"אל תלחיצו": עצות של ילדים להורים לשנת הלימודים
תשחררו קצת אך גם תהיו עם יד על הדופק, תנו לילדים להתמודד אבל תעזרו אם הם מתקשים ואל תפנו למורה ללא הסכמתם. רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, בני הנוער מסבירים להורים מה עוזר להם וממה עדיף שתמנעו
שנת הלימודים מתחילה ביום ראשון ואנחנו רוצים שהילדים יצליחו ויהנו מהשנה עד כמה שאפשר, אבל עד כמה זה תלוי בנו? האם להזכיר להם ללמוד למבחן או לשחרר? לדבר עם המורה כשקשה להם או לתת להם להסתדר בעצמם? דילמות שלא תמיד התשובה עליהן היא חד משמעית ולכן ביקשנו מחמישה בני נוער לתת לנו עצות שיעזרו גם להורים לצלוח את השנה.
תהיו מעורבים בחיים שלנו
"תשחררו קצת", מייעצת גליה ראובני (15) מיבנה שעולה לכיתה י'. "תתעניינו, תשאלו מה שלומנו, תהיו עם היד על הדופק, קחו אותנו לשיחה, אבל תלמדו לשחרר ולסמוך עלינו. תהיו מעורבים, מעודכנים במה שקורה, תהיו שם בשבילנו. אמא שלי למשל היא בדיוק ככה, מצד אחד קצת שמרנית ומצד שני משחררת, הכול באיזון הנכון".
מה הטעות הכי גדולה שלהורים יש נטייה לעשות?
"הם עושים פאדיחות ליד חברים, לכן אל תצעקו, תעירו הערות לא נעימות. זה פחות נעים למי שיושב מהצד ובטח לחבר".
הקו האדום, לדבריה של ראובני הוא דווקא בצ'ופרים: "הורים חושבים שהם עושים טוב, כשהם קונים מתנות כשהילד שלהם מצליח במבחן ואני דווקא חושבת הפוך, חשוב שהוא ילמד מתוך רצון ולא בגלל מתנה. זו אחריות שלו".
יש משהו שהיית רוצה לשנות?
"אני שוכחת המון, טלפון, מפתחות. האחריות היא שלי וההורים מנסים לתזכר אותי כמה שאפשר. עדיין, אם אשכח מפתח של הבית כשאחזור מבית ספר, אני לא מצפה שהם יעזבו הכול ויבואו במיוחד, אז אני לומדת למצוא פתרונות, הולכת לסבתא שלי, לחברות, לומדת להסתדר".
תרגיעו לפני מבחנים
"חשוב לי לדעת שההורים כאן בשבילי", משתף מורן גלנטי (13) מיד חנה שבעמק חפר. "אם ילד יושב על תרגיל כמה דקות ולא מצליח, שווה להתייעץ עם ההורים. תעזרו אם אנחנו לא מבינים, תחזקו קצת לפני מבחנים אבל תאפשרו לנו להתמודד ותבינו שהאחריות היא קודם כל שלנו, אל תעשו בשבילנו".
גלנטי מוסיף - "תהיו מעודכנים, שימו לב אם המורה כתב הערה ואם יש קושי, תשקיעו עוד זמן ותחזקו את הילד. אם יש מבחן, תשאלו את הילד אם התכונן. הכי חשוב שהילד ידע שההורה שם בשבילו".
יש לך דוגמה?
"המחנכת הקודמת שלי הייתה מצלמת שיעורים ושולחת להורים, זו דרך טובה בעיניי לפקח מרחוק. הילדים מצד אחד לא מרגישים שההורים שלהם שוטרים, מצד שני, ההורים מספיק מעודכנים מה הילדים למדו ומה השיעורים".
לדבריו של גלנטי, אחת הטעויות שההורים עושים היא לקבוע עבור הילד לוחות זמנים, מתי ללמוד למבחן ומתי להכין עבודה. "זה מלחיץ, בייחוד אם העבודה משותפת עם חברים. אל תקבעו עבורנו, תשאלו".
מה כן חשוב לעשות?
"פעם אחת ביום תשאלו 'הכנת שיעורים? קבלת תשובות למבחן? התכוננת? צריך עזרה?' לפני מבחן למשל תעזרו לו להתכונן, תכינו לו תרגילים, אבל חשוב שתעברו על החומר לפני, כדי להיזכר, להבין באיזו שיטה לומדים. תציעו עוד דרכים לפתור תרגיל כדי שנוכל לבחור איזו שיטה הכי קלה לנו לפתור.
"לחץ הוא גורם עיקרי לכישלון ולכן תרגיעו לפני מבחן משפטים כמו 'זה רק מבחן' וגם 'כל תוצאה מתקבלת' או 'יהיו הרבה מבחנים ואתם תצליחו'. תעודדו את הילד. אני למשל נגד פרס אחרי מבחן, אני חושב שזה צריך לבוא מהילד".
קראו עוד:
- 8 שלבים שיעזרו לילד להשתלב בגן
- לונה גל ושק שינה בכנרת - החופש של ההורים
- "ערימת הכביסה נודדת באופן מסתורי בבית"
עזרו לנו להפחית לחצים
"לפעמים אני רוצה שההורים שלי קצת יותר ינדנדו לי", משתפת מיה פודקמיין (17.5) מפתח-תקווה שעולה לכיתה י"ב. "אני מאוד אחראית, הציונים שלי גבוהים, ההורים שלי סומכים עליי מאוד וזה נפלא, אבל הייתי שמחה שישאלו יותר ושיעזרו לי להפיג לקחים ולחצים. אם ההורים מרגישים שהילד לומד יותר מדי, תעזרו לו להשתחרר".
פודקמיין ממליצה להורים לא לקחת כמובן מאליו ציונים או התקדמות. "תמיד כיף כשמחמיאים, זה מחזק ומקדם למרות שאני יודעת שהם גאים בי, מאמינים בי, אבל כשאומרים את זה בקול, זה תמיד נותן מרץ להמשיך להצליח ולהתקדם. לא לקחת כמובן מאליו את ההישגים, להגיד הרבה בקול 'אני גאה בך' וגם כל הכבוד'.
"לימודים יחד הם גם סוג של זמן איכות בעיני. אני אוהבת לשאול את אמא שלי שאלה כי תמיד זה מתגלגל לנושאים מעמיקים יותר ולשיחות נפש. אנחנו יושבות יחד, מתעניינות, מקשקשות. בכלל, לזכור שגם תלמידים טובים צריכים חיזוק. לא להציע עזרה רק כשהילד מתקשה, זה יכול להיות בונוס, צ'ופר עבורו.
"בנוסף, חשוב לבדוק שהכול בסדר, שהלחץ לא משפיע. לעזור להפיג מתחים אם צריך, אם הם מרגישים שהוא לומד יותר מדי, לעזור לו להשתחרר".
מה אסור לעשות?
"לא לדבר עם המורה, לא לעקוף תלמיד. חשוב שהורים יאפשרו לילד לדבר ולהתמודד. הוא זה שצריך לערער על ציון, אם צריך. אני רוצה ללמוד לפתור את הבעיות שלי בעצמי, אני חושבת שזו הכנה לחיים. אם לא אסתדר, אפנה אליהם אבל קודם אני".
עוד טעות שהורים עושים, לדבריה של פוקדמיין, היא לדבר עם הורים אחרים על משהו שקרה ואז מתגלגל כמו כדור שלג: "לפעמים הורים מדברים עם הורים אחרים, מתערבים ובונים תיאוריה לא קיימת. הם שומעים שתי מילים ממה שהילד שלהם אמר, פונים להורה אחר וההתכתבות גולשת למשהו שלא קרה, לכן תמיד להבין עם הילד שלכם עד הסוף, לדבר איתו ולהתעקש לראות את התמונה כולה מעיניו של הילד שלכם, לא להסתפק בכמה מילים.
"הדבר הכי חשוב - תהנו מהשנה הזו, תזכרו איך כילדים הרגשתם בתחילת השנה, תחשבו איך הייתם כילדים, ככה תזדהו איתם ותדעו איך לחזק אותם".
