שתף קטע נבחר

 

אונס, קעקועים וצלבי קרס: פרשות המין של מרוקו

לפי סקר, 62% מהגברים במרוקו חושבים שאישה צריכה לקבל בהבנה אלימות כדי לשמור על אחדות המשפחה. שתי פרשות מהשבוע האחרון – חטיפה ואונס קבוצתי של נערה במשך חודשיים ומעצר כוכב פופ מרוקני בגלל אונס בצרפת – מאלצות את החברה המרוקנית לשבור טאבו, ולדבר על זה

מרוקו ואיתה העולם הערבי מזועזעים בימים האחרונים מסיפורה של חדיג'ה, נערה בת 17 שלדבריה נחטפה ועברה במשך חודשיים התעללות מצד שוביה, שכללה מעשי אונס קבוצתיים וקִעקוע של גופה – בין השאר בצלב קרס.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מרוקו אונס חדיג'ה סערה בעולם הערבי ()
הקעקועים על אחת מידיה של הנערה. "התעוררתי והייתי נפוחה"
מרוקו אונס חדיג'ה סערה בעולם הערבי ()

הנערה סיפרה כי שני גברים חטפו אותה באיומי סכין מפתח ביתה של דודתה בחודש הרמדאן, ואז מכרו אותה לגברים אחרים בתמורה לכסף או לסמים. היא סיפרה שבמקום המסתור שאליו הועברה היו יותר מעשרה גברים, ושהשובים אנסו אותה בתורות, כיבו עליה סיגריות וצרבו את גופה במתכת חמה. "ניסיתי לברוח כמה פעמים, אבל לא הצלחתי", סיפרה. "לא אסלח להם, הם הרסו לי את החיים".

 

חדיג'ה מספרת כי האנסים הלעיטו אותה בסמים שגרמו לה לאבד את ההכרה לכמה ימים. את קעקוע גופה היא לא מצליחה לשחזר: "אני לא זוכרת את היום שבו זה קרה כי התעוררתי בבוקר וגיליתי שהידיים שלי נפוחות. זה היה נורא. בכיתי אבל לאף אחד לא היה אכפת. לא היו להם רחמים". לדבריה האנסים לא אפשרו לה לאכול או להתקלח.

מרוקו אונס חדיג'ה סערה בעולם הערבי ()
הרשת תומכת. קריקטורת הזדהות עם הנערה חדיג'ה

הנערה סיפרה כי בסופו של דבר הצליח אביה לדבר בטלפון עם אחד החוטפים ושכנע אותו לשחרר אותה בתמורה לכך שלא יתלונן במשטרה. כששוחררה – ניגש להתלונן במשטרה בעצמה. משטרת מרוקו עצרה 14 חשודים במעורבות במעשה, ושימוע אמור להיערך להם ב-6 בספטמבר. העצורים טוענים להגנתם כי אמה של הנערה סרסרה בה וכי חדיג'ה הכירה אותם והצטרפה אליהם מרצונה.

 

סיפורה של חדיג'ה הוליד גל הזדהות ומחאה ברשתות החברתיות. גולשים בעולם הערבי והמוסלמי משתמשים בהשטגים "צדק לחדיג'ה" ו"כולנו חדיג'ה" ומציעים תמיכה וסיוע. בין השאר היו מי שהציעו לממן לחדיג'ה טיפולים להסרת קעקועים. אחד מהם, תושב תוניסיה, יצר קשר עם המשפחה והציעה להעביר את הנערה לארצו כדי להסיר את הקעקועים על חשבונו בסטודיו מקומי. עשרות אלפים חתמו על עצומה מקוונת לאות תמיכה בחדיג'ה, ופעילים פתחו בקמפיין גיוס כספים עבורה.

