גבינה צהובה ושוקולד.

 

מיגרנה (איור: shutterstock)
דלקת בקצות העצבים של כלי הדם בקרומי המוח. מיגרנה(איור: shutterstock)
  

מהו ההבדל בין מיגרנה לבין כאב ראש רגיל?

כאב הראש הוא אחד התסמינים של מיגרנה, ויהיה מלווה בשלל תסמינים נוספים, והתקף של מיגרנה הוא התקף מנטרל. האדם שחווה התקף אינו מסוגל לתפקד. הוא צריך להיכנס לחדר חשוך ולשכב עד שההתקף חולף. העוצמה של הכאב היא גבוהה מאוד והוא מלווה, כאמור, בבחילות, הקאות, סנוור מאור ורגישות לרעש. כאב ראש רגיל, לעומת זאת, הוא כאב טורדני אמנם, אבל שאפשר להמשיך לתפקד איתו, ולרוב יופחת או ייעלם באמצעות משככי כאבים מהסוג המוכר והנפוץ.

 

אילו סוגי מיגרנה קיימים?

מיגרנה עם אאורה – מדובר במעין "סימן מקדים" שמבשר על בואו של התקף מיגרנה. האאורה הטיפוסית מתבטאת בהפרעות בשדה הראייה - הבזקים או נקודות שחורות שלעיתים מתפשטות. לעיתים היא מלווה בקושי בדיבור ובהפרעות תחושה בגפיים. האאורה נמשכת בין 20 דקות לחצי שעה לפני התקף מיגרנה. כ-20% מכלל הסובלים ממיגרנה חווים את הסימן הזה.

 

מיגרנה בלי אאורה – רוב הסובלים ממיגרנה (כ-80%) לא יחוו את האאורה כסימן מקדים ויסבלו מהסימנים המזוהים עם המחלה ללא ליווי של תסמיני האאורה.

 

מיגרנה המיפלגית – סוג מיגרנה שיודעים לזהות את הגן שאחראי לו, ושמתרחש בעיקר אצל ילדים. האאורה שלה מתבטאת בשיתוק של חצי גוף - יד ורגל - שנמשך שעות או אפילו ימים, ולאחריו מופיע כאב ראש חזק.

 

מיגרנה כרונית – מיגרנה מוגדרת ככרונית אם האדם סובל ממיגרנה מעל 15 ימים בכל חודש. מדובר ביותר מחצי מהחיים שבו מתרחשות הפרעה תפקודית מהותית וירידה ניכרת באיכות החיים. החולים במיגרנה כרונית צורכים הרבה משככי כאבים, שגורמים גם הם להחמרה בכאבי הראש, מה שיוצר מעין מעגל קסמים של כאב. לעיתים החולים מתמכרים למשככי כאבים ונאלצים להתאשפז לצורך גמילה, שמשתקת את הגוף בדומה לגמילה מסמים. השכיחות של סוג המיגרנה הזה באוכלוסייה הוא 2%.

 

יין ושוקולד (צילום: shutterstock)
יין ושוקולד. טריגרים נפוצים(צילום: shutterstock)

מיגרנה מנסטרואלית – מיגרנה הורמונלית, שתוקפת בעיקר בימים שלפני הופעת הווסת אצל נשים, ויכולה להימשך גם כשלושה ימים לתוך ימי הווסת. המיגרנה המנסטרואלית קשורה לירידה ברמות האסטרוגן בגוף, ולכן היא שכיחה גם בגיל המעבר. כ-2% מהנשים סובלות מסוג זה של מיגרנה.

 

כמה אנשים סובלים ממיגרנה בישראל?

השכיחות של מיגרנה בעולם עומדת על כ-13%, ובישראל היא מעט גבוהה יותר ועומדת על 16%-15% שהם כ-1.2 מיליון בני אדם. 1%-2% מהישראלים, כ-100 אלף בני אדם, סובלים ממיגרנה כרונית. ההסבר המקובל לשיעור הגבוה יחסית בקרב ישראלים הוא הטריגרים הנפוצים - בעיקר סטרס וחילופי עונות, שמתעתעים בגוף וגורמים להתקפים. כדי לסבר את האוזן, שיעור הסובלים ממיגרנה בטורקיה, למשל, עומד על כ-20% מהאוכלוסייה.

 

מי בקבוצת סיכון?

מי שקרוב משפחה שלו מדרגה ראשונה סובל ממיגרנה: למי שאחד מהוריו סובל ממיגרנה יש סיכוי של 60% ללקות במחלה, ומי ששני הוריו סובלים ממנה - סיכוייו עולים ל-80%.

 

נשים (פירוט בהמשך).

 

איך מאבחנים מיגרנה?

האבחנה היא בעיקר קלינית, בצורה של אנמנזה (תשאול ובדיקה של המטופל/ת על ידי הרופא/ה), ואינה מסתמכת על סמן ביולוגי. הרופאים נסמכים על תיאור של ההתקפים על ידי המטופלים עצמם ומתייחסים בין השאר לאורך ההתקפים המתוארים, האופי של הכאב והתופעות שמתלוות אליו. בעת התשאול הרפואי נשאלים כמובן גם על רקע משפחתי.

 

נשים סובלות יותר

כ-17% מהנשים לאחר גיל ההתבגרות יחוו מיגרנה בחייהן, לעומת 6% בלבד מהגברים. עד גיל ההתבגרות אין הבדל בשכיחות בין בנים לבנות, והיא עומדת על 2.5%-4% בשני המינים. מכאן התפתחה ההשערה שיש קשר בין מיגרנה לבין הורמונים נקביים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון, שהדומיננטיות שלהם עולה במהלך ההתבגרות המינית אצל בנות.

 

בנוסף, אצל נערות רבות המיגרנה הראשונה מופיעה סמוך לגיל תחילת הווסת, חלק מהנשים סובלות מהחמרה בתסמינים בנקודות זמן קבועות במחזור החודשי, וחלק מהנשים דווקא נהנות מירידה בעוצמת המיגרנה בזמן ההיריון ולאחר הפסקת הווסת (מנופאוזה).

 

תקופת הווסת נמצאת במקום השני ברשימת הטריגרים הנפוצים למיגרנה, והיא מעוררת מיגרנה אצל עד 65% מהנשים. התסמינים בזמן הווסת נוטים להיות חמורים יותר בעוצמתם, ארוכים וקשים יותר לטיפול.

 

הווסת היא אחד הטריגרים המשמעותיים להתקפי מיגרנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הווסת היא אחד הטריגרים המשמעותיים להתקפי מיגרנה(צילום: shutterstock)
 

איך מונעים מיגרנה?

ההמלצה מספר אחת היא לשמור על שגרה קבועה, ממש כמו משטר צבאי, כדי להימנע ממיגרנה. השגרה הקבועה כוללת שלוש ארוחות מסודרות ביום, הימנעות מדילוג על ארוחות ושינה ויקיצה בשעות קבועות. חשוב להשאיר את רמת הסוכר בגוף קבועה, וכל יציאה קטנה מהשגרה החמורה הזו עלולה לעורר התקף. יש להימנע כמובן מהטריגרים האישיים של כל מטופל ומטופלת, ובעיקר מסוגי מזון שידועים כמעוררי התקף.

 

בכתבות הבאה בסדרה: כל הטיפולים שעוזרים, החידושים בתחום הטיפול, מעוררי המיגרנה ואיך תוכלו לעזור לעצמכם להימנע מההתקף הבא.

 

 

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקף מיגרנה. כאב בלתי נסבל בעוצמתו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים