אלפים מחו בת"א נגד הקמת אסדת הגז: "מתכון לאסון"
תחת הכותרת "עוצרים את האסון - מרחיקים את אסדות הגז", הפגינו אלפים בכיכר רבין במחאה על הקמת האסדות קרוב לקו החוף של ישראל: "אסון דליפה קטן ישבית את חופי ארצנו, עוד לא מאוחר לעצור"
אלפים הפגינו הערב (שבת) בכיכר רבין שבתל אביב נגד הקמת אסדות הגז קרוב לקו החוף של ישראל - ודורשים ממקימיהן להרחיקן ללב הים. תחת הכותרת "עוצרים את האסון - מרחיקים את אסדות הגז", מבקשים ההמונים המגיעים משלל ארגונים ירוקים מהממשלה להרחיק את אסדות הגז ללב ים ולשמור על מי הים צלולים.
המפגינים טוענים כי אסדות הגז של פרויקט "לוויתן" ו-"תמר", יהרסו את נוף החופים של ישראל והן מסוכנות בשל העובדה שבכל יום נתון יישפכו לים כ-800 אלף ליטר של מי תוצר - הכוללים מתכות כבדות ורעלים מסרטנים.
יו"ר מועצת עמק חפר, רני עידן, נכח גם הוא בהפגנה: "אומרים לי, 'מה אתה דואג? לא יקרו תקלות וגם אם כן, זה עשרה קילומטרים מהחוף'. תקלות קורות ובמקרה הזה תקלה קטנה זה אסון גדול. אנחנו אומרים פה היום: לא יקום ולא יהיה".
קטרינה ואייל קציר הגיעו להפגנה מזכרון יעקב. "ברור שמה שנעשה לא נכון", אמרה קטרינה. "אני מקווה שההתארגנות תגדל ותגדל. אף אחד לא רוצה מפרץ חיפה 2. צריך לעצור את זה כי עדיין לא מאוחר".
רחל גלבוע, תושבת עתלית, סיפרה כי לשיטתה, "האסון שעומד להתרחש מפחיד. בכל העולם מכינים את האסדות רחוק מהחוף. הבן שלי והנכדים שלי פה ויש פה הרבה בני נוער כי הדבר הזה הוא בנפשנו. אולי מכאן תבוא הישועה".
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", אמר בהפגנה: "יש פה מתכונת בדוקה לאסון. כשאסדת תמר מזהמת את האוויר פי 30 - אני קורא לזה רפיסות של שומרי הסף. כשממשלת ישראל עושה יד אחת נגד שומרי הבית, אני טוען שקם הגולם על יוצרו. אני קורא לשר שטייניץ לשנות מיד את מתווה לוויתן או להתפטר וקורא לראש הממשלה לקרוא לשר ולומר לו לשנות את המתווה או לפטרו לאלתר".
מנכ''לית "צלול", מאיה יעקובס, הצטרפה לדברים: "זו ההפגנה הסביבתית הגדולה אי פעם בישראל. באסון מפרץ מקסיקו הנפט כיסה שטח יותר גדול מישראל. אסון דליפה קטן בהרבה ישבית את כל חופי ארצנו.
"ישראל לא ערוכה לאירועי דליפה בים, חסרים צוותי חירום, לא כך מנהלים תעשייה כל כך מזהמת ומסכנת. האינטרס היחיד שלנו הוא הגנת הארץ, אנחנו לא נגד קידמה ולא נגד הגז, כל המחאות נובעות מהכשל בתכנון".
עוד הוסיפה יעקובס, כי "עוד לא מאוחר לעצור את האסון, הציבור וארגוני הסביבה יכולים להביא לשינוי, סביבה נקייה צריכה להיות שאיפה של כל נבחרי הציבור. בעוד עשור יהיו בישראל 16 מיליון תושבים וכל אחד יחיה לצד מפגע סביבתי כלשהו".
"צלול" הוא ארגון הסביבה הגדול היחיד שתומך במאבק התושבים, בזמן ש"אדם טבע ודין" ו"החברה להגנת הטבע" תומכים במיקום הנוכחי של האסדה.
בעצרת משתתפים אמנים שהגיעו להביע הזדהות עם המאבק, בהם עברי לידר, "הדג נחש", אברהם טל, מארינה מקסימיליאן ועוד.
משותפות "לוויתן" נמסר בתגובה כי "הקמת אסדת 'לוויתן' תחל בחודשים הקרובים בדיוק בנקודה שעליה החליטה הממשלה בהמלצת מערכת הביטחון וכפי שאישרו כל גופי התכנון, הרגולציה והערכאות המשפטיות שנדרשו לעניין.
"בניגוד גמור למסע ההפחדה המאורגן, האסדה לא תזהם את האוויר והמים ועל כך יש קונצנזוס מלא בקרב כלל המומחים - ובהם גם ארגוני הסביבה. פרויקט 'לוויתן' הוא לא בעיה, אלא פתרון, ובזכותו תוכל ישראל להשתחרר מהשימוש בפחם המזהם שפוגע בבריאותם של אזרחי המדינה".