שתף קטע נבחר
 

דווקא יש הדתה בבתי ספר. וזה אפילו הוכח

מכון מחקר בדק ספרי לימוד ואיכשהו הגיע למסקנה שהטענות לשטיפת מוח יהודית במערכת החינוך הן מגוחכות. לא ברור איך הוא התעלם מהעמותות של האיחוד הלאומי, מהחדירה של חב"ד ומשיטת התקצוב של נפתלי בנט

 

נפתלי בנט (צילום: מוטי קמחי)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: מוטי קמחי)

כך מייצרים פייק ניוז: מכון מחקר, כנראה מכובד, עורך מחקר בספרי לימוד. רוב עניינו בבדיקת המצב בבתי הספר קשור לחינוך לאהבת או שנאת האחר – במקרה שלנו הערבים. בשולי המאמר מצוינת בכמה מילים הסתייגות מקיום הדתה בספרי הלימוד, והכותרת זועקת שהטענות על קיום הדתה הן מגוחכות. המחקר עדיין לא פורסם ולכן לא ברור מה המתודות שבהן הוא השתמש, אילו ספרים הוא בדק וכיצד הוא מגדיר הדתה. אבל אין טעם לחכות לתוצאות האלו כדי לשפוט בנושא.

 

 

הפורום החילוני פרסם בשנה שעברה מחקר משלו שבו נקראו יותר מ-100 ספרי לימוד לבתי הספר היסודיים והוצגו בהם הקטעים המהווים הדתה. אולי מדובר במחקר מוטה – תטענו? זה לא רלוונטי, כי כל חומרי הגלם שלו הועלו לרשת, לא רק התוצאות. זה אומר שכל אדם, אפילו אם הוא לא חוקר במכון מחקר מהולל, יכול לעיין בביקורת על ספר זה או אחר, לבחון את ההפניות לעמודים הרלוונטיים בספר הזה, לפתוח את ספר הלימוד ולבדוק אם כצעקתה. העלינו הכול לרשת כי אין לנו מה להסתיר. העדויות כה בולטות עד שכנראה צריך הכשרה מיוחדת במחקר ספרי לימוד כדי להחמיץ אותן.

 

בכלל, ההדתה בספרי הלימוד קיבלה הרבה חשיפה בתקשורת, אבל הלוואי שבזה היא הייתה מתמצה במערכת החינוך. אין הכרח לקרוא את כל ספרי הלימוד מתחילתם עד סופם. המורה הוא זה שאחראי על חינוך הילדים והוא זה השולט על הקשר בין התכנים המופיעים בספרי הלימוד לבין הילדים. ברצונו לומדים טקסטים רוויי הדתה, וברצונו מתעלמים מהם ככל הניתן,.ברצונו נחשפים ילדים חילונים לשטיפת מוח דתית, וברצונו הם מקבלים חינוך הומניסטי לתפארת. השילוב בין מורה נפלא לספר מחורבן עדיין יכול להצמיח חינוך לתפארת.

 

אלא שהבעיות לא נמצאות רק בספרים. משרד החינוך פועל בעשר השנים האחרונות באינטנסיביות להדתת תלמידי המערכת הממלכתית, וימי כהונתו של נפתלי בנט ייזכרו לעד כאלו שבהם ההדתה הגיעה לשיא של כל הזמנים.

 

זה מתחיל בעמותות הדתיות-לאומיות, מבית היוצר של האיחוד הלאומי של השר אורי אריאל וח"כ בצלאל סמוטריץ', שחדרו לכמעט כל בית ספר ממלכתי על מנת להטיף לתפיסת עולמן הדתית במסווה של לימודי חגים או ערכים.

 

זה ממשיך עם החדירה הגדלה והולכת של חב"ד החרדית והאנטי ציונית לאותם בתי ספר ממלכתיים. בעוד הציונות הדתית והחרדים מקפידים על מערכות לימוד אטומות, שלחילוני אין סיכוי להיכנס בהן בלי אישור, מעודד משרד החינוך עמותות דתיות להיכנס לבתי הספר המיועדים דווקא לחילונים.

 

בנט עשה מזה מפעל מפואר: הוא מתקצב את העמותות הללו ללימודי יהדות פי 17 מאשר כל העמותות המעבירות שיעורים במדעים ופי 119 מהעמותות המעבירות שיעורים בדמוקרטיה.

 

זה ממשיך במורים דתיים המלמדים במערכת הממלכתית. מורים דתיים תמיד היו במערכת, ואין עם זה בעיה, אלא שבשנים האחרונות הפנימו יותר מדי מהם את רוח המפקד ומרשים לעצמם להביע את דתיותם באופן מודגש במערכת הלכאורה-חילונית ואף לקדם במודע סדר יום דתי. מורה דתי חייב לכבד את חילוניות המערכת שבה הוא מלמד. כך היה בעבר, אבל זה כבר מזמן לא המצב.

 

מורים דתיים ועמותות דתיות אחראים על טקסים ואירועים שמקבלים נופך דתי: מטקס קבלת התורה ועד יום המשפחה, כשמעל הכול מתנוסס הדגל השחור של אירועים בהפרדה מגדרית.

 

גולת הכותרת של מפעל ההדתה של השר בנט היא החדרת תוכנית הלימודים החדשה תחת השם המכובס: "תרבות יהודית-ישראלית". אפילו כותבי המחקר החדש נאלצו להודות שכנראה קיימת הדתה בספרים המיועדים לתוכנית הזאת. זהו פרויקט שאפתני שמטרתו הטפה לילדים החילונים על כך שהם אינם מכירים את "תרבותם", שהתרבות הזו היא קודם כל דתית, ושלכן כדי להיות יהודים וישראלים טובים יותר, הם צריכים להיות דתיים יותר.

 

בעבודה סיזיפית הצליח הפורום החילוני לעורר את המודעות לקיומה של הדתה במערכת החינוך, ועורר הורים, מורים, מנהלים ותלמידים להיאבק בה. הדרך עוד ארוכה אבל הישגים רבים כבר הושגו, בעיקר בכל הקשור להרחקת עמותות דתיות מבתי הספר הממלכתיים, וביצירת דרישות הוריות שמאלצות את המורים להפגין יתר זהירות בכיתות ולהימנע מגילויי הדתה.

 

התהליך הזה מפחיד רבים, בעיקר דתיים, שרואים כיצד מפעל שינוי הצביון של החברה החילונית והפיכתה לדתית יותר נפגע כתוצאה מפעילותנו. אינני יודע אם חוקרי מכון אימפקט הם דתיים המנצלים את הבמה על מנת להילחם בנו או חילוניים שמשמשים "אידיוטים שימושיים" בידי הציבור הדתי. מה שבטוח – בנושא מחקר ההדתה בספרי הלימוד הם מקבלים ציון נכשל.

 

  • ד"ר רם פרומן הוא יו"ר הפורום החילוני

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים