האירופים בעד שעון קיץ בכל השנה, בישראל הוויכוח נמשך
ד"ר ברוך זיו, שלוקה בעירוון לילה, תומך בהצעת האיחוד האירופי לבטל את המעבר לשעון חורף: "ההזזה אחורה מוסיפה לנו שעה אפלה". ד"ר גבי אביטל, לשעבר המדען הראשי במשרד החינוך, מתנגד: "אין קשר לתאונות"
האיחוד האירופי הודיע בסוף השבוע כי יציע לבטל את התקנה המחייבת את המדינות החברות בהתאגדות להזיז את השעון שעה אחת קדימה לקראת הקיץ או אחורה לקראת החורף ולאפשר למדינות שירצו בכך לקבוע שעון קבוע לכל עונות השנה.
בישראל נושא הסדרת השעון הפך למחלוקת פוליטית, בעיקר בין חילוניים לדתיים וחרדים. בשנת 2013, לאחר מחאה ציבורית ממושכת, נכנס לתוקפו חוק הארכת שעון הקיץ, שחסך למשק צריכת אנרגיה בעלות של יותר מ-200 מיליון שקלים מאז שיושם, לפי נתוני משרד האנרגיה.
בשל היתרונות הגלומים בשעון קיץ, רבים גם בארץ תומכים בהנהגתו למשך כל השנה. המתנגדים לשעון החורף טוענים כי הוא מקצר את זמן האיכות של הורים עם ילדיהם, מגביר את הסיכון לתאונות דרכים עקב נהיגה ממושכת יותר בשעות החשכה, מעוות את השעון המקומי לעומת השעונים באירופה וביתר העולם ומייקר את הוצאות המשק הישראלי במאות מיליוני שקלים.
אחד התומכים בהנהגת שעון קיץ קבוע הוא ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, שלוקה בעיוורון לילה: "אצל עיוורי הלילה היום מתחלק באופן ברור מאוד בין משמרת היום למשמרת הלילה, שבה הם חצי עיוורים וצריכים כל הזמן לדאוג לתאורה ולהיות בסביבה שבה יוכלו להתמצא. ברגע שמזיזים את השעון אחורה - שעה נוספת הופכת לשעה אפלה עבורם". לדבריו, "זה פוגע גם בהורים, שקשה להם יותר לפקח על הילדים שלהם כשהם יוצאים לגינת המשחקים בחושך, וגם בילדים עצמם, שמרגישים פחות ביטחון".
עם זאת, בישראל יש אוכלוסייה גדולה שמצדדת במעבר לשעון החורף, מאחר שהוא מאפשר למתפללים לערוך תפילת שחרית בשעות האור והזריחה מתקבעת על שעה שאינה מאוחרת מ-6:30 בבוקר, במטרה להקל על משכימי הקום.
"המטרה היא להתנגח בדתיים"
ד"ר גבי אביטל, לשעבר המדען הראשי במשרד החינוך, ישב בוועדה ששר הפנים דאז, אלי ישי, מינה לקבוע מסקנות בנושא. אביטל סותר את הנתונים הממשלתיים וטוען כי אין כל ביסוס מדעי לכך ששעון קיץ חוסך בצריכת אנרגיה. "רק אם יהיו שתי מדינות ישראל, באופן ציורי, האחת תפעל במשך חמש שנים עם שעון קיץ, והמקבילה הדמיונית תפעל ללא השעון - כך, ורק כך, יהיה אפשר להשוות", הוא אומר. הוא מוסיף כי גם טענות נוספות, לגבי ירידה בתאונות הדרכים ועלייה בפריון העבודה אינן מגובות עובדתית.
לדברי אביטל, הסיבה האמיתית שמאחורי חילופי השעון היא תוספת של שעת אור לבילוי בערב. "תגידו את האמת, שרוצים שעון קיץ בגלל עוד שעת אור, ולא ענייני אנרגיה או תאונות דרכים", הוא אומר. "הניסיון להציג את הדברים באופן שבו הציבור החילוני מציג עמדה מגובה מדעית אינו אלא גיוס המדע לטובת הפוליטיקה כשהמטרה היא להתנגח בדתיים".