אל תכינו שיעורים במקומנו
"אני חושב שההורים צריכים לתת לילדים את החופש שלנו, לא להחליט על הכול, לסמוך עלינו, לא לשלוט וזה כדי שנהיה בוגרים, נדע להיות עצמאיים יותר", אומר גיא שאול (12) מכפר סבא שעולה לכיתה ז'.
"עדיף שהורים לא יכינו את השיעורים עבור הילדים שלהם, אחרת איך ילמדו בעצמם? כן חשוב שיהיו לידם, יתקנו אם יש טעויות, ילמדו, יכוונו, אבל לא להכין במקומם".
ממה עוד היית ממליץ להימנע?
"לא להלחיץ. אם יש עוד יומיים מבחן או עבודה גדולה להגיש, לאפשר לנו לנהל את הזמן ,לא לנדנד ולהגיד "לך לעבוד או לך ללמוד". כשאני מכין בקצב שלי, בזמן שלי, אני ניגש לעבודה בצורה נעימה, רגועה יותר והתוצאה בוודאות תהיה טובה יותר".
מה ההורים שלך עשו השנה שעזר לך מאוד?
"אמא שלי מאוד מסודרת. במהלך השנה היא עזרה לי לסדר כל ערב מערכת בתיק. היה קל להתארגן בבוקר כשהתיק מוכן ומאורגן ולא שכחתי דבר. לכן הייתי שמח שהיא תעזור לי גם השנה. אבא שלי קם מוקדם מאוד ומכין לי ולאחותי סנדוויצ'ים טעימים, כל פעם הוא מפתיע אותנו, הוא מצליח תמיד לקלוע.
לא כל הילדים נולדו לקבל 100
"תאפשרו לילדים שלכם למצוא איזון בין הלימודים לפעילויות אחר הצהריים", אומרת שקד אברמוביץ (16) מחולון שעולה לכיתה י"א. "אני למשל מאוד עמוסה, יו"ר מועצת התלמידים והנוער של חולון ויו"ר מועצת התלמידים והנוער של מחוז תל אביב ואני גם רוקדת. לכן אני חושבת שמלבד הלימודים, חשוב שההורים יעזרו לטפח צדדים אחרים. חשוב לכבד ולקדם את הילדים גם מחוץ ללימודים. גם לימודים לא פורמליים עוזרים בחיים ואפשר להצטיין בעוד תחומים".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
מסר נוסף שיש לאברמוביץ הוא שלהורים יהיו ציפיות ריאליות מהילדים, יכירו את החוזקות והחולשות, יקבלו את הילדים כמו שהם. "לא כולם נולדו לקבל 100 בחמש יחידות מתמטיקה. כן לאתגר, לעזור, למשוך כלפי מעלה אבל תכירו את הילד שלכם. יש הורים שרוצים שהילד שלהם יהיה רופא אבל הוא רוצה ללמוד מדעי הרוח. תכבדו את הבחירות שלו. אם משהו מפריע לכם בהתנהגות שלנו, תביעו דעתכם אבל אל תקבעו עבורנו ובעיקר אל תעשו במקומנו".
מה אסור לעשות?
"אל תפחדו לתת לילדים לטעות. תקשיבו להם, לדעות שלהם, גם אם היא מנוגדת לדעת ההורים, גם אם חושבים שזו שטות או לא נכון. אפשר להעיר, אבל לא בצורה שופטת.
"אני רוצה שהבחירה תהיה שלי, ואם היא לא נכונה, זה בסדר לטעות ובטח לא להגיד 'אמרתי לך'. מטעויות כולם לומדים ואפילו כישלון הוא מנוף למידה לכן חשוב, גם ברגעים קשים לא להוריד או להנמיך את הילד, כי כשאנחנו טועים, זה בדיוק הזמן אנחנו צריכים את ההורים שלנו, שיחזקו אותנו, ילמדו אותנו".
איפה ההורים יכולים לעזור?
"ללמד בני נוער, לפרגן להם ולא לעשות במקומם. כן להביע דעה, אבל לקבל את העובדה שיש לנו דעה משלנו. להקשיב לנו. לא ללחוץ ולא לקחת אותנו ללב, אנחנו בכל זאת מתבגרים".