בלוז לחופש הגדול: כ-2.3 מיליון תלמידים חוזרים לבתי הספר
בשעה 08:00 יישמע הצלצול הראשון ושנת הלימודים תשע"ט תיפתח: כ-2.3 מיליון תלמידים ייכנסו בשערי בתי הספר והגנים וישובו אל הכיתות - זאת בצל השביתה במעונות היום שבפיקוח. כל הנתונים, השיבושים וההיערכויות לקראת שנת הלימודים שבפתח
כ-2.3 מיליון תלמידים יגיעו הבוקר (יום א') לבתי הספר וגני הילדים בכ-5,000 מוסדות חינוך ברחבי הארץ - ויפתחו את שנת הלימודים תשע"ט. על פי נתוני משרד החינוך, כ-188 אלף ילדים צפויים להגיע לגני החובה, לצד כ-388 אלף שיגיעו לגן טרום החובה וטרום-טרום חובה. 1,048,000 אלף תלמידים יגיעו לבתי הספר היסודיים, מתוכם 167 אלף ילדים שיעלו לכיתה א'.
לחטיבות הביניים יעלו כ-299 אלף תלמידים ולחטיבות העליונות כ-477 אלף תלמידים, מתוכם 131 תלמידי כיתה י"ב שזו תהיה שנתם האחרונה במערכת החינוך. 194 אלף עובדי הוראה גם כן יחלו היום את שנת הלימודים. יש לציין כי חלק מן התלמידים, בהם מהמגזר החרדי והחינוך המיוחד – כבר החלו את שנת הלימודים לפני כשלושה שבועות. רוב התלמידים אמנם יחלו את הלימודים הבוקר, אבל בחודש הקרוב יהיו בעיקר בבית, שכן בשל תקופת החגים, ייהנו הילדים מלא פחות מ-12 ימי חופש בספטמבר.
משרד החינוך הודיע כי שנת הלימודים הקרובה תהיה בסימן 'שומרים על אחדות' ותחת הכותרת "שומרים על אחדות, שומרים על ייחודיות". על פי הודעת המשרד, "בימים אלו שוקדים במשרד ובבתי הספר על גיבוש התכנים הספציפיים שיובאו בפני התלמידים בהקשר לסוגיית האחדות, על ידי קיום מפגשים, מעגלי שיח, מסעות וטיולים משותפים בין מגזרים שונים בחברה הישראלית, קיום ימי שיא, פעילויות לחיזוק הקשר עם ילדים ונוער בתפוצות ועוד".
"מערכת החינוך הממלכתית היא ביתם של כל תלמידי ישראל. אני שר החינוך של 2.3 מיליון תלמידים מכל הגוונים - יהודים, ערבים, דרוזים, צ'רקסים, דתיים, חילונים, חרדים. כולם ילדיי", אמר השר בנט. בנוסף, המשרד הגדיר מספר יעדים לשנת הלימודים הקרובה, ובהם מתן אוטונומיה למנהלי בתי הספר, העלאת מספר הניגשים לבגרות ברמת 5 יחידות באנגלית ומתמטיקה, הרחבת תוכנית "בתי הספר של החופש הגדול" לחופשת חנוכה לראשונה - והמשך צמצום תוכנית צמצום הכיתות לכיתה ד'.
אמש אמר בנט בחדר המצב של משרד החינוך, כי "נדמה לי שאנחנו הולכים לפתיחת השנה החלקה ביותר, בוודאי בתקופתי. ישנן בעיות נקודתיות במחוזות כאלה ואחרים, אבל בסך הכל שנת הלימודים תיפתח כסדרה".
עוד הוסיף שר החינוך: "אני מבקש שהשנה נשים לב במיוחד על המשך צמצום הנשירה. אנחנו נלחמים על כל ילד ולא מוותרים על אף ילד. אנחנו עוד שנתיים נהיה ביישום ארצי של הרפורמה בחינוך המיוחד. בשנה הבאה נתחיל במחוז צפון".
שיבושים בחינוך הביתי, שביתה במעונות היום שבפיקוח
ביום חמישי הודיע באולפן ynet רן ארז, יו"ר ארגון המורים העל יסודיים, כי על אף הכרזת הארגון על סכסוך עבודה לפני כשבועיים על רקע אי יישום הסכם "עוז לתמורה'" בחלק ממוסדות החינוך, שנת הלימודים תיפתח כסדרה והארגון לא ישבית את הלימודים בבתי הספר העל -יסודיים בשלב זה.
ואולם, על אף פתיחת השנה השקטה באופן יחסי, צפויים גם שיבושים. שלשום הודיע ארגון '"כוח לעובדים'" כי בשל תנאי ההעסקה של כ-600 מורים המלמדים בביתם של ילדים חולים הזכאים לחינוך ביתי על פי חוק – ישבתו היום המורים. העובדים מועסקים בחברת 'קדימה מדע' באמצעות מיקור חוץ, ומזה שנים מתלוננים על תנאיהם כעובדי קבלן.
בתוך כך, צפויים שיבושים נקודתיים ומקומיים ובהם שביתת המורים המלמדים כ-4,000 ילדים חולים הזכאים לשירותי חינוך ביתי, זאת בשל הודעת חברת מיקור החוץ "קדימה מדע'".
"לדאבוננו, 'קדימה מדע' חזרה בה מהסכמות שכבר הושגו וחמור מכך הודיעה כי לא תשפר את תנאי השכר של העובדים עד למכרז החדש", אמר מרטין וילר, רכז ענף החינוך ב"כוח לעובדים". "מתי יפורסם המכרז החדש? לא ידוע. העובדים לא יכלו לעמוד מנגד מול הזלזול המתמשך בהם". עם זאת, בהחלטת בית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב הותר למורים לשבות היום באופן מלא, ובשלושת הימים לאחר מכן – לא יותר משלוש שעות ביום.
במקביל, שעות לפני פתיחת שנת הלימודים, בוטלה השביתה בחברת "סופרבוס" שתוכננה להיום. מהחברה נמסר כי "לאחר מו"מ שהתנהל במהלך סופ"ש בין הנהלת החברה לבין איגוד נהגי התחבורה בכוח לעובדים התחייבה הנהלת החברה כי נהגי החברה יזכו לשכר יסוד של 43 שקלים לשעה, לאחר חתימת הסכם בין הנהלת סופרבוס לבין המדינה. לנהגים מובטח כי החברה תשלם את תוספת השכר רטרואקטיבית, 30 יום מחתימת ההסכם בין החברה לבין המדינה".
בינתיים, בחינוך המיוחד צפויים שיבושים במערך ההסעות - בעיקר ביישובים מרוחקים. בשבועות האחרונים סיפרו הורים לילדים עם צרכים מיוחדים על כך שטרם קיבלו פרטים סופיים לגבי הסעת ילדיהם ובהם שעת האיסוף, מסלול ההסעה, כמו גם פרטי הנהג.
"ערב לפני תחילת שנת הלימודים, מצער שיש עדיין ילדים שזכאים להסעה על פי חוק", אומרת עו"ד רויטל לן-כהן, יו"ר קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. "למרות זאת, לא יגיעו לבית הספר בהסעה או בכלל. ילדים רבים שמקבלים הסעה יקבלו להיגרר בדרכים במשך שעות בגלל הסעות לא יעילות ולא מפוקחות".
כמו כן, עשרות אלפי הורים לילדים בגיל הרך ייאלצו למצוא סידור ליום נוסף - זאת בשל השביתה שעליה הכריזו הארגונים המפעילים את מעונות היום שבפיקוח. משרד האוצר הודיע כי בכוונתו לפעול להוצאת צווי מניעה נגד השביתה, שצפויה לכלול כ-1,400 מעונות יום מפוקחים של נעמת, ויצו, אמונה ועשרות ארגונים קטנים יותר - שבהן עובדות יותר מ-10,000 מטפלות - ולהשאיר בבית כ-80 עד 100 אלף תינוקות ופעוטות בגילאים שלושה חודשים עד שלוש שנים.
