אנטנה סלולארית, אסדת גז וליקויים: התלמידים שנשארו בבית
במוסדות חינוך בחיפה, בחולון, בקלנסווה ובמקומות נוספים לא פתחו את שנת הלימודים החדשה. הסיבה: מאבקים מול הרשויות. אב מחולון: "ההישגים הלימודיים לא מעניינים אותנו, אלא החיים של הילדים שלנו". בפנים: רשימת התקלות
כ-2.3 מיליון תלמידים הלכו הבוקר (יום א') לגני הילדים ולבתי הספר. לפי הגדרות משרד החינוך, פתיחת השנה עברה באופן "חלק" - ואולם מאבקים מקומיים ופנימיים הובילו לכך שבכמה מקומות ברחבי הארץ נותרו תלמידים בבתיהם.
חיפה
600 תלמידי בית הספר הפתוח בחיפה לא הגיעו היום לבית הספר. לטענת ההורים, העירייה מנסה "לשנות את אופי בית הספר" וזאת על רקע מינויה של מנהלת חדשה למוסד החינוכי לפני כשלוש שנים.
לטענת הורי התלמידים, המנהלת "לא באה מהרקע החינוכי המתאים לבית הספר הפתוח, ובצורה עקבית על המאפיינים של חינוך פתוח לא מיושמים". בנוסף, ההורים מתלוננים על כך שהחוזה שמתיר להם להיות ספק שירותי התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) - לא חודש מול העירייה. מנגד, גורם בעירייה אומר כי מדובר על מקרה שבו הורי התלמידים "רוצים לשלוט על בית הספר ולהחליף בכל מחיר את המנהלת". מי משלם את מחיר הסכסוך? הילדים כמובן, שנותרו בבית. הערב צפויים הצדדים להיפגש, אך אם לא יימצא פתרון - ההורים מבהירים כי השביתה תימשך גם מחר.
חולון
יותר מ-1,000 תלמידי תיכון אורט חולון למקצועות הטכנולוגיה לא פקדו היום את ספסל הלימודים. הרקע: מחאת ההורים על אנטנה סלולארית שמוצבת בסמוך למוד החינוכי.
לדברי ההורים, בעיריית חולון טוענים זה שנים כי רמת הקרינה בבית הספר היא בהתאם לחוק, אולם בדיקה עצמאית שערכו במהלך הקיץ גילתה כי במקום נרשמה חריגה משמעותית ברמת הקרינה. "איש המקצוע שהבאנו קבע באופן חד משמעי שהאנטנה לא אמורה להיות שם", אומר אורן אללוף, אב לתלמיד בבית הספר.
הוא הוסיף: "לא מעניין אותנו ההישגים הלימודיים, אלא החיים של הילדים שלנו. בעירייה אומרים שניכנס בקרוב לתהליך של פירוק האנטנה, אך שזה ייקח כמה חודשים. אנחנו כמובן לא מעוניינים לחכות. אנחנו רוצים שעכשיו ינתקו את החשמל של האנטנה, ואנחנו נלך עם זה עד הסוף, ולא נוותר. היום הילדים לא היו בבית הספר וגם מחר בית הספר יושבת".
תגובת עיריית חולון: "מדובר בתורן שמוצב מזה שנים רבות כחוק בחצר בית פרטי שקיבל את כל האישורים. בעקבות פניות ההורים בחודשים האחרונים, עיריית חולון בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ערכה בדיקות קרינה בחדרי ביה"ס הפונים לכיוון התורן שעליו נמצאות האנטנות ונמצאו רמות שונות של קרינה שכולן מתחת לתקן המחייב של המשרד להגנת הסביבה. המשרד אף אישר, כי תוצאות כל בדיקות הקרינה שבוצעו בבית הספר הינן תקינות ועומדות בתקן. למרות זאת, כמקדם ביטחון, העירייה התקינה בשבוע שעבר מתקני מיסוך קרינה בבית הספר שנותנים רשת הבטחה לערכים הנמוכים שנמדדו, אשר עומדים גם בהנחיות חוזר מנכ"ל משרד החינוך.
"במקביל, לנוכח פניותיהם של ההורים המודאגים באשר למיקום האנטנה, הזמין ראש העיר את נציגיהם לפגישה בלשכתו לפני כשבועיים, שבה נכחה גם נציגת חברת פלאפון, וביקש ממנה לנסות ולמצוא אתר חלופי להעברת האנטנה.מציאת אתר חלופי הוטלה על מנהלת אגף איכות הסביבה בעיריית חולון בשיתוף נציגת פלאפון.
יצוין, כי למחר תוכננו להתקיים בדיקות קרינה נוספות בבית הספר ע"י האחראי המחוזי על הקרינה, ואולם הן לא ניתנות לביצוע במצב שאין נוכחות של תלמידים מאחר שהבדיקה אינה מייצגת מצב שבשגרה.
"לפיכך, כל עוד לא יחודשו הלימודים לא ניתן יהיה לבצע בדיקה מוודאת לבקשת ההורים ובעצם השבתת הלימודים בבית הספר הינה הגורם שחוסם כרגע את ההתקדמות בנושא".
חוף הכרמל, יקנעם וקיסריה
כ-500 תלמידים מאזור חוף הכרמל, יקנעם וקיסריה לא הלכו היום לבית הספר במחאה על הכוונה להקים אסדות גז במרחק קרוב לקו החוף של ישראל, וזאת כחלק מהמאבק הכולל נגד הקמתן. לפני כשבועיים עלתה לרשת עצומה הקוראת לשביתת תלמידים בנושא, והיום המחאה באה לידי ביטוי בחוף דור.
עופר בורוכוב, תלמיד כיתה י"ב מיקנעם, הוא אחד המארגנים של שביתת התלמידים. "אנחנו שובתים נגד הכוונה להקים אסדת גז במרחק תשעה קילומטרים מהחוף", הוא אומר. "העתיד שלנו מוטל בספק. לא נוכל להנהיג את המדינה אם נהיה עסוקים בסרטן. אסדת הגז תביא לזיהום גדול כשיש בעצם פיתרון וזה להקים אותה במרחק 120 קילומטרים מקו החוף. אם משרד האנרגיה לא יתייחסו למה שאנחנו מבקשים, נרחיב את הצעדים שלנו במאבק, כולל השבתות תלמידים נוספות". עם זאת, בורוכוב מבהיר כי "היום זו הייתה שביתת אזהרה, ומחר נחזור כולנו לבית הספר".
קלנסווה
הורים לשבעה ילדים אוטיסטים בעיר לא שלחו הבוקר את ילדיהם בעקבות ליקויים חמורים במבנה שבו הם לומדים. לטענת ההורים, "החלטנו לשבות עד שיסדרו לילדים שלנו מבנה אחר. אפילו מי שרוצה לרחם על חיות לא מסוגל להעביר אותם למבנה כזה".
ההורים טוענים כי המבנה המדובר מוזנח, השירותים בו אינם נקיים, הדלתות שבורות ואין בו מתקני משחקים. ההורים ציינו בתלונתם כי ראו במו עיניהם עכברים באזור המבנה.
אם לאחד הילדים אמרה: "אני מופתעת מהזלזול הזה בילדים אוטיסטים. לא יכול להיות שלא לקחו אותם בחשבון לקראת פתיחת שנת הלימודים. אנחנו לא יודעים למה מתייחסים ככה לילדים שלנו, לא נסכים שהם ילמדו במבנה כזה. כולם באים עם הבטחות ובסוף הילדים שלנו משלמים את המחיר הקשה ונשארים בבית".
במשרד החינוך ציינו בתגובה כי נמצא פתרון לבעיה. "מבנה הגן האמור היה זמני, והחל ממחר הוא כבר לא ישמש את הילדים. התלמידים ייכנסו מחר למבנה גן חדש ומאובזר, שקיבל את כל האישורים הנדרשים". עם זאת, בעירייה קלנסווה אמרו כי הבעיה לא תיפתר כבר מחר: "אנחנו בשלב הכנת מבנה חדש שיהיו בתוכו כיתות לתלמידי האוטיזם. בימים הקרובים העבודה תסתיים ונפתור את הבעיה הקיימת".
ועוד כמה סכסוכים
בכמה רשויות נרשמו שיבושים ואיחורים במועד תחילת הלימודים על רקע סכסוכים פנימיים במוסדות החינוך. בבית ספר בביתר עילית התגלע סכסוך בין מנהל בית הספר לסגניתו ובמועצה האזורית מרחבים איימו גם כן ההורים להשבית את בית הספר אם מנהל בית הספר האזורי ישוב לתפקידו. בירושלים איימו הורים באחד מבתי הספר להשבית את הלימודים אם המורה לאנגלית לא תוחלף וברהט זכתה מנהלת לליווי צמוד הבוקר לאחר שהורי המקום הביעו מחאה נגד בחירתה במכרז.