ההשתלטות הרוסית במזרח התיכון: שיעורי בלט בלבנון
"אנחנו לא רוצים שצרפת וארה"ב יהיו היחידות שנוכחות בלבנון - רוסיה היא מדינה חשובה גם כן", אומרת מורה לרוסית באחד משלושת מרכזי התרבות החדשים שנפתחו בלבנון בחודשים האחרונים. חוקר מסביר: "הרחבת ההשפעה - חלק מהאסטרטגיה לחיזוק הנוכחות הרוסית במזרח התיכון"
רוסיה כבר כבשה את לבה של סוריה מוכת המלחמה באמצעות ההתערבות הצבאית העצומה שלה - וכעת עוברת ללבנון השכנה, בעזרת טקטיקות אחרות: לימוד התרבות הרוסית. רק בחודשים האחרונים נפתחו שלושה מרכזי תרבות רוסית-לבנונית ברחבי המדינה, בסיוע של השגרירות הרוסית בביירות. במרכזים לומדים תלמידים ותלמידות בכל הגילאים בלט, את השפה הרוסית ועוד.
לשנוא את ישראל ולדעת רוסית: תוכנית הלימודים של אסד
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בכיתה במרכז התרבות בעלאיי שבצפון לבנון, תלמידים בשיעור רוסית חוזרים באיטיות אחר המורה שמלמדת אותם מילות נימוס בסיסיות. המורה, גלינה פבלובה, מספרת כי היא מקווה ששפת האם שלה תתחבב על הלבנונים, שמלבד ערבית מדברים לרוב צרפתית או אנגלית. "אנחנו לא רוצים שצרפת וארצות הברית יהיו היחידות שנוכחות בלבנון - רוסיה היא מדינה חשובה מאוד גם כן", היא אומרת.
לימוד התרבות הרוסית, פיתוח פרויקטים עסקיים ודיפלומטיה קלאסית - רוסיה משתמשת בכל הכלים כדי לתפוס אחיזה במדינה. "הרחבת ההשפעה היא חלק מהאסטרטגיה לחיזוק הנוכחות של רוסיה במזרח התיכון", אומר עימאד ריזק, שעומד בראש מכון לחקר אסטרטגיה ותקשורת.
הקשרים בין מוסקבה לביירות התחזקו במהלך שנות ה-50' עם עליית השמאל בלבנון, והתרופפו לאחר התפרקות ברית המועצות. "לבנון, שמזוהה עם המערב, היא בהחלט חלק מהתכנון הרחב של רוסיה להנדס מחדש את השלטון העולמי", אומר ג'וליאן נוסטי, שחוקר את פעולותיה של רוסיה במזרח התיכון. "המטרה - לזרז כינון סדר עולמי חדש פוסט-המערב", הוא מוסיף.
המרכזים התרבותיים נפתחים, ולצד זאת רוסיה הגדילה את מספר המלגות שהיא מעניקה לסטודנטים לבנונים באוניברסיטאות, ומעמיקה את הקשרים הכלכליים בין המדינות. רוסיה כמעט הכפילה את שווי הסחורות שהיא מייצאת ללבנון - מכ-420 מיליון דולרים בשנת 2012 - ל-770 מיליון בשנה שעברה. כך לפי נתוני המכס בלבנון.
שתי המדינות מנהלות שיחות בנוגע לפתיחת "מסדרון ירוק" - מסלול לייצוא תוצרת חקלאית לבנונית לרוסיה. נובהטק, אחת מחברות הגז הטבעיות הגדולות ברוסיה, צפויה להתחיל לחפש גז טבעי לחופי לבנון, כבר בשנה הבאה.
התכנון הרוסי מתאים לביירות - שמנסה לקבל סיוע חיצוני כדי לרומם את הכלכלה שלה. שר החוץ הלבנוני ג'ובראן באסיל ביקר באחרונה במוסקבה כדי לעודד חברות עסקיות לקחת חלק בעסקים עתידיים במדינה. בחודש אפריל האחרון קיימה המדינה כנס תורמים לטובת שיפור השירותים הציבוריים - והצליחה לגייס 11 מיליארד דולרים. "אנחנו מקווים לעודד את הרוסים לקחת חלק בפרויקט גדול לחידוש התשתיות בלבנון", אומר ז'אק סאראף, שעומד בראש מועצת עסקי לבנון-רוסיה. "בנוסף, עסקים רוסיים מתכוונים להשתקע בצפון לבנון - לקראת השיקום הצפוי של סוריה", הסביר. הוא הוסיף כי התהליך אינו פשוט - חברות רוסיות וסוריות עומדות מול סנקציות אירופיות ואמריקניות, שהותירו בנקים בלבנון ספקנים לגבי העבודה עמם.