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן התייחס עם צאת השבת לשביתה במעונות היום: "מדינת ישראל מפקירה את ילדי הגיל הרך. חוסר התקינה ואי-העמדת המשאבים הראויים מעמידים את מערכת החינוך במעונות במצב שבו אין אפשרות למערכת לטפל בילדים כראוי. על משרדי הממשלה להתעשת ולטפל בשורש הבעיה ולפתור אותה תוך הקצאת משאבים באופן מיידי. אין שביתה צודקת מזו ואני תומך בה באופן מלא. על מקבלי ההחלטות האחריות לשביתה ערב פתיחת שנת הלימודים".
כאמור, היום צפויים שיבושים נקודתיים בכמה מוקדים מסיבות שונות: במקיף "אורט" למדע וטכנולוגיה בחולון מאיימים ההורים להשבית את הלימודים על רקע הצבת אנטנה סלולארית בקרבת מוסד החינוך ובבת ים ילדי ארבעה גני חינוך מיוחד יישארו בבית מכיוון שהם אינם מוכנים לפתיחה.
גם סיבות פרסונאליות עלולות לשבש את הלימודים הבוקר. כך למשל, בבית הספר המסורתי ע"ש פרנקל בירושלים מאיימים ההורים בהשבתה משום שהם מתנגדים להעסקת המורה לאנגלית בבית הספר ובגן במטה בנימין גם כן ההורים מאיימים בהשבתה משום שהם מתנגדים להמשך העסקת הגננת.
מחסור במורים: "מקבלים מי שבעבר לא היו חולמים להעסיק"
מזה שנים מתמודדת מערכת החינוך עם מחסור עצום במורים ובעובדי הוראה, בין היתר כתוצאה ממורים שעוזבים את המקצוע. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2015 עזבו 6,471 מורים, לעומת 5,059 שעשו זאת בשנת 2008 - גידול של 28 אחוזים בשבע שנים.
במקצועות מסוימים, כמו אנגלית, המצוקה חמורה במיוחד: משרד החינוך מעריך כי חסרים כיום בין 300 ל-350 מורים לאנגלית, אך מנהלי בתי ספר ואנשי חינוך מעריכים כי בפועל המספר גבוה הרבה יותר.
המחסור ניכר בעיקר במקצועות המדעיים. מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל-יסודיים אמר כי הגורמים לעזיבת המורים הם כיתות גדולות, תנאי עבודה קשים והיעדר פינות עבודה, התערבות הורים במערכת החינוך והיעדר אופק מקצועי.
"מורים לא מספיק טובים עובדים כיום, מכיוון שהמנהלים מקבלים מועמדים מחוסר ברירה - פשוט אין מורים טובים", הוסיף לוי. "המנהלים מתפשרים ומקבלים מורים שבעבר לא היו חולמים להעסיק. נפתח את שנת התלמידים כרגיל, ומול התלמידים יהיו מורים - השאלה היא איזה".
קייטנות החנוכה יופעלו לראשונה: "לא כולם יסכימו לעבוד"
השנה צפויים ילדי הגנים ותלמידי כיתות א'-ג', בחלק ניכר ממוסדות החינוך בארץ, לבלות לראשונה במוסדות החינוך במהלך חופשת החנוכה, במסגרת תוכנית "בתי הספר של החגים", במשך חמשת ימי החופש, בתוכנית שמתבססת על היוזמה "בית הספר של החופש הגדול ".
התוכנית יצאה לדרך בחופשת הפסח בשנה שעברה, על רקע ביקורת להיערכות מהירה מדי מצד הרשויות המקומיות ומשרד החינוך - שהקשתה על גיוס כוח אדם. עם זאת, ההיענות הייתה גבוהה למדי וכמעט חצי מיליון תלמידים מ-227 רשויות מקומיות השתתפו בה.
השנה, ההיערכות לתוכנית בחופשת החנוכה צפויה להיתקל בקשיים משמעותיים יותר. הסיבה: החופשה קצרה באופן משמעותי מזו של הפסח, ומכאן שיהיה קשה למצוא עובדים לקייטנות, שייאלצו לוותר על החופש. "לא כל עובדי ההוראה יהיו מוכנים לעבוד משום שבפועל הם יצטרכו לוותר על החופש שלהם", אומר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות. "צריך להיות עם היד על הדופק ולראות איך אנחנו מגייסים את כוח האדם הנכון לחנוכה".