 

המלך שילם לעורכי הדין של האנס

לפי שעה ממשלת מרוקו אינה מגיבה על הפרשה. חוסיין הרשי, נשיא ההתאחדות המרוקנית להגנה על זכויות אדם, הזהיר כי יש להתייחס בספקנות מסוימת לעדותה של הנערה. בשיחת טלפון עם סוכנות הידיעות AP טען כי הנערה מוכרת בעירה כמי שקשורה למשתמשי סמים. אמם של שניים מהחשודים אמרה לאתר אינטרנט מרוקני כי הנערה ברחה מהבית בידיעת הוריה ולעתים קרובות באה לביתה כדי לבקר את שני בניה. סעדי, עובד סיוע מקומי, טען מנגד כי שום נסיבות אינן יכולות להצדיק את האונס לכאורה של הנערה. "היא קטינה. היא אומרת שהתעללו בה ואנסו אותה. חייבים להתייחס ברצינות לדבריה".

סעד למג'רד זמר מרוקו מרוקאי מרוקני מואשם ב אונס צרפת (צילום: AFP)
סעד למג'רד. יותר מ-650 מיליון צפיות ביוטיוב(צילום: AFP)

פרשת חדיג'ה היא לא פרשת ההתעללות המינית היחידה שמעסיקה את מרוקו בימים אלה. ביום ראשון השבוע נעצר בצרפת כוכב הפופ המרוקני סעד למג'רד, החשוד שאנס אישה בסן טרופז שבריביירה הצרפתית. זו הפעם השלישית בתוך שמונה שנים שלמג'רד, אשר זכה ליותר מ-650 מיליון צפיות ביוטיוב וליותר מ-6.6 מיליון עוקבים באינסטגרם, נעצר בגין תקיפה מינית, ושלשום הוגש נגדו כתב אישום. עם מעריצי הזמר בן ה-33 נמנית גם משפחת המלוכה של מרוקו, והמלך מוחמד השישי אף העניק לו בשנת 2015 את העיטור הלאומי הגבוה ביותר. המלך אף שילם בעצמו לעורכי דינו של למג'רד.

 

למג'רד כבר נעצר באוקטובר 2016 בגין תקיפה מינית נגד צרפתייה בת 20 במלון יוקרה בשאנז אליזה. הוגש נגדו כתב אישום בגין אונס בנסיבות מחמירות ותקיפה, אך התיק טרם נידון בבית המשפט. בשנת 2010 הוא הואשם בברוקלין, ניו יורק, ב-21 סעיפים של אונס, התעללות מינית, תקיפה מינית ותקיפה נגד אישה. הוא הפקיד דמי ערבות וברח מהמדינה, ובשנת 2016 כתב האישום נגדו בוטל אחרי שהאישה הפסיקה לשתף פעולה עם הרשויות.

סעד למג'רד זמר מרוקו מרוקאי מרוקני מואשם ב אונס צרפת (צילום: AFP)
הכוכב של משפחת המלוכה נאשם באונס. סעד למג'רד(צילום: AFP)

מרוקו נחשבת למדינה של איסלאם מתון, אבל אלימות נגד נשים היא עדיין תופעה נרחבת בה ויש טאבו על העיסוק בה. בפברואר השנה אישר הפרלמנט המרוקני אחרי שנים של ציפייה חוק למלחמה באלימות נגד נשים. החוק כולל הכרה לראשונה אי פעם בכמה סוגים של התעללות ומטיל אחריות פלילית על הנוקטים כמה סוגים של אלימות במשפחה, אבל מבקריו טוענים כי הוא עדיין מסויג מדי.

 

בסקר של סוכנות של האו"ם לשיפור מעמד האישה שנערך לפני שנתיים ברבאט בירת מרוקו ובכמה ערים סמוכות אמרו 41% מהגברים שהשתתפו כי הם סבורים שתמיכה כספית באישה מצדיקה אונס מצד הבעל. יותר מ-50% הודו כי הם מתעללים בנשותיהם, ו-15% הודו שהשתמשו באלימות פיזית נגד נשים. לפי הסקר, 62% מהגברים סבורים שנשים צריכות לקבל בהבנה אלימות כדי לשמר את אחדות המשפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור לאות הזדהות עם חדיג'ה
מומלצים