חקירות? רווחי הבנקים ממשיכים לעלות: כמעט 5 מיליארד שקל במחצית
למרות החקירות שמנהלות הרשויות האמריקניות כנגד בנק הפועלים ומזרחי טפחות וההפרשות שנאלצו לבצע בגינן, סיכום הדוחות הכספיים למחצית הראשונה של השנה מעלה כי הכנסות הריבית של חמשת הבנקים הגדולים זינקו ביותר מ-10% ל-15.6 מיליארד שקל והרווח גדל לכמעט 5 מיליארד שקלים
הרווח הנקי המצרפי של חמשת הבנקים הגדולים במחצית הראשונה של 2018 הסתכם ב- 4.83 מיליארד שקל, גידול של כ-3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מסיכום הדוחות הכספיים של הבנקים.
סך ההכנסות של הבנקים הסתכמו בששת החודשים הראשונים של השנה ב-23.2 מיליארד שקל.
עמלות בסך יותר מ-6 מיליארד שקל
מהנתונים עולה כי הבנקים הגדילו באופן ניכר את הכנסותיהם מריביות בגין ההלוואות שנטל הציבור במהלך השנה האחרונה. כך הוסיפו הבנקים להכנסותיהם כמיליארד וחצי שקל מריביות שגבו במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ואלו הסתכמו ב-15.6 מיליארד שקל. מדובר בגידול של יותר מ-10% בהכנסות מריבית (נטו).
סך העמלות שגבו חמשת הבנקים הגדולים הסתכם במחצית ב-6.6 מיליארד שקל והוצאות השכר בבנקים עמדו בתקופה זו על 8 מיליארד שקל.
למרות הפגיעה ברווחי בנק מזרחי טפחות, ברקע ההפרשה הגדולה שנאלץ לבצע בגין החקירות המתנהלות נגדו בארה"ב, הבנקים ככלל רשמו עלייה ברווח. עם זאת, חלוקת הדיבידנדים בבנקים תצטמצם, כאשר הן בנק הפועלים והן מזרחי לא יחלקו דיבידנד, ברקע החקירות, סכום שהיה יכול להגיע יחד לכ-500 מיליון שקל.
נגד בנק הפועלים ומזרחי טפחות מנהלים הרשויות בארה"ב חקירה בגין חשדות לסיוע להעלמות מס של לקוחות. בנק הפועלים הפריש עד כה סכום של 365 מיליון דולר בגין החקירות וכן נמנע מלחלק כאמור דיבידנד בגין רווחי הרבעון השני. על פי הערכות שונות, גובה הקנס של פועלים, כולל הוצאות משפטיות נלוות, צפוי להגיע לכ-2.2 מיליארד שקל ואף יותר.
בנק מזרחי-טפחות, שקיבל הצעה ממשרד המשפטים האמריקני לשלם קנס של 342 מיליון דולר כדי לסגור את הסיפור, וסירב, הפריש עד כה 161 מיליון דולר וכן הפסיק חלוקת דיבידנד לפחות עד תחילת שנת 2019.
למרות האופטימיות שמנסים לשדר במזרחי, ההערכות הן שגם במקרה הזה, סכום הקנס צפוי להיות גבוה בהרבה מההפרשות שנעשו עד כה ואף גבוה מההצעה האמריקנית.
נזכיר כי בסוף שנת 2014 נקנס בנק לאומי בסכום שהגיע לכ-1.3 מיליארד שקל, בגין פרשיות דומות של סיוע להעלמות מס.
על פי הערכות אנליסטים, סך ההוצאות של הבנקים - פועלים, מזרחי ולאומי בגין פרשת העלמות המס, צפוי להגיע ליותר מ-5 מיליארד שקל.