שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: ניבוי מוות מאי ספיקת לב באמצעות הקול

חברת סטארט אפ ישראלית הציגה טכנולוגיה שתאבחן את מידת הסיכון לאשפוז ואף למוות באמצעות ניתוח קולי. "זהו כלי לא פולשני שזמין לשימוש לכל אדם עם גישה לטלפון", מסבירים המפתחים

הלו דוקטור: פיתוח ישראלי שהוצג לאחרונה בכנס איגוד הקרדיולוגים האירופאי במינכן, יאבחן את מידת הסיכון לאשפוז ואף למוות של חולים באמצעות שיחת טלפון.

 

היועץ הרפואי של המיזם והחוקר הראשי בו, ד"ר אלעד מאור, רופא מומחה ממכון הלב של בית החולים שיבא שבתל השומר, מסביר כי יחד עם חברת ההזנק הישראלית Beyond Verbal, ניתחו דגימות קול של יותר מ-8,600 מטופלים.

 

המטופלים סווגו לשתי קבוצות – מטופלים שסבלו מאי ספיקת לב ומטופלים ללא המחלה. דגימות הקול, שנלקחו ממוקד טלפוני של מכבי שירותי בריאות, נותחו על פי 229 מאפיינים. "באמצעות ניתוח המאפיינים בנינו עבור כל דגימה דימוי חזותי ייחודי", מסביר ד"ר מאור, "מצאנו שלמטופלים שהיו בסיכון לאשפוז או תמותה כתוצאה מאי ספיקת לב היו מאפיינים דומים. השתמשנו במאפיינים הללו כדי לבנות מערכת שחוזה האם המטופל מצוי בסיכון או לא".

 

ביונד וורבל לכתבה בלבד ( )
דימוי חזותי ייחודי לכל דגימת קול

 

ד"ר מאור מפרט כי מידת הדיוק של המערכת בניבוי הסיכון בו מצוי המטופלים דומה לדיוק של מודלים בהם משתמשים רופאים כיום, המבוססים על בדיקות גופניות של המטופל, אך בעלת יתרונות בולטים.

 

"במחקר שביצענו המבוסס על יותר מ-8,000 דגימות קול מצאנו שהמערכת לניתוח קולי ניבאה בדיוק של 67% את הסיכון לאשפוז או מוות של המטופל, נתון שדומה לתוצאות שמספקים מודלים קיימים בהם משתמשים הרופאים". הרופא מוסיף ומתאר כי "ניתוח קולי היא טכניקת אבחון לא פולשנית וניתנת לשימוש מרחוק. זה אמצעי מאוד משמעותי עבור מטופלים שהגישה שלהם לרופאים מוגבלת".

 

ד
ד"ר אלעד מאור בהצגת הפיתוח במינכן(באדיבות המצולם)

 

ד"ר דניאלה פרי-זיו, מנהלת המחקר הרפואי של Beyond Verbal, מסבירה כי המערכת שבנו אינה "מאזינה" לתוכן השיחה. "הפיתוח שלנו אמור לספק כלי לא פולשני וזמין מאוד שיסייע לרופאים במתן אבחנה. אנחנו לא יוצאים מנקודת הנחה שעוד כמה שנים מטופלים יוכלו לקבל אבחנה שהם סובלים מאי ספיקת לב באמצעות הטלפון, אלא שהמערכת שלנו תהיה אמצעי עזר נוסף עבור הרופאים".

 

ד"ר פרי זיו מוסיפה כי "מטופל ממוצע יכול לראות את הרופא שלו אחת למספר חודשים. בין אותן פגישות אין לרופא ולמטופל מידע על מצבו. הפיתוח שלנו יוכל לספק לרופא ולמטופל מידע באופן מאוד זמין ופשוט – נדרשת רק גישה לטלפון. זה פיתוח שיכול למשל לתת מענה עבור חולים במדינות עולם שלישי שהגישה בהן לרופאים היא מוגבלת".

 

השלב הבא - ניסוי על סוג אחר של חולים

ד"ר פרי-זיו מתארת כי המוצר אותו הם מפתחים עתיד לספק לרופאים מידע לא רק לגבי חולי לב, אלא לחולים במגוון רחב של מחלות. "הרציונל מאחורי הפיתוח הוא שיש מחלות רבות שיש להן ביטוי בקול של המטופל. אנחנו יודעים כבר היום לנתח את המצב הרגשי של הדובר על פי דגימת קול. בעתיד אנחנו מקווים לספק לרופאים גם נתונים לגבי המצב הבריאותי של המטופל. בשלב הבא אנחנו מתכוונים לנסות את המערכת על סוגים אחרים של חולים, מלבד חולי אי ספיקת לב".

 

החוקרת מציינת כי בעקבות התוצאות המעודדות של הניסוי, שהוצג בכנס איגוד הקרדיולוגים האירופאי ובוצע בשיתוף המכון למחקר וחדשנות מכבי-מוריס קאהן, החברה כבר החלה בהליכי רישום הפיתוח במנהל התרופות האמריקאי.

 

"לרפואה הטלפונית יש פוטנציאל אדיר להורדת עלויות עבור מערכת הבריאות ושיפור הטיפול עבור החולים. זהו תחום שנמצא בתנופה גדולה", מסכמת ד"ר פרי-זיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבחון באמצעות הקול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים